Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt

Nieuws
De dynamiek keer terug op de Alkmaarse huizenmarkt.
De dynamiek keer terug op de Alkmaarse huizenmarkt. (Foto: Pixabay)

Uit de cijfers van het tweede kwartaal blijkt dat de woningmarkt weer meer in beweging is. Het aanbod in de regio Alkmaar en omgeving stond aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 op 590 woningen. Dit is een stijging van 57,3% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkopen komt dit kwartaal met een daling van 7% uit op 594 woningen. De gemiddelde vraagprijs is dit kwartaal gestegen naar €578.000,- en de gemiddelde verkoopprijs van een woning komt met een daling van 5% uit op €426.000,-.

 ALKMAAR - De dynamiek is terug op de huizenmarkt. Dat concludeert Leygraaf Makelaars op basis van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Er zijn 7% minder woningen verkocht ten opzichte van het jaar daarvoor en het woningaanbod steeg met 57,3 procent. De gemiddelde transactieprijs daalde met 5,0% naar  426.000 euro.        

Disbalans

Volgens Leygraaf Makelaars heerst er nog steeds een disbalans op de woningmarkt. Die is nog steeds krap. Dit is tevens terug te zien in de krapte-indicator. Deze laat zien hoeveel keuze de woningzoeker heeft bij het zoeken naar een woning. Hoe hoger de krapte-indicator, hoe meer woningen de woningzoeker heeft om uit te kiezen en hoe ruimer de markt. Het tweede kwartaal van dit jaar kwam de krapte-indicator uit op 3. Dit is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen stond deze op 1,8. De stijging in de krapte-indicator betekent nog niet dat vraag en aanbod in balans zijn. De vraag naar woningen is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod. 

Vertrouwen

Kopers hebben ten opzichte van vorig kwartaal meer vertrouwen in de woningmarkt. Woningen worden sneller verkocht en in het percentage woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht is ook een stijging te zien. Deze signalen wijzen er op dat het een goed moment is om een woning te koop aan te bieden als de overweging er is. Vorig kwartaal waren er nog zorgen met betrekking tot de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. De verkopen trekken nu weer wat aan en het aanbod neemt iets toe, vooral in de lagere prijsklassen. Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik, lagere onderhoudskosten en scoren goed op duurzaamheid. Daar is op dit moment vraag naar. Het is wel van belang dat de ontwikkeling van nieuwbouw wordt doorgezet waarbij goed wordt afgestemd op de lokale vraag.

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen