De regio ligt in uw koelkast
Heeft u wel eens goed in uw koelkast gekeken? Natuurlijk kijkt u elke dag wel een paar keer in de koelkast, maar ik bedoel echt goed kijken, door een regionale bril? U zou dat eigenlijk eens moeten doen en dan zal het u opvallen hoeveel producten daarin liggen die gemaakt worden in deze regio. Zonder dat u het in de gaten heeft, ligt de regio niet alleen aan uw voeten, maar ook nog eens in uw koelkast!
Gesneden groente of een slapakket van Koninklijke Vezet uit Warmenhuizen. Verpakte kaasplakjes, strooi- of smeerkaas van Kaptein uit Heiloo. Natuurazijn of vruchtensiroop van De Burg uit Heerhugowaard. Chocolade verrassingen van Dobla uit Heerhugowaard. Het pakje zuurkool van de familie Kramer uit Zuid-Scharwoude. Een spekkoek of andere Oriëntaalse lekkernijen van Hekos Oriëntal Food of een bakje taugé van Van der Plas Sprouts, beide uit Langedijk. En mocht u toevallig uw stroopwafels in de koelkast bewaren, dan komen die zo goed als zeker van De Aviateur, die onlangs de grootste en modernste stroopwafelproductielijn van Europa in gebruik heeft genomen. Ik weet, het is maar een greep uit het enorme aanbod van (vers)producten die bij ons om de hoek worden gemaakt, maar het geeft wel aan hoe sterk we hierin zijn vertegenwoordigd.
Van oudsher is Langedijk een gemeente waar veel voedselproducerende bedrijven gehuisvest zijn. Dat ligt natuurlijk aan het feit dat dit vroeger een florerend tuinbouwgebied was en dat heeft zich later vertaald naar tal van verwerkende bedrijven. Eerst de conservenindustrie en later kwamen daar van allerlei foodbedrijven bij, alle met hun eigen specifieke aanbod en specialiteit.
Dat we het in dit nummer dus gaan hebben over de regionale foodindustrie heb ik natuurlijk al een beetje verklapt en dat daarbij Langedijk volop in de spotlights staat, is nu ook geen geheim meer. We maken een mooi rondje langs de velden. Wat daarbij opvalt, en dat geldt trouwens voor alle andere bedrijven waarover wij binnen dit thema een verhaal hebben gemaakt, dat deze ondernemingen niet alleen vooraan lopen op het gebied van food voedselveiligheid, maar ook nog eens excelleren in duurzaamheid. Het is indrukwekkend om te zien op welke wijze de vergroening van het bedrijfsleven in deze regio al gestalte heeft gekregen.
Ik hoop dat u van dit Regio Alkmaar Magazine een beetje trek gaat krijgen, aan de verhalen zal het niet liggen. Voor iedereen die er straks weer op uittrekt voor een welverdiende vakantie, vergeet niet eerst nog even in uw koelkast te kijken. Dan weet u meteen weer waarom u na een vakantie altijd weer graag thuiskomt.
Maarten Schiphorst
hoofdredacteur redactieteam Regio Alkmaar Magazine info@regioalkmaarmagazine.nl