Fietstaxi's, auto's en een tram op het kruispunt voor het kantoor van de Internationale Crediet- en Handelsvereeniging
Fietstaxi's, auto's en een tram op het kruispunt voor het kantoor van de Internationale Crediet- en Handelsvereeniging "Rotterdam". Surabaya, tussen 1953 en 1960 (Foto: Aangeleverd)

Tropenmuseum vraagt hulp publiek met taggen fotocollectie Indonesië

Algemeen

REGIO - Het Tropenmuseum in Amsterdam lanceert op donderdag 24 november het digitale platform Tag The Picture: een unieke tool om met hulp van vrijwilligers de omvangrijke Indonesische fotocollectie beter doorzoekbaar te maken en zo de collectie toegankelijk te maken voor iedereen.

Wat jaren zou duren gaat nu sneller

Dankzij vrijwilligers kunnen 500.000 foto’s straks van juiste beschrijvingen worden voorzien. Een speciaal ontwikkeld algoritme gaat met hun input aan de slag, wordt hierdoor getraind, en verbindt de ingevoerde informatie automatisch aan de foto’s. Wat anders jaren zou kosten, kan het beschrijven van foto’s via dit algoritme vele malen sneller gedaan worden.

Collectie Indonesië ontsluiten

De foto’s uit Indonesië zijn onderdeel van de collectie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, samen onderdeel van Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Op het platform worden ook 50.000 foto’s van Museum Bronbeek toegevoegd. De foto’s komen uit de periode tussen 1850 tot nu, grotendeels uit de tijd van de Nederlandse overheersing, en zijn gemaakt door verschillende fotografen. Een deel staat al online, maar het is nog niet makkelijk om gericht te zoeken, omdat er weinig omschrijvingen en trefwoorden aan een fotobestand zitten. Het Tropenmuseum heeft de wens dat deze foto’s toegankelijk worden voor iedereen, waar ook ter wereld. En dat is juist nu relevant.

Foto’s toegankelijk maken voor iedereen ter wereld.

“We zien dat er steeds meer behoefte is aan fotografisch materiaal dat gemaakt is tijdens de Nederlandse overheersing van Indonesië. Voor onderzoeksdoeleinden maar ook uit persoonlijke interesse,” zo stelt Cindy Zalm, Hoofd Realisatie Nationaal Museum van Wereldculturen. “De fotocollectie laat sporen zien van hoe Nederlanders, Indonesiërs en andere bevolkingsgroepen daar in die periode leefden, hoe hun onderlinge relatie was en hoe het landschap er uit zag en veranderde. Zo is deze collectie een belangrijke bron voor heel veel mensen.”

Algoritme trainen

Op het platform Tag The Picture wordt een algoritme getraind. Dit gebeurt met de hulp van vrijwilligers die verschillende groepen foto’s taggen, oftewel van een trefwoord voorzien. Daardoor kan het algoritme straks de historische foto’s indelen in bijvoorbeeld landschappen en portretten. Maar ook de verschillende onderwerpen die op een foto zijn afgebeeld - zoals mensen, dieren, voertuigen en gebruiksvoorwerpen - herkennen. Hoe meer het algoritme wordt getraind, hoe beter het werkt. Iedere foto wordt aan minimaal twee vrijwilligers voorgelegd. Wanneer zij het niet eens zijn, wordt ook een derde vrijwilliger gevraagd tags toe te kennen. Zodra het algoritme goed getraind is, kan het zelf tags aan foto’s verbinden. Het platform wordt ook gebruikt in deze stap om het algoritme te kunnen controleren.

Aanmelden als vrijwilliger kan via acc.tagthepicture.tropenmuseum.nl/home.

Een portretfoto uit de fotocollectie Indonesië van NMVW. Via het maken van kaders kunnen vrijwilligers onderwerpen markeren.
Afbeelding
Sustenso: circulaire verwerking van landbouwafval Algemeen 21 dec 2022, 13:11
Afbeelding
'Een vrouwelijke monteur? Daar kijkt niemand meer van op!' - ESNW Alkmaar al halve eeuw te gast bij de klant Algemeen 20 dec 2022, 12:04
Afbeelding
Samenwerking 50five en NXT Mobility voor snellaadnetwerk Algemeen 15 dec 2022, 09:41
Afbeelding
“Samenwerking ondernemers noodzakelijk op krappe arbeidsmarkt” Algemeen 14 dec 2022, 11:01
Afbeelding
Van Gulden Vlies naar Mooij: heerlijke hotspot in Alkmaar Algemeen 13 dec 2022, 11:43
Afbeelding
Alkmaar wint in Parijs ‘Green Cities Award’ en inspireert Europa Algemeen 9 dec 2022, 11:39
Afbeelding
Vliegende start voor ‘nieuwe’ bedrijfsvereniging: Ondernemend Dijk en Waard lanceert app Algemeen 8 dec 2022, 10:17
Afbeelding
Schelphoek 2: van zoutziederij naar uitgeverij Kluitman Algemeen 7 dec 2022, 16:43
Afbeelding
Hallo2023! Vijftien jaar nieuwjaarsrecepties: maandag 9 januari is het weer zover Algemeen 6 dec 2022, 09:55
Afbeelding
Voor échte Alkmaarders: Waagtoren in je kerstboom Algemeen 1 dec 2022, 13:46
Afbeelding
Festival UPfest gaat voor groen Uit 30 nov 2022, 09:49
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 29 nov 2022, 09:24
Afbeelding
Grootste aanbesteding ooit voor werkzaamheden elektriciteitsnet Algemeen 28 nov 2022, 09:29

Meest gelezen