Stichting Boven het Maaiveld zet maatschappelijke onderwerpen op de agenda

Duurzaamheid
Els Schipper en Mirella Doss van Boven het Maaiveld tijdens UPfest.
Els Schipper en Mirella Doss van Boven het Maaiveld tijdens UPfest. (Foto: Keith Montgomery)

Evenementen organiseren die duurzaamheid en andere maatschappelijke kwesties op een bijzondere en mooie manier onder de aandacht brengen; kan dat? Mirella Doss en Els Schipper bewijzen van wel. Samen richtten zij Boven het Maaiveld op, een stichting die als doel heeft om kwesties die spelen in de maatschappij op een toegankelijke en creatieve manier bij mensen ‘op de agenda’ te zetten en op deze manier impact te maken. 

De twee aanpakkers ontmoetten elkaar toen zij voor de organisatie van de International Children’s Games in 2015 als team werden samengevoegd, vertelt Els. “In acht maanden tijd hebben we samen met een groep ondernemers de organisatie op ons genomen. Normaal zou een team van twaalf fulltimers voor dat gedeelte circa twee jaar de tijd nemen. Het werd snel duidelijk dat we vaker zouden gaan samenwerken. Want als we dit konden realiseren, was er meer mogelijk.” 

En meer kwam er. “We gaan regelmatig samen wat drinken en krabbelen op bierviltjes onze ideeën voor nieuwe projecten. Tijdens één van de bierviltjes-sessies ontstond het plan voor UPfest: een duurzaamheidsfestival dat we geen duurzaamheidsfestival wilden noemen. Want als we dat wel zouden doen, kwamen er waarschijnlijk alleen mensen die sowieso al interesse hebben in het onderwerp. Het moest uiteenlopende doelgroepen aanspreken én een belevenis zijn voor jong en oud, ” legt Mirella uit.

UPfest: kennismaken met circulaire koploper

In januari dit jaar vond UPfest voor het eerst plaats, in de Grote Kerk in Alkmaar. Het was geen evenement dat met de vinger wijst naar de maatschappij en vertelt hoe het beter moet, blikt Mirella terug. “UPfest inspireerde bezoekers om op een speelse manier na te denken over wat zij als individu kunnen doen om duurzamer te leven. We zorgen altijd dat we dingen leuk maken, zodat mensen het zich herinneren.” 

UPfest inspireerde bezoekers om op een speelse manier na te denken over wat zij als individu kunnen doen om duurzamer te leven.

Om dit doel te behalen, brachten de twee pioniers allerlei initiatieven en spellen voor jong en oud samen onder het dak van de kerk. Er was een knutselhoek met doppen, touw en ander afval dat op het strand gejut is, een lezing over zwerfvuil, een kledingruil mét styling-advies en een workshop duurzame deodorant maken. Maar ook een theatershow over de kledingindustrie, een proeflab, een rariteitenkabinet met spullen die ‘suppend’ uit de Alkmaarse grachten zijn gevist, een zero waste walk en een streekmarkt met producten en restaurateurs uit de regio. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Leerzame spellen over duurzaamheid tijdens UPfest. (Foto: Keith Montgomery)

“Tijdens UPfest konden we belangrijke initiatieven een podium geven en zo nieuwe doelgroepen met hen laten kennismaken,” legt Els uit. “De samenwerking met deze partners hadden we nodig: wij kunnen over elk onderwerp een evenement organiseren, maar we hebben niet overal zelf verstand van. We zijn allebei geen duurzaamheidsgoeroes, maar vinden het een belangrijk onderwerp dat we graag bij een grote doelgroep onder de aandacht brengen. We zochten de verbinding op met circulaire koplopers uit de regio en zo werd het evenement een groot succes. Er was een lange verblijfsduur en sommige bezoekers kwamen later op de dag zelfs terug - met familieleden en vrienden die ze het wilden laten meemaken.” 

Inzichten en oplossingen: duurzaam organiseren

Een evenement dat over duurzaamheid gaat, moet natuurlijk ook zo duurzaam mogelijk georganiseerd worden, stelt Mirella. “Bij elke beslissing vroegen we ons af: hoe kan het duurzamer? Dit leidde tot hele interessante inzichten en creatieve oplossingen voor productie-keuzes. Zo kregen mensen met een eigen thermosbeker korting op koffie en thee, hebben we onze eigen posters op duurzaam papier laten drukken en lieten we tijdloze vlaggen maken, zodat we ze volgend jaar weer kunnen gebruiken.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Streekmarkt met duurzame producten tijdens UPfest. (Foto: Keith Montgomery)

Want dat er een tweede editie komt, weten Els en Mirella zeker. Alleen nog niet wanneer. De twee organisatoren moedigen je aan om contact op te nemen als je interesse hebt om betrokken te zijn bij de organisatie en/of een activiteit wilt opzetten. 

Alkmaar Invites You 

Een ander bijzonder project dat het duo organiseerde was Alkmaar Invites You. “We hebben op één avond vijfhonderd vluchtelingen laten kennismaken met Alkmaarse gezinnen door middel van diners bij mensen thuis,” vertelt Els. “We lazen destijds veel haatberichten over de komst van het AZC in Alkmaar. Onze voelsprieten zijn altijd actief en we kwamen net terug van een project bij een vluchtelingenkamp op Lesbos, dus we wisten meteen: hier moeten we iets mee. Uiteraard konden wij niet alle negativiteit wegnemen met dit initiatief, maar we hebben mensen elkaar laten ontmoeten, wat heel bijzonder was.”

Met Eigen Ogen 

Dit jaar viert Alkmaar 450 jaar Ontzet. Voor het jubileumjaar worden extra bijzondere evenementen en projecten georganiseerd, waaronder Met Eigen Ogen. Stichting Boven het Maaiveld realiseert vanaf 31 augustus een beleving die bezoekers door verschillende ruimtes van het Alkmaarse stadhuis leidt, vertelt Mirella. “Met een koptelefoon loop je een route langs kunstwerken en videoprojecties en neemt verteller Sinan Can je mee in het verhaal achter Alkmaar Ontzet. We verhuizen kunst over het Ontzet van het Stedelijk Museum Alkmaar voor een paar weken naar het stadhuis. Met dit evenement willen we de drempel om te genieten van kunst verlagen en mensen laten nadenken over vrijheid: in het heden, maar ook wat dit in de toekomst betekent.” 

Stichting Boven het Maaiveld Els Schipper (info@elsschipper.nl) en Mirella Doss (mirella@doss.nl) www.stichtingbovenhetmaaiveld.nl   


Poppen- en knuffeldokter ‘maakt beer beter’ tijdens UPfest. (Foto: Keith Montgomery)

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen