Dijk en Waard werkt aan vitaal en bruisend Centrumwaard

Algemeen
Toekomstimpressie van Centrumwaard
Toekomstimpressie van Centrumwaard (Foto: )

Er wordt al vele jaren gesproken over een revitalisering van het Centrumwaard-gebied in het oude centrum van Heerhugowaard. Tot nu toe leidde dit echter nog niet tot veel zichtbare veranderingen. Maar als het aan de gemeente Dijk en Waard ligt, ontstaat er de komende jaren door een ingrijpende metamorfose een uitnodigende buurt met een uniek bruisend centrum.  

Voor de gemeente is een aantrekkelijk Centrumwaard heel belangrijk. Hiervoor moet echter nog wel het nodige gebeuren. “Centrumwaard heeft aan alle kanten een impuls nodig om weer een aantrekkelijk, bruisend en vitaal gebied te worden,” aldus gebiedsontwikkelaar Berenike van Lohuizen namens gemeente Dijk en Waard.  Een goede samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente is daarbij cruciaal.

Plannen voor een BIZ
Eén van de voorwaarden om van Centrumwaard weer een succes te maken, is dat de ondernemers in het gebied ook actief meedoen. Hiervoor heeft de gemeente centrummanager Eduard Plate in de arm genomen. Berenike: “Hij zorgt voor nieuw elan en samenhang bij de ondernemers.”
Inmiddels is de ondernemersvereniging Centrumwaard nieuw leven in geblazen en half mei presenteerden de aangesloten ondernemers het plan om in 2023 te starten met een BIZ (Bedrijven Investeringszone). In een BIZ dragen alle ondernemers bij via een opslag op hun WOZ. Deze extra opbrengst vloeit vanuit de gemeente weer terug in de BIZ, en met dit geld kunnen de ondernemers activiteiten voor het winkelgebied betalen.  

De Centrumwaard-ondernemers zetten in op meer bezoekers en meer klantenbinding door het organiseren van activiteiten, versterken van het winkelaanbod en een fleurige aankleding van de omgeving. Zo werden er onlangs zeventig bloembakken met geraniums opgehangen in het winkelgebied en ook werd er een nieuwe website, www.centrumwaard.nl , gepresenteerd. 

Meer verbinding in stenen
Het oprichten van de BIZ is een stap in de juiste richting voor wat betreft de activiteiten in het Centrumwaard-gebied. “Maar ook aan de stenen kant moet er iets gebeuren,” benadrukt gebiedsontwikkelaar Berenike van Lohuizen. “Er moet meer samenhang  in de stenen, in de bebouwing komen.” Het beeldkwaliteitsplan dat onderdeel uitmaakt van het eind mei vastgestelde fase 2 van Masterplan Centrumwaard draagt hier aan bij.  “Dit beeldkwaliteitsplan biedt ruimte aan vastgoedeigenaren  voor ontwikkelingen in het gebied. Zij kunnen op basis van het masterplan concrete plannen maken voor aanpassing of herontwikkeling van het pand. Er zijn al enkele concrete initiatieven in het gebied op dit moment,” legt de gebiedsontwikkelaar uit.

Herinrichting Middenweg
Ook wordt de openbare ruimte in Centrumwaard aangepakt om het uiterlijk van het gebied te verbeteren. Berenike: “De herinrichting van de straten Middenweg, Basiusstraat en (Korte) Dreef staat als eerste op de planning. Deze herinrichting verbetert de leefbaarheid, verblijfskwaliteit, veiligheid en doorstroming. Van de Middenweg wordt ook de riolering vervangen. Het ‘werk aan de weg’ zal begin 2023 starten.”

Een van de maatregelen die wordt besproken, is om ondernemers en werknemers van bedrijven in Centrumwaard niet langer in het gebied zelf te laten parkeren, maar iets verderop bij bijvoorbeeld Sportpark De Kabel. Dit moet er voor zorgen dat meer parkeerplekken beschikbaar zijn voor bezoekers aan Centrumwaard. Uitbreiding van de blauwe parkeerzone wordt hierbij ook bekeken. “Maar we gaan ook fors inzetten dat meer mensen te voet of met de fiets komen”, vertelt Berenike. “Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groot deel van de auto-parkeerders van dichtbij komt.”

De aanpassingen in de openbare ruimte, in combinatie met de activiteiten van de ondernemers én de mogelijkheden voor vastgoedontwikkelaars moeten er gezamenlijk voor zorgen dat Centrumwaard binnen enkele jaren een aantrekkelijk en toekomstbestendig winkel- en woongebied wordt. 

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen