Ondernemend Dijk en Waard: belangenbehartiger en bruggenbouwer

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de drie ondernemersverenigingen samengevoegd tot één ondernemersvereniging: Ondernemend Dijk en Waard. Voorzitter Patricia Surendonk vertelt hoe de nieuwe vereniging vanuit de kernwaarden continuïteit, daadkracht en verbinding zich inzet voor een positief ondernemersklimaat voor alle ondernemers uit de gemeente Dijk en Waard.
“Hoe meer leden, hoe groter onze slagkracht”
Om haar ambities kracht bij te zetten wijst Patricia Surendonk op een gebiedskaart rondom de N242 en N245, die aan de muur van haar kantoor hangt. “Met de bouw van duizenden woningen, de vestiging van nieuwe bedrijven en de uitbreiding van bestaande bedrijven staat de regio onder druk. Natuurlijk begrijpen we dat er keuzes worden gemaakt moeten worden. Het zijn complexe vraagstukken, waarbij tegelijkertijd de omgeving bereikbaar, veilig en leefbaar moet worden gehouden. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard hebben informatiebijeenkomsten gehouden, om samen met de belanghebbenden oplossingen te verkennen. Toch ben ik van mening dat we als ondernemers veel eerder in het proces van projecten zoals deze bij de besluitvorming moeten worden betrokken, zodat onze belangen nog beter kunnen worden meegewogen. Bovendien kunnen ondernemers innovatieve en verrassende voorstellen doen om problemen op een meer structurele manier op te lossen. Als we er bijvoorbeeld voor zorgen dat bewoners in de gemeente zelf blijven werken, heeft dat een positieve uitwerking op de bereikbaarheid en impact op milieu.”
Voortvarend
De sinds begin dit jaar geformeerde ondernemersvereniging Dijk en Waard is voortvarend aan de slag gegaan met de verschillende uitdagingen waar de ondernemers binnen de gemeente voor staan. Patricia: “Met de fusie tussen de gemeentes Heerhugowaard en Langedijk besloten de drie ondernemersverenigingen hun krachten te bundelen.” Het nieuwe zevenkoppige bestuur heeft het eerste halfjaar benut om een stevig fundament onder de vereniging te leggen. “Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn”, zegt Patricia. “Nu is het tijd om de focus te leggen op de leden van de vereniging: de ondernemers. Het gaat uiteindelijk om hen: om wat zij willen.” Ondernemend Dijk en Waard is bij elkaar ongeveer 400 ondernemers sterk. “”Het is een breed palet: van zzp’ers en winkeliers tot familiebedrijven en internationaal opererende bedrijven. Zij leggen allemaal andere accenten op wat zij belangrijk vinden.” De ambitie van de vereniging als belangbehartiger voor de ondernemers in de gemeente vraagt om een sterke, professionele aanpak. Patricia: “Om een verdere professionaliseringsslag mogelijk te maken, is het belangrijk een Ondernemersfonds te starten. Wij hopen dat onze gemeente dit in samenwerking met onze vereniging vanaf 2025 vorm geeft. Met deze collectieve aanpak kunnen ondernemers zelf initiatieven te realiseren, zonder bij de gemeente aan te hoeven kloppen. Iedereen doet mee, iedereen heeft er profijt van.”
Neuzen
Voor een positief ondernemersklimaat – de doelstelling van Ondernemend Dijk en Waard – is een breed draagvlak nodig. Patricia: “We zullen de komende maanden hard werken aan het feit om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Je moet elkaar wel even vinden.” Patricia is algemeen directeur van Burg Group in Heerhugowaard, de grootste natuurazijn-producent van Europa en producent van limonadesiropen. Zij kent de uitdagingen waar ondernemers voor staan. “Duurzame groei, de energietransitie, voldoende personeel, nieuwbouw, renovatie, innovatie: wij hebben er zelf dagelijks mee te maken.” Het internationaal opererende bedrijf maakt zich al jaren sterk voor zaken die verder gaan dan een sterke omzet en aandeelhouderswaarde. “Een bedrijf van onze omvang heeft een rol in de gemeenschap waar ze gevestigd is. Ik vind het een goede ontwikkeling dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds zwaarder mee telt in het ondernemerschap.” Dit verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving waarin ze werkt, deed Patricia ook besluiten vorig jaar het voorzitterschap van Ondernemend Dijk en Waard te aanvaarden. “Ik ben voor samenwerking, voor dialoog en voor het overbruggen van verschillen. Ik haal plezier uit het samenwerken: het maakt het leven een stuk makkelijker.” Ze verwijst even naar de coronaperiode waarin het belang van samenwerking voor veel ondernemers heel duidelijk werd. “Niemand had ooit iets vergelijkbaars meegemaakt. Hoewel ik denk te kunnen stellen dat de meeste bedrijven in deze regio er gelukkig goed zijn uitgekomen, is dat iets dat we alleen maar achteraf kunnen concluderen. Ook wij als Burg Group zoeken de samenwerking met bedrijven uit de regio. Dan maakt het feit dat je elkaar kent, het net even wat makkelijker om bij iemand aan te kloppen. Ik ben ervan overtuigd dat die samenwerking de oplossing is voor een groot aantal uitdagingen waar ondernemers voor staan. Daar kunnen we als vereniging een belangrijke rol in spelen.”
Actieve leden
Belangenbehartiger Ondernemend Dijk en Waard zet zich onder andere in voor een betere bereikbaarheid, ruimte voor bedrijventerreinen, de detailhandel en de kwaliteit van het onderwijs. Daarvoor zijn in de vereniging vier commissies actief met ieder een eigen aandachtsgebied: Mobiliteit, Arbeidsmarkt & Opleidingen, Events en Werklocaties.
“Als we het hebben over mobiliteit, dan praten we over de bereikbaarheid binnen de gemeente, maar ook over de bereikbaarheid van de regio”, legt Patricia uit. “Wij zeggen altijd: eerst bewegen en dan bouwen. Daarmee bedoelen we dat we vinden dat de infrastructuur op orde moet zijn, voordat je begint te bouwen.” Zij vervolgt: “Ondernemend Dijk en Waard staat voor het algemene belang van de ondernemers. Daarnaast bieden wij ruimte aan mensen zodat ze elkaar beter weten te vinden en een plek waar ze ervaringen van elkaar horen waar ze zelf verder mee kunnen.”
Kracht van verbinding
Ondernemend Dijk en Waard zoekt de samenwerking met alle ondernemers in Dijk en Waard. “We hebben ontzettend veel mooie bedrijven in deze regio. Het zijn harde werkers, geen poespas”, zegt Patricia. “Er zit zoveel potentie om gebruik te maken van elkaar kennis en kunde. En als je elkaar kent, ga je makkelijker naar elkaar toe. Ik pleit voor een nog betere zichtbaarheid van de bedrijven: dat bevordert de samenwerking onderling en maakt je als bedrijf aantrekkelijk voor bestaand en nieuw personeel.” De ondernemersvereniging maakt gebruik van een app, waarmee leden elkaar snel en makkelijk kunnen bereiken. Patricia: “Verder organiseren we bedrijfsbezoeken, evenementen, borrels en themabijeenkomsten waar kennisoverdracht centraal staat.” Momenteel vindt een aantal rondetafelgesprekken met de leden plaats. Patricia: “De vereniging staat in dienst van haar leden. Dan moeten we wel helder hebben wat hun wensen zijn. Dat zijn we momenteel aan het inventariseren. Dus voor niet-leden is dit een perfect moment om zich bij ons aan te sluiten, zodat je je wensen kenbaar kunt maken!” Ze besluit: “Eigenlijk vind ik dat elke onderneming die gevestigd is op een van de bedrijventerreinen, lid zou moeten zijn. Dit geeft je toegang tot een netwerk bomvol met kennis en gezelligheid en je steunt op deze manier de lobby richting overheid en het onderwijs.”
Ook lid worden? www.odew.nl/lid-worden

