Logo regioalkmaarmagazine.nl

West Trading B.V.: snoepwinkel van autostoffen

  Nieuws

West Trading B.V. is al jaren een begrip in de wereld van de autobekleding. Stoffeerders en restaurateurs uit Australië, Zweden, Japan of Brazilië komen uiteindelijk in Heiloo terecht voor die ene rol textiel. ‘We hebben misschien wel het grootste assortiment van originele autostoffen ter wereld’, aldus directeur Pim Westerwal. Niet slecht voor een bedrijfje met slechts 6 personeelsleden.

Het bedrijf werd in 1992 opgericht door vader Henk Westerwal. Na 30 jaar in de meubelstoffenbranche stapte hij over op de autostoffen. Een verrassende koerswijziging, want volgens zoon Pim weten maar weinig mensen dat er een hele branche schuil gaat achter het stofferen van een auto. ,,Mensen brengen een kapot bankstel naar een meubelstoffeerder, maar bij een scheur in hun autostoel gaan ze naar de garage. Maar er is geen garagebedrijf dat zelf stoelen herstelt: dat is een heel ander vak.”

Koninklijk compliment

Het zijn deze vakmensen waar West Trading zich op richt. De vele duizenden rollen in hun magazijn op bedrijventerrein De Boekelermeer in Heiloo hebben een magische aantrekkingskracht op autobekleders en -restaurateurs. Westerwal: ,,Klanten die ons magazijn bezoeken zijn net kinderen in een gigantische snoepwinkel: ze kijken hun ogen uit!” Ook producenten van bekende televisieprogramma’s als De Grote Beurt en Pimp My Ride kwamen tijdens hun zoektocht naar bijzondere bekleding terecht bij het familiebedrijf uit Heiloo. Hun motto: bel eerst West, dan pas de rest. Daarnaast levert West Trading regelmatig stoffen aan bijzondere cliënten. Zo verzorgde het bedrijf in 2017 de bekleding van ‘s werelds eerste elektrische rouwauto en kwam er recent een order binnen voor de helikopter van de prins van Monaco. Een staaltje tapijt leverde zelfs een koninklijk compliment op: ,,De door ons geleverde stof was bestemd voor de oude auto van prinses Beatrix. Deze wagen werd opgeknapt voor Willem-Alexander en prinses Máxima. Volgens onze contactpersoon waren zij er heel blij mee”, lacht Westerwal.

Verzamelaar

West Trading levert inmiddels aan 54 landen. Deze bijzondere reputatie is het resultaat van een niet-aflatende zoektocht naar alle mogelijke stoffen. Vader Henk begon 1992 met slechts 5 rollen stof, maar inmiddels kunnen klanten kiezen uit maar liefst 4500 originele autostoffen en 1500 soorten kunstleer in alle mogelijke kleuren en prints. De opties zijn eindeloos: van stoel-, dak- en vloerbekleding tot veiligheidsgordels, van gloednieuwe rollen tot originele stoffen voor oldtimers. De gangen in het magazijn staan er vol mee. ,,Veel automerken komen om de 3 jaar met nieuwe stoffen, dus de markt is continu in beweging”, zegt Westerwal. ,,We zijn gewone mensen met een bijzondere collectie. Ja, ik voel me een verzamelaar. Als onze enige rol van een bepaalde stof wordt opgekocht, dan is de collectie niet meer compleet. Maar we moeten natuurlijk wel verkopen.”

Kleine wereld

De autostoffenwereld is volgens Westerwal klein. In Nederland zijn er een honderdtal fulltime autobekleders en ook wereldwijd is er maar een select groepje ‘vakidioten’ actief. Er zijn geen vakbeurzen voor deze branche, dus organiseert West Trading elke 2 jaar een eigen evenement. Voor de editie in 2017 reisden ongeveer 200 klanten uit de hele wereld af naar het kleine Heiloo. ,,De meeste buitenlandse bezoekers combineren onze beurs met een bezoek aan Amsterdam, maar er zijn ook Japanners of Scandinaviërs die speciaal voor ons een dag naar Nederland afreizen.”

De Boekelermeer als thuisbasis

West Trading was in 2008 een van de eerste bewoners van De Boekelermeer. Uitbreiding is nu hard nodig, want het magazijn aan De Droogmakerij puilt uit. Westerwal: ,,We willen aan de overkant een extra magazijn bouwen voor de opslag van alle restpartijen. Daar is gelukkig ook ruimte voor. We zitten hier al 10 jaar en zijn verbonden met deze regio. Ik moet er dus niet aan denken om weer te verhuizen. Nee, De Boekelermeer blijft onze thuisbasis.”

Afbeelding
Meer berichten