Een tas met een verhaal 'made in Duurzaam Heiloo'

Nieuws

Hoe maken we van Heiloo de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat bereik je als burgerinitiatief ‘Heiloo Energie’ niet zonder het bedrijfsleven. Dus werd Rob van der Wal van ondernemersvereniging Heiloo benaderd. Die bleek vatbaar voor het duurzaamheidsvirus en samen werd Duurzaam Heiloo opgericht, een initiatief waar de gemeente Heiloo zich bij aansloot.

Een goed huwelijk waar partners elkaar aanvullen. Ten eerste zijn er natuurlijk de mogelijkheden die bedrijven zelf hebben om te besparen. ,,Ik heb al mijn verlichting vervangen door LED lampen, een investering die je er zo uit hebt’’, vertelt Rob van der Wal, directeur bij Ciropack. De vloer is van Tonzon isolatie voorzien en de PV-panelen om van de zon te gaan leven zijn onderweg. Zonne-energie die hij prima kan gebruiken voor zijn elektrische auto’s.

Ook Rob Zander ging voor duurzaam toen hij een nieuw pand voor zijn garagebedrijf betrok: ,,Ik heb duurzaamheid toen besproken met een collega garagebedrijf en bij de ondernemersvereniging Heiloo met Johan van de Aalsmeerse Plantenhal. Die laatste bouwde een hal met zonnepanelen en een warmtepomp, inclusief warmte-koude-opslag (WKO) in de bodem. Dat paste echter niet bij ons bedrijfsprofiel.’’ Wat Rob Zander wel liet installeren en wat de resultaten zijn, heeft hij vastgelegd in een brochure. Een en ander zal hij binnenkort toelichten aan andere garagebedrijven tijdens een speciale bijeenkomst in zijn bedrijf.

Revenuen De samenwerking levert ook andere revenuen op voor bedrijven in Heiloo. Heiloo Energie organiseert bijeenkomsten en heeft een helpdesk om inwoners voor te lichten hoe zij duurzaam kunnen investeren. De gouden regel is dat een burgerinitiatief geen commercie bedrijft. ,,We zijn aanjagers voor duurzaamheid. Als vrijwilligers nemen we geen werk van ondernemers over’’, stelt Harm Hofman, die bij de projecten betrokken is. ,,Bedrijven en deze vrijwilligersorganisatie creëren samen een win-win situatie op, zolang ze elkaars rol respecteren en afspraken nakomen.’’

Hergebruik Bijzonder is dat de samenwerking niet stopt bij energie. Hergebruik van producten en grondstoffen is ook duurzaam. De kringloopgedachte en circulaire economie worden sterk gestimuleerd. Bijvoorbeeld, een kringloopwinkel verkoopt niet altijd elk leren bankstel dat binnenkomt. Toch krijgt dat leer een tweede leven in ‘Een tas met een verhaal’ van Alida’s Meubelstoffeerderij.

Door hergebruik wordt Heiloo, maar ook de rest van de wereld duurzamer. Woningen gaan energie leveren dankzij zonnepanelen in plaats van dat er alleen maar energie wordt gebruikt. De tijd komt eraan dat met behulp van 3D-printers en nieuwe informatietechnologie gezinnen hun eigen producten gaan maken. En als het even kan door eigen afval als grondstof te gebruiken. Dan zal de wereld er voor bedrijven heel anders uit gaat zien.

Vooruitlopend op een kringloopevent in Heiloo organiseert Heiloo Energie een thema-avond over dit onderwerp op 5 april aanstaande in Cultureel Centrum Strandwal. Naast de bijzondere samenwerking tussen ondernemers en dit burgerinitiatief is deze brede benadering van duurzaamheid uniek. Meer info: www.heilooenergie.nl

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen