Diverzio ‘Duurzaam is niet duur’

Nieuws

Diverzio zet gezond eten weer op de kaart bij zorgorganisaties. Duurzaam, kostenbesparend én afzet voor lokale telers. Rabobank steunt het project.

Koen Nouws Keij is een man met een missie. De Diverzio-directeur komt al jaren bij zorgorganisaties, bedrijven en instellingen over de vloer. Zijn stichting wil dat gezond en smaakvol eten weer de normaalste zaak van de wereld wordt in zorgland. Als je de doelstellingen van Diverzio erbij pakt, vraag je je af waarom de verse maaltijd ooit aan populariteit heeft ingeboet. Gezond eten betekent een betere gezondheid, sneller herstel én tevreden gezichten aan tafel. Het levert geld op, omdat minder voedsel in de prullenbak belandt. ,,Duurzaam en gezond eten is niet duur’’, aldus Koen Nouws Keij.

Sleutel tot succes Een integrale aanpak is het geheim van het succes. ,,De kok kan nog zo mooi koken, maar je wilt óók budget voor lokale inkoop en een gastvrouw die met passie een maaltijd serveert.’’ In Noord-Holland lieten pioniers zien dat keuze voor kwaliteit veel oplevert. Zorgorganisaties met lef, die bereid zijn te investeren in duurzame maaltijden. Bij Vrijwaard ging de voedselverspilling met 50 procent omlaag. Zij verzorgt wonen, welzijn en zorg in regio Den Helder en richt zich vooral op ouderen. Coert Veenstra, voorzitter van de Raad van Bestuur, is tevreden. ,,Voedsel dat overblijft, wordt dagelijks gewogen. De besparing is ‘mega’: soms krijgen wij 2 kipfilets terug. Netjes, als je bedenkt dat wij 500 maaltijden serveren.’’ Dankzij de efficiëntere inkoop en werkwijze kan zijn organisatie drie verzorgden extra inzetten. ,,Gezond voedsel is belangrijk als je op leeftijd raakt. Het gewicht blijft op peil en je krijgt genoeg vitamines binnen. Onze centrale keuken wil gezond én lekker koken. Ouderen hebben namelijk een andere smaakbeleving. Alles wat ze proeven, smaakt minder intens. De maaltijd moet kruidig zijn, met een zoetje of zuurtje. Is het niet goed, dan horen wij dat gelijk. Een slecht bereide aardappel betekent oorlog aan tafel’’, lacht Veenstra.

Kleur op je bord Bij GGZ Noord-Holland Noord bleek gezonder eten een schot in de roos. ,,In de praktijk zie ik mensen afvallen en meer bewegen. Een prachtig resultaat’’, vertelt directeur Lucretia d’Fonseca. In de GGZ-visie is een maaltijd méér dan je maag vullen. Samen eten biedt structuur en zorgt voor ontmoeting. Bij de start keek Diverzio over de schouders mee. Wat staat er in de koelkast? Hoe verloopt de maaltijd? ,,De uitkomst was confronterend’’, zegt zij. ,,Cliënten lieten kant-en-klare maaltijden vaak staan, om vervolgens te snacken. En ja, er zat weinig beleving in de presentatie. Alles was opgedeeld in vakjes, dat doe je thuis ook niet.’’ Twee GGZ-klinieken gingen op de gezonde toer. Staf en cliënten koken daar gezamenlijk. Op het menu staan verse producten en gezonde tussendoortjes. D’Fonseca: ,,Ingrediënten worden in de supermarkt gehaald, dus je herkent gelijk wat op het bord ligt. Diverzio geeft uitleg over smaak en duurzaam inkopen. Weet je wat leuk is? De eigen moestuintjes kwamen in no time van de grond!’’

Mooie gewassen Diverzio opent ook nieuwe deuren voor de Noord-Hollandse landbouw. Zij telt al 60 lokale telers die aan zorgorganisaties leveren. ,,Mooi, die kortere lijntjes van het land naar het bord. Maar het vraagt wel een andere denkwijze’, ontdekte Koen Nouws Keij. Agrariërs produceren voor de massa, ze zijn niet gewend aan maatwerk. Wat doe je als de klant vraagt om gewassen broccoli? Kun je dat inpassen in de bedrijfsvoering, of moet je het uitbesteden? Diverzio heeft de kennis en het netwerk om telers op weg te helpen.’’ Het Westfriesgasthuis uit Hoorn, een van de Diverzio-pioniers, ging de samenwerking aan. ,,Koks willen geen doosjes doorschuiven, maar mensen blij maken met vers eten. De Noordkop teelt de mooiste gewassen. Gaaf toch, als je daarmee kunt koken? Veel alles kopen we lokaal. Rundvlees van Texel, appels uit Schellinkhout.’’ Facilitair manager Nils van Mourik is enthousiast. ,,Via Greenport kwam handelshuis Atlantis op ons pad. Zij regelde, samen met Diverzio, dat onze groente voorgesneden binnenrolt.’’ Eerder stuurde Van Mourik zijn personeel op ‘toer langs de boer’. Wie zelf tussen de wortels banjerde, kan het verhaal met passie overbrengen. ,,Het loont om daarin te investeren.’’

Duurzaam idee De successtory van Diverzio trekt meer lokale producenten over de streep, verwacht Mirjam Bus. De manager Food & Agri bij Rabobank weet wat er op het boerenerf speelt. ,,Het is een utopie dat je agrariërs alleen meekrijgt vanuit een MVO-gedachte. Tuurlijk, er gebeurt best veel op duurzaam gebied. Zonne-energie, minder gif spuiten. Als bank faciliteren wij met korting op leningen of innovatiesubsidies. Maar duurzaam is nog te vaak een bijkomstigheid, het draait om rendement. Lokaal leveren kost tijd en geld; je moet een deel van je producten afsplitsen. Toch maakt het je uiteindelijk gelukkiger. Het is fijn, als je hoort dat jouw witlof zo lekker smaakt. Dat ervaar je niet bij de export.’’

Nuchtere types Jan de Dood, directeur Bedrijfsmanagement bij Rabobank, kan zich erin vinden. ,,De samenleving wordt weer persoonlijk. We transformeren langzaam naar lokale afzetmarkten. Ik ontdek bij agrariërs veel duurzame ideeën, maar ze komen niet altijd van de grond. Diverzio is een mooi opstapje.’’ Volgens Koen Nouws Keij kijken andere sectoren een tikje jaloers naar de Noordkop. ,,Het Diverzio-programma krijgt hier vleugels, dankzij sterke partners. Deze regio is echt de groene apotheker van Nederland. Ik weet het, Noord-Hollanders zijn nuchter. Maar je mag terecht trots zijn!’

Partner Rabobank is twee jaar partner van Diverzio. ,,Het past bij onze visie Banking for Food: de wereld duurzaam voeden. Onze rol is partijen bij elkaar brengen. Wij kunnen nét het verschil maken onze kennis en klantenkring. Ik ben ook graag ‘bank of first choice’ voor agrariërs. Een stukje commercieel belang: áls ik ga ondernemen, stap ik naar de Rabobank’’, aldus directeur Bedrijfsmanagement Jan de Dood.

Lees meer op: www.diverzio.nl.

Foto: aangeleverd

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen