Minibossen tegen fietsenchaos op station

Nieuws
Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens op Alkmaar Centraal Station.
Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens op Alkmaar Centraal Station. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR – Vorige week verwijderden medewerkers van Stadswerk072 nog op eigen initiatief fietsen van station Alkmaar Centraal. De fietsenchaos is en blijft een doorn in het oog van veel inwoners en stadsbestuurders. “Daar is echt wel een oplossing voor,” stelt Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens. En die oplossing gaat volgens Wiebe niet zozeer gepaard met betere handhaving of verwijderstickers op fietsen.

Door Roxanne Borgman

Wiebe tuurt naar de ronde perkjes met kale bomen waar Stadswerk vorige week met veel moeite tientallen fietsen heeft verwijderd. Na de opschoonactie zag het er leeg uit, precies wat we met z’n allen willen, maar het lag ook in de lijn der verwachting dat het op maandagochtend weer vol zou staan met fietsen. Wiebe ergert zich al lange tijd aan het station. “Niet zozeer vanwege de fietsen,” vertelt hij, “maar vanwege de verstening.”

‘Waarom is er zoveel versteend?’

Hij was eens gaan speuren in het fotoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar. “Voordat de auto massaal in gebruik werd genomen en de wegen erop werden ingericht, was het hier een stuk groener,” vertelt Wiebe. “Nu is bijna alles versteend – en waarom eigenlijk?”. Er komen geen auto’s op het stationsplein, fietsers fietsen doorgaans alleen richting de stalling. Mensen lopen er. Onder de trap zit een verdwaalde reiziger op een steen dat als stoel moet fungeren. Het is een kale en kille bedoening. Wiebe: “Als we meer zouden vergroenen, dan weet ik zeker dat dat een psychologisch effect zou hebben op mensen.”

Minibos

“In Vlaanderen zijn ze bezig met urban forests, het aanleggen van minibossen in stedelijke gebieden die zorgen voor een aangename groene leefomgeving.” Volgens Wiebe zorgt dat niet alleen voor biodiversiteit en klimaatadaptie, maar ook voor meer respect voor de leefomgeving. “Mensen zullen niet snel een fiets of rommel dumpen in een mooi natuurgebied. Zeker niet als dat gebied ook gebruikt wordt om sociale contacten te onderhouden, om elkaar te ontmoeten.” 

Wiebe ziet het wel zitten: een stationsbos of in ieder geval een parkje waar reizigers en buurtbewoners kunnen ontspannen en recreëren. Het zorgt voor schaduw, vermindert geluidsoverlast, vangt fijnstof op en slaat co2 op. “Je zult altijd mensen hebben die zelfs dan nog hun fiets tegen een boom zetten, maar je zult niet snel een fietsenchaos hebben op een plek waar veel groen is en waar veel mensen vertoeven.” Bossen blijven mensen altijd fascineren, zo denkt Wiebe, het brengt vreugde en plezier. Zal het genoeg fascinatie opleveren om een fietsenchaos tegen te gaan? “Ik denk van wel,” besluit Wiebe.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen