Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen

Duurzaamheid
Anne Pruis: "Met alleen een duurzame visie ben je er nog niet."
Anne Pruis: "Met alleen een duurzame visie ben je er nog niet." (Foto: Ed van de Pol)

Anne Pruis is tien jaar geleden samen met Marco Nieuwenhuizen een platform voor ondernemers op het gebied van duurzame producten en duurzame energiebronnen gestart. Vanuit het kantoor in Akersloot adviseert hij ondernemers op het gebied van verduurzamen en het realiseren van besparingen op energiekosten. 

“Met alleen een duurzame visie ben je er nog niet”, zegt Anne Pruis. Hij is oprichter en Managing Partner van Bespaar-Adviseur B.V. Het bedrijf geeft ondernemers antwoord op vragen als: hoe pak ik verduurzaming aan, welke besparingen kan ik realiseren en hoe vertaal ik de toekomstvisie in concrete veranderingen. Dat de verduurzaming hem aan het hart gaat, kun je afleiden uit het enthousiasme waarmee hij de verschillende verduurzamingsoplossingen laat zien. 

Anne: “De markt is groot. Zo groot, dat ik begrijp dat veel ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Marco en ik hebben ons in de afgelopen tien jaar ontwikkeld als experts op dit gebied. Er zijn helaas veel cowboys op de markt, waardoor bedrijven nog wel eens verleid worden de verkeerde keuze te maken. Met alle gevolgen van dien. Een return on investment die bij lange na niet wordt gehaald, een kostbaar product dat niet doet wat het belooft of technische problemen. Als je als bedrijf wilt verduurzamen, dan is het noodzakelijk om je te laten informeren door een professionele partij die de markt goed kent en je de meest optimale oplossing kan adviseren. Anders kost het geld, in plaats van dat het geld oplevert. Dan denk je als ondernemer goed bezig te zijn en schiet het zijn doel voorbij. Je realiseert geen besparing én je levert geen bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie. Voor bedrijven die geen eigen afdeling op het gebied van verduurzaming kunnen of willen optuigen, zijn er goede onafhankelijke adviseurs, waar wij er één van zijn. “ 

Betrouwbaar 

Anne en Marco hebben de voorkeur voor producten van zowel Nederlandse als Duitse toeleveranciers. Anne: “De Duitse degelijkheid in combinatie met hun kracht om te innoveren, zorgt ervoor dat het aanbod betrouwbaar is en dat de fabrikanten solide toeleveranciers zijn. De bedrijven zijn uitgebreid gecertificeerd in kwaliteits- en milieumanagement. Bij grotere projecten komt het nog wel eens voor dat ik een adviseur van de fabrikant meeneem. De technische afdelingen van onze toeleveranciers verlenen de volledige ondersteuning.” Een van die grote projecten vindt op dit moment plaats in Ridderkerk. Daar zit een vestiging van Blankendaal Coldstores die vanuit hun koelhallen in Tuitjenhorn, Velsen en Ridderkerk gekoelde en diepgevroren producten leveren. “Een internationaal opererend bedrijf en een grote dienstverlener op het gebied van koel- en vrieslogistiek. Warmte buitenhouden en de kou binnen dus. Dat is omgekeerd aan de wensen van de meeste van onze klanten, maar het principe van een temperatuurregulerend binnenklimaat blijft hetzelfde”, vertelt Anne.

Tekst loopt door onder afbeelding


De ClimateCoating bespaart Blankendaal Coldstores flink op energiekosten. (Foto: aangeleverd)

Op het 8000m² grote dak van de vestiging in Ridderkerk werd onlangs in vijf weken tijd zogenaamd intelligente verf aangebracht. Anne: “We werken met de producten van ClimateCoating, een toonaangevende leverancier van klimaatcoatings gespecialiseerd in alle klimaatzones en toepassingsgebieden.” Hij legt uit: “De functionele coatings zijn gebaseerd op reflecterende membraantechnologie. Een keramisch filter reflecteert warmtestraling. Het is een relatief eenvoudige en snelle oplossing om bedrijfspanden en woningen te isoleren en energie te besparen. Voor het energiebesparende effect van deze technologie hebben zij zowel de German Innovation Award als de Energie Efficiency Award toegekend gekregen.” Het aanbrengen van de ClimateCoating bespaart Blankendaal Coldstores een substantieel bedraag aan energiekosten. Anne: “We hebben becijferd dat er een besparing van ongeveer € 100.000,- op jaarbasis gerealiseerd kan worden. De return on investment is op maximaal drie jaar vastgesteld. Daar komt bij dat de ondernemer in dit geval 45% belastingvoordeel kan ophalen, via de zogenoemde Energie Investeringsaftrek (EIA).” 

Intelligente oplossingen 

Bij de meeste ondernemers is de wens om warmte binnen het bedrijfspand te houden op een zo gezond, betaalbaar en duurzaam mogelijke manier. “Daarvoor bieden wij elektrische Infrarood warmtepanelen. Een intelligente en hoogwaardige warmteoplossing.” Hij vervolgt: “Ons energieverbruik zal in de toekomst 100% elektrisch worden, gegenereerd uit duurzame bronnen. Tegelijkertijd met de noodzakelijke energietransitie wil je comfortabele warmte hebben, zoals zakelijk als privé. Als we de energietransitie willen aanjagen, hebben we innovatieve producten nodig die zonder gas, duurzaam en energiezuinig zijn. Een van die innovatieve producten zijn infrarood verwarmingspanelen: een duurzame, gasloze, all-electric oplossing die tegelijkertijd comfort biedt. Dit is overigens heel goed te combineren met zonnepanelen.” 

Geen quick fix

Die elkaar versterkende oplossingen biedt Bespaar-Adviseur B.V. vaker aan. “Op dit moment zijn we langs de A9, naast de Etos bezig met een verduurzamingsproject van Huize Horeca in Beverwijk, waar we het bedrijfspand voorzien van een van een batterij en zonnepanelen. In Zaanstad verduurzamen we twee panden waaronder Hedin Automotive Zaandam (Volvo) en de Renault garage worden voorzien van een batterij, ledverlichting, zonnepanelen, heatscreens en een doorstroomverwarmer.” Anne vervolg: “Verwarmen kan veel duurzamer en efficiënter. Maar een quick fix bestaat niet. Net zomin als dé oplossing bestaat. Warmtepompen zijn bijvoorbeeld niet altijd het beste alternatief. De beste oplossing is situatieafhankelijk. Daarom doen wij eerst uitgebreid onderzoek voordat wij een advies uitbrengen.” 

Regisseur 

Met één van de nieuwste producten gaat Anne graag op de foto. “Hoeveel warmte denk je dat deze heatscreen afgeeft?” vraagt hij. “Afhankelijk van het type is dat 360 graden. De Comfort Heating Heatscreen is een Nederlands product en geschikt voor verwarming voor de hoogbouw. Die ruimtes, vaak met een atrium, zijn niet warm te stoken. Heel oncomfortabel en heel duur. Dit heatscreen is gepatenteerd, gecertificeerd en maakt gebruik van lange golf infrarood. Bij dit proces staat het opeenhopen van stralingswarmte in de ruimte centraal. De vloer, muren en objecten dienen als massa voor de warmteafgifte. Op deze wijze ontstaat er een gelijkmatige warmte in de ruimte zonder luchtverplaatsing. Een prachtig product geschikt voor industriële infraroodverwarming.” 

Fantastische markt

Zonnepanelen, infrarood warmtepanelen, heatscreens, ledverlichting, keramische coating, batterijen, laadstations en warmwaterdoorstromers: de showroom van samenwerkingspartner firma Luitjes Elektrotechniek aan de Molenlei 1e in Akersloot laat het uitgebreide assortiment zien. Anne: “Wij brengen de situatie in kaart, geven advies over besparen en duurzaamheid, selecteren de juiste, kwalitatief hoogwaardige leveranciers, implementeren de oplossingen en zijn de regisseur gedurende het gehele proces. Voor alle ondernemers die datadriven zijn, hebben we datasheets en rapporten beschikbaar van onze producten. Ik vind het een fantastische markt om op te mogen opereren en op die manier een steentje bij te dragen aan een van de grootste uitdagingen van deze tijd!”

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen