Logo regioalkmaarmagazine.nl

Stichting Hortus Alkmaar op zoek naar Schatbewaarders.

  Nieuws

De Groene Schatkamer van Alkmaar is in gevaar, omdat het voormalig VSM-terrein aan de Beverkoog in handen is gekomen van een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar biedt de grond te koop aan. De Stichting Hortus wil de grond aankopen om het voortbestaan van Hortus Alkmaar veilig te stellen. Hiervoor is geld nodig en dat is een behoorlijk bedrag: € 550.000,-.

De eigen middelen van Hortus Alkmaar zijn echter te beperkt om zelf te kunnen investeren in een duurzaam gezonde toekomst. Daarom is er een fondsenwervende campagne gestart die zich richt op particulieren en bedrijven met een groen hart en sympathie voor de ambities van Hortus Alkmaar. Men hoopt zo voldoende geld binnen te halen om de grond te kunnen kopen en te investeren in het verbeteren van de accommodatie. Uiteindelijke doel is de continuïteit én kwaliteit van het natuurhistorisch erfgoed naar de toekomst veiligstellen.

Waarom moet de Hortus blijven? Suzanne Glorie, van Glorie Concept Realisatie uit Broek op Langedijk, is (onbezoldigd) bestuurslid van Stichting Hortus Alkmaar Hortus Alkmaar en medeverantwoordelijk voor de fundraising t.b.v. het voortbestaan van Hortus Alkmaar. ,,Hortus Alkmaar kan alleen blijven bestaan als wij de grond kopen waarop de tuin gevestigd is. Om deze grond te kunnen kopen, hebben wij de hulp van het bedrijfsleven heel hard nodig. Dit stuk prachtige natuur is een plek waar verleden, heden en toekomst samen komen. Een plek waar de huidige generatie figuurlijk zaait wat de volgende generatie kan oogsten. In de vorm van onderwijs, de overdracht van kennis en kunde. Maar er wordt ook gezaaid in letterlijke zin: ontelbare unieke planten met een genezende werking bijvoorbeeld. Er staan meer dan 750 soorten biologisch geteelde geneeskrachtige kruiden. De toekomst, geplant in de grond. De kracht uit de natuur. Het is een plek om te onthaasten. Om tot rust te komen na een dag hard werken. Een plek waar een ander zijn rust vindt, juist vanwége het werk dat hij daar doet. Rust omdat hij een plek heeft waar hij onvoorwaardelijk meedoet. Waar hij volledig zichzelf kan zijn en in die hoedanigheid onmisbaar is. Een plek waar hij niet alleen bestaat, maar vooral lééft. Dat biedt de Hortus, de Groene Schatkamer van Alkmaar. Dat mogen we niet verloren laten gaan”

Fondsenwerfcampagne Stichting Hortus Alkmaar huurt nu drie kavels grond: de bezoekerstuin, de productietuin (beide oorspronkelijk van VSM) en de thematuinen (van gemeente Alkmaar). Het voormalige VSM-gebouw met de bijbehorende tuinkavels zijn onlangs overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Glorie: ,,De nieuwe eigenaar heeft de bezoekerstuin te koop aangeboden aan Hortus Alkmaar. De huurovereenkomst wordt in 2019 beëindigd. Daarnaast heeft de nieuwe eigenaar de intentie om de productietuin te ontwikkelen als (bedrijfs)bouwgrond. Daarmee raakt Hortus Alkmaar een gedeelte van de tuin kwijt. Het bestuur van de stichting Hortus Alkmaar wil het perceel van de bezoekerstuin begin 2019 aankopen van de nieuwe eigenaar.’’

Deze zomer is de fondsenwervende campagne gestart. Hanne Tersmette van Natuurmonumenten is het gezicht van de campagne. Het bedrijfsleven zal gevraagd worden om Schatbewaarder te worden. Dan kan door het adopteren van één of meer vierkante meters van de totaal 3.000m2. De prijs per vierkante meter bedraagt € 200,-. Glorie: ,,We maken ook pakketten op maat, zoals het adopteren van een specifieke plant, boom of biotoop (zoals de theetuin, de bijentuin of de stiltehoek). Meer informatie is te vinden op www.redhortusalkmaar.nl. En, om het nog aantrekkelijker te maken: het gedoneerde bedrag kan voor 150 procent afgetrokken worden bij de belastingaangifte omdat Hortus Alkmaar een ANBI doel is."

Kader:

DE HISTORIE VAN HORTUS ALKMAAR

Afbeelding
Meer berichten