‘Een vrouwelijke monteur? Daar kijkt niemand meer van op!’ - ESNW Alkmaar al halve eeuw te gast bij de klant

Algemeen
Melissa Jonker: "Bij ESNW voel ik me één van de vakkundige monteurs."
Melissa Jonker: "Bij ESNW voel ik me één van de vakkundige monteurs." (Foto: Ed van de Pol)

ESNW uit Alkmaar is gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van cv-ketels, (hybride) warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf heeft meer dan 130.000 toestellen in onderhoud. Daarmee is de kans dat je in de Noord-Hollandse straten een van de 75 bedrijfswagens met het kleurrijke ESNW-logo tegenkomt groot. Komend jaar viert ESNW haar 50-jarig jubileum.  

Tekst: Linuccia Burghoorn
Fotografie: Ed van de Pol, ESNW

“We passen al een halve eeuw op de klant van iemand anders”, zegt Jan Willem Algra, manager Markt en Techniek bij ESNW. De organisatie is al bijna 50 jaar de grootste specialist in Noord-Holland voor het onderhouden en repareren van verwarmings-, warm water- en ventilatietoestellen voor particulieren en bedrijven. “We zijn ons bewust dat we voor een klant van een andere organisatie werken, zoals een woningbouwcorporatie of een installateur. Daar zijn we als het ware te gast: zo voelen we dat ook.” 

Jan Willem vervolgt: “We zeggen nooit: we hebben 100.000 klanten, maar we zeggen altijd: we hebben 100.000 maal één klant. Dat is een relevant verschil. Want als we bij de klant zijn, dan zijn we helemaal gefocust op de behoefte en de beleving van díe klant. Je zou kunnen zeggen: dat is toch heel logisch dat je je werk goed doet en je de gemaakte afspraken altijd nakomt? Maar we hebben in de praktijk allemaal wel ervaringen met bedrijven waar dat niet vanzelfsprekend is. Een belangrijke voorwaarde is dat je de organisatie goed moet hebben ingericht. We zeggen wel eens gekscherend: we doen het ‘gewoon goed’. En om dat te bereiken moet je als team buitengewoon presteren. We zien het terug in de reviews die we krijgen. We scoren een gemiddelde beoordeling van een 8,8 en de klanttevredenheid is zelfs een 9,2. Dat is hoog en we doen er gezamenlijk iedere dag weer ons uiterste best voor om die prestatie te leveren.” 

Kom binnen bij bedrijven dag 

ESNW is trots op wat ze doen en laat dat graag zien. Dat is een belangrijke reden dat ze deelnemen aan de komende editie van de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen die van 20 tot en met 25 maart 2023 plaatsvindt. Jan Willem: “De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen is een open bedrijvenweek om inwoners kennis te laten maken met ondernemingen in Noord-Holland Noord. Samen met veel andere mooie regionale bedrijven, openen we onze deuren zodat belangstellenden een kijkje kunnen nemen in onze keuken. De open dagen zijn een leuke manier om toekomstige werknemers te laten zien welke kansen wij bieden en om iedereen te laten zien wat er in de regio allemaal achter de gevels van de bedrijfspanden gebeurt. Het is ieder jaar weer een geweldig evenement waar bedrijfsleven, onderwijs en inwoners elkaar ontmoeten. Ook wij heten iedereen van harte welkom in ons bedrijfspand aan de James Wattstraat in Alkmaar.” 

Halve eeuw 

Jan Willem werkt samen met een commissie in het diepste geheim aan een bijzonder feestprogramma voor medewerkers, partners en hun klanten natuurlijk. “Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar je kunt er zeker van zijn dat we veel aandacht zullen geven aan de viering van ons 50-jarig jubileum. Het is toch een heel bijzondere mijlpaal. Een tipje van de sluier: we stellen een prachtig jubileummagazine samen.” In dat magazine is ongetwijfeld ruimte voor de bijzondere ontstaansgeschiedenis van ESNW. Jan Willem: “De inspanningen van drie loodgieters uit de binnenstad van Alkmaar leidde op 1 maart 1973 tot de oprichting van Gaswacht Alkmaar, een corporatie van installateurs die zich inzetten voor service en onderhoud van cv-ketels. Niet zozeer om geld te verdienen, maar om een probleem op te lossen: namelijk om 24/7 service en onderhoud te bieden aan de klant. De naam Gaswacht was – en is nog steeds - een begrip in heel Noord-Holland. In het jubileummagazine wordt zeker ruimte gemaakt om een eerbetoon geven aan de generatie die het fundament legde voor het huidige ESNW.”  

Vakkennis 

ESNW zorgt tegenwoordig voor service en onderhoud van de meest uiteenlopende cv- en verwarmingstoestellen en geeft ook merkonafhankelijk advies. “Met de komst van nieuwe technieken zoals warmtepompen en de ontwikkeling van installaties die aan ICT worden gekoppeld, wordt het vak steeds complexer. Als cv-ketel en verwarmingsspecialist onderhouden we alle systemen, dus we beschikken over een zeer brede vakkennis. Met een eigen opleidingscentrum zorgen we ervoor dat die vakkennis van onze 75 eigen monteurs voor service en onderhoud gewaarborgd is en blijft groeien”, zegt Jan Willem. 

Hij vervolgt: “Uit oogpunt van veiligheid is het belangrijk dat cv-installatie en -onderhoud door een erkende installateur wordt gedaan. Onze klanten krijgen altijd een gecertificeerde specialist aan de deur.” De organisatie heeft onlangs een succesvolle audit afgerond in het kader van de Gasketelwet die naar verwachting op 1 april 2023 in werking treedt. Jan Willem: “Die wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt, een verplichte certificering moet hebben. Naast onze andere certificeringen en keurmerken is dit voor onze klanten een extra zekerheidsstelling van onze vakbekwaamheid.”   

Calamiteiten 

Klanten die ESNW bellen voor storing en onderhoud worden altijd zo snel mogelijk geholpen. Jan Willem: “Wij zijn 24/7 bereikbaar voor calamiteiten of het melden van een storing. Tegelijkertijd staat bij ons de capaciteit – net als bij andere organisaties – onder druk. Dus als klanten de komende winter niet voor verrassingen willen komen te staan, bestaat de mogelijkheid om een abonnement te nemen. Zodat je in geval van nood altijd verzekerd bent van de snelle komst van een vakman. En daarmee vergeet je ook het periodiek onderhoud niet. Onze deskundige monteurs kunnen ieder jaar of eens in de twee jaar langskomen om het toestel schoon te maken, goed af te stellen en te controleren. Dat zorgt er ook voor dat een (duurzame) installatie duurzaam blíjft. Na iedere beurt presteert een installatie beter. Je moet namelijk blijven optimaliseren om het rendement dat je bij de investering hebt bepaald, ook daadwerkelijk te behalen.” 

Trots 

Wat de organisatie in haar reviews vaak terugziet is de positieve beoordeling van klanten ten aanzien van de diversiteit van het team. “Ja, dat is opmerkelijk”, zegt Jan Willem. “Het is namelijk niet iets waar we als organisatie bewust op gestuurd hebben. Als je een goede monteur bent, dan hebben we je graag in het team. Ongeacht of je een man of een vrouw bent en ongeacht je achtergrond. Gelukkig kijkt niemand er meer van op als een van onze vrouwelijke monteurs aanbelt. Dat vinden wij een mooie ontwikkeling en ik weet zeker dat onze grondleggers dat ook zouden hebben gevonden. We zijn er trots op dat we in vijftig jaar tijd naar deze moderne organisatie zijn gegroeid!”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen