PVONH helpt ondernemers criminaliteit aan te pakken

Nieuws
Vanaf september 2023 organiseert PVONH daarom roadshows op bedrijventerreinen.
Vanaf september 2023 organiseert PVONH daarom roadshows op bedrijventerreinen. (Foto: aangeleverd)

NOORD-HOLLAND - Ondernemers in Noord-Holland lopen in toenemende mate risico slachtoffer te worden van ondermijning, waaronder arbeidsuitbuiting, witwassen, omkoping, fraude en chantage. Toch lijken lang niet alle ondernemers zich bewust van de dreiging en zien zij onvoldoende noodzaak om zich te laten voorlichten, constateert Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH). Vanaf september 2023 organiseert PVONH daarom roadshows op bedrijventerreinen, om ondernemers ter plaatse uit te leggen wat het containerbegrip ‘ondermijning’ inhoudt, welke impact het op hun werk of onderneming heeft en waarom het belangrijk is om de gratis ondermijningstrainingen van PVONH te volgen. 

Ondanks voorlichtingsactiviteiten en artikelen over ondermijning in de media, onderschatten veel ondernemers de risico’s die ze lopen, zo blijkt uit gesprekken die PVONH met ondernemers, politie en gemeenten voert. Ondernemers hebben vaak onvoldoende kennis over ondermijning, weten niet welke dreiging ervan uitgaat voor hun bedrijf en directe omgeving, en hebben geen idee wat ze zelf kunnen doen om ondermijning tegen te gaan. 

Roadshows

Om hier meer bewustzijn voor te creëren, organiseert het ondermijningsteam van PVONH vanaf september 2023 roadshows op zeker vijftien bedrijventerreinen in Noord-Holland. Naast het creëren van bewustzijn wordt aandacht besteed aan speciaal ontwikkelde ondermijningstrainingen en -workshops die zowel online als op locatie worden aangeboden, in samenwerking met actieve lokale ondernemersverenigingen, parkmanagement en Bedrijven Investerings Zone (BIZ)-verenigingen.

In de gratis trainingen van PVONH worden ondernemers bewust en weerbaar gemaakt op het gebied van de problematiek en risico’s, zodat de kans wordt verkleind dat ze slachtoffer worden en de verstrekkende gevolgen van ondermijning ondervinden. “Ondermijning is een containerbegrip, en de drempel om ermee mee aan de slag te gaan, ligt hoog”, zegt Josefien Hofstede, woordvoerder bij PVONH. “Ondernemers realiseren zich pas de urgentie wanneer ze in gesprek gaan met collega-ondernemers die slachtoffer zijn geworden. Door middel van de roadshows willen we ondermijning een gezicht geven en ondernemers bewust maken van de noodzaak om actie te ondernemen.”

Nagemaakt drugslab

Tijdens de roadshows wil PVONH niet alleen in contact komen met ondernemers. Er is gelegenheid om een mobiel nagemaakt synthetische drugslab te bezoeken, waar ondernemers en hun medewerkers kunnen leren hoe zij signalen van ondermijnende criminaliteit kunnen herkennen. PVONH gaat er ook lokale ondermijningsscans uitvoeren op basis van informatie en meldingen uit het betreffende gebied. Daarmee wordt een nog beter beeld gevormd van de ondermijningsproblematiek op de bedrijventerreinen. De roadshows worden in samenwerking met gemeenten georganiseerd. De eerste gemeenten waar de roadshows in het najaar van 2023 plaatsvinden, zijn Haarlemmermeer, Hoorn, Stede-Broec, Enkhuizen, Drechterland en Schagen. PVONH roept alle ondernemers op de roadshows te bezoeken en zich te laten informeren en voorlichten.

Josefien Hofstede: “De roadshows worden een beleving voor ondernemers en medewerkers. Zo kunnen zij ter plaatse beleven (ruiken, zien en ervaren) welke signalen kunnen duiden op ondermijning. Ondernemers kunnen zich ter plaatse aanmelden voor de trainingen die PVONH aanbiedt. Dit alles wordt leuk aangekleed met een foodtruck en goodiebags voor de bezoekers die zich inschrijven. Ondernemers die goed voorgelicht zijn, kunnen daarmee voorkomen dat ze slachtoffer worden van ondermijning. Alleen samen kunnen we ondermijning tegengaan.”

Bij een bedrijvenscan die drie hogescholen in 2021 uitvoerden in het kader van het project ‘Red Flags bij criminele inmenging’ – en waarbij ook een bedrijventerrein in Zaanstad werd bezocht – bleek dat slechts 16 procent van de ondernemers daadwerkelijk merkte dat in de omgeving afwijkende bedrijfsactiviteiten en activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen plaatsvonden. Dat er ondermijnende activiteiten plaatsvinden in Noord-Holland, bleek recent nog in Medemblik. Bij een grote politie-inval in een bedrijfsgebouw in deze plaats werden harddrugs gevonden en onder andere twee auto’s en een boot in beslag genomen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht op de website van PVONH: www.pvonh.nl.

Programma

In totaal bezoekt PVONH vijftien bedrijventerrein waaronder de gemeenten Haarlemmermeer (5,6 en 7 september), Hoorn (19, 20 en 21 september), Stede Broec/Enkhuizen/Drechterland (2, 3 en 4 oktober), Schagen (9, 10 en 11 oktober). Alkmaar wordt in het voorjaar van 2024 bezocht.

Over PVO Noord-Holland

Het Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH) is een publiek- privaat samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor de aanpak van (digitale) criminaliteit tegen het bedrijfsleven. PVO Noord-Holland is een initiatief van het georganiseerde bedrijfsleven (mkb, VNO-NCW, winkeliers en ondernemersverenigingen), 32 gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, brandweer en de provincie Noord-Holland. Met preventieve maatregelen, voorlichting, events en trainingen worden oplossingen aangereikt voor (digitale) veiligheidsrisico’s. De aanpak dient de economische belangen van ondernemers in Noord-Holland.

Tekst en foto’s: aangeleverd

Afbeelding
Afbeelding
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid Nieuws 13 okt., 09:30
Afbeelding
De Schuurman Groep viert 100-jarig jubileum Nieuws 13 okt., 09:29
Afbeelding
'Gezamenlijk verantwoordelijk om wegen tijdens kooloogst veilig te houden' Nieuws 13 okt., 09:20
Afbeelding
PVONH helpt ondernemers criminaliteit aan te pakken Nieuws 13 okt., 09:17
Afbeelding
Ondernemend Dijk en Waard: belangenbehartiger en bruggenbouwer Nieuws 13 okt., 09:15
Afbeelding
Stichting Hart van Noord-Holland maakt verdiepingsslag in identiteit van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:12
Afbeelding
Rutger de Boer (DTX) over cybersecurity en AI Nieuws 13 okt., 09:09
Afbeelding
Gemeente Alkmaar en politie over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid Nieuws 13 okt., 09:05
Afbeelding
Het iconische ijkgebouw door de eeuwen heen: van ijkkantoor naar de 'huiskamer' van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:04
Afbeelding
Stad Alkmaar Logistics wint 'De Waaghals' op gala-avond Ondernemend Alkmaar Zakelijk 11 sep., 23:28
Afbeelding
De route naar duurzame afspraken Partnerbijdrage 9 aug. 2023, 09:11
Afbeelding
Dit wordt de nieuwe skyline van Alkmaar Nieuws 1 aug. 2023, 10:52
Afbeelding
Minder treinverkeer Alkmaar: Rover luidt noodklok Nieuws 31 jul. 2023, 14:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen