De lente brengt ons nieuwe energie

Nieuws

De morgenstond vol vogelzang. Jong groen dat staat te popelen om uit te komen. De zomertijd die het licht straks weer een uurtje opschuift en lammetjes die dartelen door de wei. U raadt het al: het is weer lente! We worden er vrolijk van, want licht en zon geven nieuwe energie. Het is dus allesbehalve toeval dat de eerste editie van het Regio Alkmaar Magazine, het lentenummer, in het teken staat van ‘Nieuwe Energie’.

Het besef dat het tijdperk van fossiele brandstoffen zijn einde nadert, grijpt steeds meer om ons heen in onze samenleving. Het vormt de aanjager van tal van nieuwe initiatieven die ons moeten leiden naar alternatieve en schone energiebronnen. En onze regio doet het op dat vlak goed, opvallend goed zelfs.

De Boekelermeer ontpopt zich tot een belangrijke en toonaangevende broedplaats voor innovatieve bedrijven in duurzaamheid. Dankzij de komst van een installatie voor biomassavergassing is Alkmaar zelfs een van de koplopers op het gebied van nieuwe technologie om groen gas te produceren. Maar ook liggen er plannen om waterstof te te gaan produceren met behulp van windmolens. Met de restwarmte van de HVC zouden we 100.000 woningen kunnen verwarmen en in Heerhugowaard, Stad van de Zon, wordt druk gebouwd aan de Energiering, een gesloten systeem waarbinnen warmte/koude vraag en- aanbod aan elkaar worden gekoppeld.

GP Groot, die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, opent dit voorjaar haar eerste LNG-tankstation in Alkmaar. Daarmee kunnen in deze regio meer vervoersbedrijven overstappen op deze schone brandstof en het gebruik van diesel langzaam gaan afbouwen. De plaatsing van zonnepanelen neemt een enorme vlucht. Daken van grote gemeentelijke gebouwen en sportaccommodaties worden vol gelegd met zonnepanelen om zo onze CO2 footprint te verlagen. Want dat is de opdracht die we ons hebben gesteld: minder uitstoot van schadelijke stoffen door meer inzet van groene alternatieve energie. Natuurlijk kan windenergie in ons land eveneens een bijdrage leveren, maar de scepsis rond het massaal met windmolens volzetten van ons polderland en de Noordzee voor onze kust, neemt toe.

Naast de letterlijke zoektocht naar Nieuwe Energie gebeurt dat ook binnen bedrijven in figuurlijke zin. Want tijden veranderen, soms sneller dan we willen of kunnen bijhouden. Daarom zijn veel ondernemers, leiders en managers op zoek naar nieuwe houvast en richting. Hollandse Vernieuwers introduceert met succes een inspirerend nieuw leiderschapsprogramma.

In alle verhalen van dit Regio Alkmaar Magazine klinkt het geluid van Nieuwe Energie door. We hopen dat u er opgewekt van wordt, want dan begint ook uw voorjaar met een volle batterij, met groene stroom!

Maarten Schiphorst

hoofdredacteur redactieteam Regio Alkmaar Magazine info@regioalkmaarmagazine.nl

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen