Klimmen naar een high end openluchtmuseum

Nieuws
Vanaf het hoogste punt kijk je onder meer naar de duinen van Bergen en Egmond.
Vanaf het hoogste punt kijk je onder meer naar de duinen van Bergen en Egmond. (Foto: Wendy Broomans )

ALKMAAR - De duinen van Bergen en Egmond, de Hoogovens in IJmuiden en bij helder weer zelfs de kranen in de haven van Amsterdam. Vanaf dit weekend kan iedereen de Klim naar het Grote Raam maken. Wie helemaal tot de top van veertig meter gaat, komt letterlijk in een high end openluchtmuseum, want het uitzicht over de hele regio is ronduit spectaculair. 

Vanaf dit weekend opent de Klim naar het Grote Raam zijn deuren, maar de pers kreeg dinsdag al een voorproefje en dus ging de redactie van Nieuwsblad Alkmaar mee naar boven. De stalen steigerconstructie ziet er indrukwekkend uit en is zeer stevig, verzekert een medewerker van het organiserende DOSS-events. “De steigers zitten verankerd in de kerk en kunnen simpelweg niet omvallen.” In zo’n tien minuten klim je via de trappen op de steigers naar boven. Er zijn twee ‘torens’ waar bezoekers omhoog en omlaag kunnen klimmen. Op diverse niveaus zijn tussen de torens uitzichtpunten en ook daar is het uitzicht schitterend over de daken van de stad. Alkmaar van boven geeft al een fraai beeld en wie naar het hoogste punt klimt, krijgt een fenomenaal uitzicht over de regio cadeau. De steiger is namelijk hoger dan de daklijn van de Grote Kerk waardoor je eroverheen kunt kijken en een 360-graden uitzicht hebt.

Het uitzicht vanaf de top van de Grote Kerk is ronduit fabelachtig. (Foto: Wendy Broomans)

Glas-in-lood

Toen de Grote Kerk in 2018 zijn 500ste verjaardag vierde konden bezoekers via Klim naar de Hemel óók de kerk op en het uitzicht bewonderen. In dat jaar klommen ruim 93.000 bezoekers naar boven. Een van de ideeën tijdens dat jubileumjaar was om een raam in het zuid-transept (hoogste raam van Europa) een nieuw glas-in-loodraam te schenken dat ontworpen zou moeten worden door een bekend kunstenaar. Die bekende kunstenaar werd Fiona Tan. De afmetingen van het raam zijn indrukwekkend: 6 meter breed en 23 meter hoog. Het project gaat de geschiedenisboeken in als een nieuw kunstwerk voor de eeuwigheid, gerealiseerd door bewoners en bedrijven uit Alkmaar. De officiële onthulling vindt plaats op 6 oktober 2023. Het nieuwe raam is vanaf zondag 8 oktober voor iedereen te bewonderen en wordt dan een van de hoogtepunten van 450 jaar Alkmaars Ontzet. 

Sint Laurens

Bezoekers die de Klim naar Het Grote Raam maken, komen alles te weten over nieuwe ontdekkingen over de Grote Kerk en Alkmaar zelf: van de kerkgevel en bekritiseerde kruisbloem op de top tot het levensverhaal van beschermheilige Sint Laurens. Ook leer je tijdens de klim meer over het nieuwe glas-in-loodraam. Op dit moment is het oude glas verwijderd en vervangen door nieuw beschermglas. Het nieuwe glas-in-loodraam wordt dan aan de binnenzijde gemonteerd. De duizenden 150-jaar oude mondgeblazen stukken gekleurd glas worden per stuk verkocht in een houten waxinelichthouder. De opbrengsten van dit oude glas en de entreegelden van Klim naar het Grote Raam worden gebruikt om de kosten van het raam te dekken. De totale kosten van het project bedragen zo’n één miljoen euro en inmiddels is ruim 95% van het benodigde bedrag binnen.  

Meer informatie en tickets à €5,- voor de Klim naar Het Grote Raam vind je via www.klimnaarhetgroteraam.nl

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen