Alkmaar krijgt energie van nieuwe energie

Nieuws

Alkmaar ontwikkelt zich sterk op het gebied van energie. Een geweldige impuls voor onze regionale economie. De ontwikkeling in de energiesector gaat namelijk gepaard met investeringen, werkgelegenheid en nieuw ondernemerschap.

Victor Kloos, wethouder gemeente Alkmaar: ,,Ons Actieprogramma Economie werpt zichtbaar zijn vruchten af als het gaat over het stimuleren en faciliteren van ondernemers in de topsector energie. Alkmaar wordt nationaal en internationaal gezien en erkend in de energiesector. Dat leidt tot nieuwe bedrijvigheid, werkgelegenheid en de versterking van onze positie in Noord-Holland Noord.”

Hoewel sommige zaken futuristisch en ver weg klinken, zoals industrial smart grid en een biomassavergasser, hebben de ontwikkelingen direct een positieve invloed op de economie in onze regio.

Bouw en ondernemerschap Op bedrijventerrein Boekelermeer zijn de afgelopen jaren diverse nieuwe bedrijfspanden en installaties gerealiseerd en ook de komende jaren is er ruimte voor bouw. Daarbij betreft het niet alleen onderzoeksinstellingen en productiebedrijven binnen de energiesector. Ook aanverwante ondernemingen en toeleveranciers trekken naar Alkmaar of blijven hier gevestigd door de ontwikkelingen in duurzame energie.

In februari opende Martin Schilder bijvoorbeeld de energie neutrale Audi Experience en in het voorjaar volgt GP Groot met het NXT tankstation dat voorziet in duurzame brandstoffen voor de transportsector.

Onderwijs en werkgelegenheid Ook voor het aantrekken en behouden van talent is de ontwikkeling in energie van grote economische waarde voor Alkmaar en de regio. Samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers resulteert in tal van stageplaatsen en onderzoeken bij onder andere IDEA (Incubator Duurzame Energie Alkmaar) en het expertisecentrum InVesta. Bij laatstgenoemde wordt praktijkonderzoek gedaan naar innovatieve technologieën voor de voorbehandeling en vergassing van biomassa. Die onderzoeken resulteren voor de regio in 150 nieuwe banen.

Naast de nieuwkomers groeien ook de reeds gevestigde ondernemingen. Zo biedt TAQA Energy met de verhuizing naar Alkmaar afgelopen jaar een totaal van 170 arbeidsplaatsen voor de regio.

,,Van energie krijg je nieuwe energie,” aldus Victor Kloos. ,,In letterlijke en figuurlijke zin. Tal van ondernemers zien kansen in Alkmaar om te vestigen of te groeien. Dat geeft energie om deze koers voort te zetten.”

Ook ondernemen in Alkmaar? Neem dan contact op met het ondernemersloket tel.nr. 14 072.

Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen