PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen

Nieuws
De PrachtstadClub in Gent.
De PrachtstadClub in Gent. (Foto: Kim van Weering)

Alkmaar heeft al jaren een PrachtstadClub: een zakelijk netwerk van organisaties die met elkaar het maatschappelijk middenveld in (de regio) Alkmaar vormen. Binnen de club komen bedrijfsleven, overheid, onderwijs, media en (culturele en sport-) instellingen samen. Organisaties die de stad vormgeven. Partners met een hart voor Alkmaar, die actief bijdragen aan een gezamenlijk doel: welvaart en welzijn voor inwoners en bedrijvigheid voor de hele gemeente. Onder leiding van burgemeester en voorzitter Anja M.C.G. Schouten trokken ruim dertig ondernemende stadsgenoten op 6 en 7 april naar Gent. Het doel van de trip? Netwerken uiteraard - en bovenal; leren en laten inspireren. 

Doe maar duurzaam: Alkmaar meets Gent

Sommige steden hebben iets bijzonders. Iets wat ze echt anders maakt dan andere steden. Iets wat niet concreet en objectief vast te stellen is, maar toch doordrongen aanwezig. Gent is zo’n stad. Hier wordt al een paar jaar werk gemaakt van ‘place brand management’. Het Gents karakter wordt meegewogen in zo veel mogelijk aspecten van de stad en het stedelijk beleid. Het gaat met vallen en opstaan, maar het gaat - en er valt veel van te leren.

Duurzaamheid als doe-woord

En dat niet alleen; Gent profileert zich sinds jaar en dag ecologisch. Als er een thema centraal staat in de Gentse citymarketing, is het wel duurzaamheid. ‘Geen mode-, maar een doe-woord’, luidt het credo. Duurzaamheid leeft onder de Gentse ondernemingen. Zo kun je als toerist in de stad overnachten bij verschillende ‘groene’ accommodaties en kiezen veel restaurants en winkels voor eco en lokaal. Gent is daarnaast met het hoogste aantal vega-restaurants per inwoner de veggiehoofdstad van Europa en heeft het grootste autoluwe centrum van ons continent. Dat maakt Gent dé bestemming voor deze tweedaagse reis.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: unsplash)

Terwijl de bus donderdagochtend koers naar het zuiden zet, zit de sfeer er bij de leden onderling al goed in. Na een woordje van burgemeester Schouten en een snelcursus Gents dialect door Laura Bultsma (Beleidsadviseur Economie, Gemeente Alkmaar) zijn voor de grens de eerste samenwerkingsverbanden al beklonken. Klokslag 12.00 uur rijdt de bus Gent binnen. 

Daar staat na de lunch in de petit bistro van het hotel direct de eerste presentatie op het programma over duur­za­mer toe­ris­me in Gent dankzij Green Key.

‘Ecologisch is de enige weg

Green Key is een internationaal ecolabel voor toeristische ondernemingen. ‘Voor iedereen die wil meewerken aan een economie waarin niet enkel de winst telt, maar ook mens en milieu.’ Het label focust op duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen. Stad Gent vergoedt de instap- en auditkosten voor ondernemers die willen meedoen aan het Green Key-programma, ‘omdat ecologisch nu eenmaal de enige weg is’. Reuze inspirerend om te zien hoe Gent streeft naar een klimaatneutrale toerismesector.

Het kloppend hart van Gent 

De tweede locatie die de PrachtstadClub deze donderdag aandoet, is het Internationaal Congrescentrum van Gent (ICC). Tijdens een rondleiding door het immense gebouw hoort de groep alles over de grootschalige renovatieplannen van deze voormalig Wereldtentoonstelling-locatie. Want waar deze plek - en dan met name de centraal gelegen Floraliënhal - ooit grandeur uitstraalde, is ze inmiddels in verval geraakt. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Burgemeester Schouten aan het woord onderweg. Foto: Kim van Weering)

De komende jaren wordt de hal in haar oude glorie hersteld en omgetoverd tot Urban Green House. Een kennis- en ontmoetingshub waar ideeën uit alle uithoeken van de wereld worden uitgewisseld in een groene omgeving - net zoals tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913. Dat belooft wat! Over vijf jaar moeten we met de club nog maar eens terug om het eindresultaat te bewonderen.

Verlicht stadspanorama

Na een aperitief-rondvaarttocht met gids door de Gentse grachten en verrassingsdiner bij een Faim Fatale, is het tijd voor een avondwandeling die volledig in het teken staat van het Gents Lichtplan. Gent heeft namelijk al 25 jaar een integraal, architecturaal - en eveneens energiebesparend - lichtplan voor de binnenstad. Prachtig om te zien hoe de stad subtiele basisverlichting heeft gecombineerd met gerichte details, om het al zo prachtige panorama op die manier nog meer tot zijn recht te laten komen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Presentatie in het stadhuis van Gent. (Kim van Weering)

Dag twee start op het flamboyante Stadhuis met een presentatie over het Gents Klimaatplan, alvorens vervangend burgemeester Filip Watteeuw de ontvangstreceptie inluidt. Een ontspannen, gezellige ochtend, maar over zijn misvatting dat KAA Gent het absoluut verder zou schoppen dan AZ in de UEFA Conference League zullen we het verder maar niet hebben ;-)… 

Na een vegan lunch bij het wereldberoemde ‘Le Botaniste’ is De Krook (‘bocht’) de laatste stop van deze tweedaagse. Een architecturaal kunstwerk, deze bibliotheek en open huis voor kennis, cultuur en innovatie aan de Schelde. 

Moe, voldaan en bovenal bomvol inspiratie keert de club vrijdagmiddag huiswaarts. Als kers op de taart onthult Jaap Schuurman (Stad Alkmaar Logistics) op de weg terug een sneak preview van de ‘Van Gogh-wagens’ van Stad Alkmaar. Die sieren inmiddels de weg, ter promotie van ‘Van Gogh & friends’ in Stedelijk Museum Alkmaar. “Wat een energie zit er in de club en wat een ambitie om samen te werken”, besluit Ger Welbers, directeur Alkmaar Marketing. “Missie geslaagd!”

Lid worden of meer weten over de PrachtstadClub en het partnerprogramma? Neem dan contact op met Sylvia Sierhuis via partner@alkmaarmarketing.nl.

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen