ORA: Ondernemersfonds Alkmaar

Column
Rob Niele, voorzitter van ORA.
Rob Niele, voorzitter van ORA. (Foto: aangeleverd)

“Alkmaar aan zet” is de slogan van gemeente Alkmaar welke aan de basis heeft gelegen van een 7-puntenplan om de economie van onze stad te stimuleren. Een onderzoek naar de wijze waarop in Alkmaar een fonds ingericht zou kunnen worden is als één van de zeven punten opgenomen in het coalitie-akkoord.

Hoe is de stand van zaken:

Reeds in het voorjaar van 2020 hebben de ondernemers de voorkeur uitgesproken voor een gemeentebreed ondernemersfonds op basis van een opslag op de OZB-heffing boven een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) op basis van een verplichte BIZ bijdrage.

Het is aan de gemeenteraad om uiteindelijk in te stemmen met een voorstel van de ondernemers over de wijze waarop het fonds ingericht zal worden maar vooral op de mening van de ondernemers over de toegevoegde waarde van een ondernemersfonds voor hen en de stad.

Dit laatste argument, de draagvlakmeting is van groot belang.

De belangenbehartigingsverenigingen in Alkmaar welke allen bestuurd worden door lokale bedrijvenverenigingsbesturen komen op voor de belangen van hun achterban en brengen die belangen samen in het koepelbestuur van Ondernemend Alkmaar die grensoverschrijdend de belangen van alle in Alkmaar gevestigde ondernemers behartigt. Het bestuur van Ondernemend Alkmaar voert al geruime tijd constructief overleg met gemeente Alkmaar over de wijze waarop de ondernemers aan de politiek kunnen aantonen dat dit de tijd is voor het invoeren van een ondernemersfonds om, in navolging van vele gemeenten die ons zijn voorgegaan, te kunnen werken aan economische stimulans.

In de maand juni zijn alle ondernemers via de communicatiekanalen als de krant, de mail, websites en persoonlijke benadering gevraagd om hun mening inzake het ondernemersfonds kenbaar te maken middels het invullen van enkele vragen welke zijn geplaatst op de website van het ondernemersfonds. Daarnaast heeft er een digitale sessie plaats gevonden waarin de meerwaarde van het fonds nogmaals is uitgelegd en nog meer ondernemers hun stem hebben kunnen laten horen.

Wij zien het politieke proces verwachtingsvol tegemoet

De reactie van de ondernemers is verwerkt in een rapportage van Ondernemend Alkmaar en is vervolgens 25 juni als collegenota aangeleverd aan Wethouder P. Dijkman van gemeente Alkmaar. De wethouder zal de nota agenderen voor het college zodat het college het voorstel wel/niet ter beoordeling aan De Raad zal voorleggen.

De ondernemers, maar ook een aantal ambtenaren van gemeente Alkmaar, hebben hard gewerkt aan alle, voor succes, benodigde stukken.

Wij zien het politieke proces verwachtingsvol tegemoet.

Rob Niele, voorzitter

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen