Burgemeester Hans Cornelisse: 'Langedijkers zijn overtuigde ondernemers'

Nieuws

In aanloop naar zijn afscheid blikt burgemeester Hans Cornelisse terug op twaalf jaar Langedijk. Hoe stond Langedijk er bij zijn aantreden economisch gezien voor? Welke ontwikkelingen zag hij? Wat zijn kansen en bedreigingen voor het lokale bedrijfsleven? Een interview met een bevlogen eerste burger.

Langedijk stond volgens velen bekend als een agrarische gemeente, zegt Cornelisse. ,,Maar inmiddels is Langedijk een gemeente met een veelzijdig en innoverend bedrijfsleven. Het eerste bedrijfsbezoek dat ik aflegde was bij een agrarisch bedrijf. ‘Agrarisch’ omvat ook aanverwante bedrijven, zoals verwerking, transport en zaadteelt. Deze bedrijven zijn bijna allemaal familiebedrijven die vaak al meerdere generaties gevestigd zijn in de gemeente, sterke wortels hebben in de lokale gemeenschap en nauw contact onderhouden met de gemeente. De lokale bedrijven bepalen in grote mate de geschiedenis en identiteit van Langedijk.” De innovaties die zij plegen, liggen vaak in het verlengde van het bedrijf, heeft Cornelisse gemerkt. ,,Kool bijvoorbeeld ,wordt door het verpakken in cellofaan geschikt gemaakt voor levering aan de supermarkt. De oorspronkelijke agrarische sector is nog steeds belangrijk voor Langedijk, zorgt voor identiteit (we zijn de enige zuurkoolgemeente van ons land!) en bepaalt het buitengebied. In de afgelopen jaren is sprake geweest van schaalvergroting, met grote toekomstgerichte bedrijven als gevolg. Met de komst van groentegroothandel Boekel naar Breekland is dat nog versterkt. We kunnen als Langedijk trots zijn op onze bloeiende agribusiness.”

Snelle groei De belangenbehartiging van lokale bedrijven gebeurt door de Bedrijfskring Langedijk (BKL), die regelmatig overleg voert met de gemeente. ,,De ondernemers in de BKL zijn enorm betrokken en voelen zich verantwoordelijk voor Langedijk. Dat is heel mooi, maar de keerzijde is dat zij al jaren vinden dat zij te weinig aandacht krijgen van de gemeente en de politiek. Na een vergadering zeggen we wel eens tegen elkaar: we zijn weer ter verantwoording geroepen.” Een van de steeds terugkerende issues in het overleg met de ondernemers was - naast de infrastructuur en de communicatie met de gemeente - het gebrek aan vestigingsruimte in Langedijk, vertelt Cornelisse. ,,Uit deze wens van de ondernemers is bedrijvenpark Breekland voortgekomen. In de eerste jaren na mijn aantreden bloeide de economie. Alles ademde optimisme en stond in de steigers voor een snelle groei. We hebben Breekland toen in één keer bouwrijp gemaakt. Ik weet niet of we daarvoor opnieuw zouden kiezen. Het economisch optimisme was overigens regionaal. De provincie stond er zelfs op dat Breekland groter moest worden. Daaraan hebben we toen gehoor gegeven met de plannen voor Breekland 2. Inmiddels hebben we op regionaal niveau weer afgesproken om onze bedrijventerreinen wat compacter te houden en hebben we als gemeente Breekland 2 doorgestreept.” Het feit dat in Langedijk veel familiebedrijven zijn gevestigd, heeft de gemeente redelijk goed door de crisis heen geholpen, stelt hij. ,,Deze bedrijven zijn financieel gezien vaak wat robuuster en zijn vooral gericht op continuïteit in plaats van op kortetermijndoelen. Daarnaast vinden deze ondernemers het belangrijk om hun werknemers, die vaak al jaren voor hen werken, te behouden. Daardoor zijn hier tijdens de crisis minder ontslagen gevallen dan elders.”

Persoonlijke band ,,Mede dankzij Breekland, en eerder al Zuiderdel en de Mossel, herbergt Langedijk nu ook veel toonaangevende niet-agrarische bedrijven’’, aldus Cornelisse. ,, Ik heb gemerkt dat bedrijven vaak niet alleen voor een locatie kiezen vanwege de hoogwaardige inrichting van een bedrijventerrein, maar ook vanwege een persoonlijke component. De ondernemers wonen zelf in Langedijk, hun familie woont er of een flink aantal van hun medewerkers. We beseffen inmiddels dat we niet veel bedrijven uit Amsterdam zullen trekken, ook al is de grond hier goedkoper. In 2005 werd de doelstelling gehanteerd om voor elke nieuwe woning een arbeidsplaats te realiseren. Deze doelstelling is inmiddels losgelaten. Mensen wonen graag in Langedijk, maar werken vaak elders.”

No nonsense Of het nu om de tuinder gaat in het Oosterdelgebied of om een CEO van een groot internationaal opererend bedrijf, Langedijkers zijn overtuigde ondernemers, zegt Cornelisse. ,,Het zijn harde werkers met een no nonsense mentaliteit. Ooit maakte ik op een vrijdag een fietstochtje met Aris Bouwens van de Museumwinkeltjes en kunstenaar Sietse Wiersma. Zij lieten mij de mooie plekken van Langedijk zien. Vervolgens gingen we een broodje eten op het terras van De Burg. Het commentaar dat we toen kregen: ‘Hebben jullie niets beters te doen?’ Doordeweeks op een terras zitten, dat zal je Langedijkers niet gauw zien doen. Recreëren gebeurt hier eerder geprogrammeerd, op zaterdagavond en zondagmiddag. Voor de rest zijn ze altijd bezig: als ze niet aan het werk zijn, zijn te vinden bij de voetbalclub van hun zoontje of zijn ze aan het klussen. Lunchen in een restaurant? Dat Bourgondische is niet ingevlochten in hun levensstijl.” Dat blijkt volgens de burgemeester ook uit de horeca in Langedijk. ,,Toen ik aantrad, gold er een ‘horecastop’. Als gevolg daarvan kon de horeca zich jarenlang nauwelijks ontwikkelen. In 2012 hebben we horecabeleid ontwikkeld en de stop eraf gehaald. Voor goede horeca is zeker nog ruimte in onze gemeente, bijvoorbeeld in Broekerplein, en trekt ook mensen uit de regio, hoor ik van ondernemers.”

Organische groei Een belangrijk thema is wat ‘we’ met Langedijk willen. ,,Langedijkers zijn trots op Langedijk en zouden graag zien dat meer mensen hun mooie gemeente bezoeken. Maar het moet hier wel rustig blijven. En ontwikkelingen moeten niet te snel gaan.” Dat geldt ook voor de visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’, waarbij oude vaarwegen worden hersteld en er meer ruimte komt voor recreatie en toerisme. ,,Een prachtig plan, dat kan bijdragen aan een mooiere woon- en verblijfsomgeving en de recreatie en het toerisme een boost kan geven. Toch hoor ik vaak dat rust en ruimte voorop worden gezet. Langedijkers prefereren organische groei. Voordeel daarvan is, dat de gemeente herkenbaar Langedijk blijft. Maar uiteraard moeten we ook kansen pakken.”

Volwassen portefeuille Terugkijkend op de samenwerking met het bedrijfsleven zegt Cornelisse: ,,Naar de smaak van de ondernemers hebben we hen altijd te weinig gefaciliteerd. Maar het zijn de bedrijven die arbeidsplaatsen creëren en de gemeente die voorwaarden schept . Dat hebben we de laatste jaren in toenemende mate gedaan. We hebben hard gewerkt aan het versnellen van de vergunningverlening en de vestigingsregels op Breekland versoepeld evenals de bouwvoorschriften. En we proberen steeds meer te kijken wat er mogelijk is in plaats van te roepen dat iets niet kan of mag. Ook daarin hebben we de afgelopen tijd echt stappen gemaakt.” In sommige buurgemeenten zijn de hulpmiddelen ruimer, beaamt de burgemeester. ,,Ja, dat is afhankelijk met wie je wordt vergeleken. En dat werkt ook wel door, hoor. Economische zaken is nu echt een volwassen portefeuille met prioriteit voor het gemeentebestuur.”

Nieuwe kansen Wat verwacht de burgemeester voor de aankomende periode? ,,De tekenen zijn gunstig, er is weer sprake van economische groei. Ik hoop daarom dat meer bedrijven zich hier komen vestigen: op Breekland is nog ruimte genoeg. We hebben een goed product te bieden: een mooi opgezet bedrijvenpark met goede ontsluiting. En het Winkelcentrum Broekerveiling is, om het eens niet-Langedijks te zeggen, toch echt een ‘incubator’ qua stedelijke ontwikkeling voor de directe omgeving. Dat zou een welkome upgrading zijn van dit gebied. Maar ontwikkelingen hebben altijd een aanlooptijd nodig. Dat hebben de afgelopen twaalf jaar me wel geleerd.”

tabel_p25 Bron: langedijkincijfers op www.gemeentelangedijk.nl 

Foto: Marjolijn Ansink

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen