Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid

Nieuws
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid (Foto's:Norbert Reijngoud )

De gerepareerde auto staat klaar met de voorkant in de goede rijrichting. Het lijkt een detail, maar dat is precies wat Autototaalglas Alkmaar onderscheidend maakt. Martijn Vrijheid is een specialist op zijn vakgebied en begint al bijna twintig jaar met evenveel plezier aan zijn nieuwe werkweek. Sinds kort is hij eigenaar van de Autototaalglasvestiging in Alkmaar. 

De mensen zijn er, het materiaal is in huis en de planning is helemaal op orde: zo begint Martijn Vrijheid zijn werkweek het liefste. En omdat hij als ondernemer daar grotendeels zelf voor verantwoordelijk is, slaagt hij daar ook nagenoeg iedere maandag in. “Ik heb het organisatorisch graag op orde. Dat is niet alleen in het belang van de klant en het team, maar het zorgt er ook voor dat we ruimte hebben om onverwachte reparaties in te passen”, zegt de eigenaar van Autototaalglas in Alkmaar. Hij zit al zeventien jaar in het vak en is sinds 1 juli eigenaar van de Alkmaarse vestiging van de landelijk opererende ruithersteller Autotaalglas Nederland B.V. Vanuit een goed bereikbaar pand langs het Noordhollands Kanaal op bedrijventerrein Overdie, bedient hij klanten in Alkmaar en de (zeer) wijde omgeving. “Ons verzorgingsgebied reikt tot en met Texel,” aldus Martijn. 

Sterreparatie, voorruit vervangen, rijhulpsystemen kalibreren, ruitenwissers vervangen, ozonreiniging en ozonbehandeling: de dienstverlening is gespecialiseerd rondom het repareren en vervangen van autoruiten. “Ik werkte al geruime tijd bij deze vestiging in Alkmaar toen ik dit jaar in de gelegenheid kwam om de vestiging over te nemen Sinds 1 juli ben ik franchisenemer bij Autototaalglas Nederland B.V. Er zijn in totaal 54 vestigingen.” De grootte van de organisatie geeft ondernemer Martijn een betrouwbare ondersteuning. “Er zit ontzettend veel kennis en kunde in de organisatie die een landelijke dekking heeft. Dat je in gezamenlijkheid kunt nadenken over de ontwikkelingen op ons vakgebied geeft zekerheid en betrouwbaarheid. Tegelijkertijd heb ik als ondernemer de vrijheid om zelf keuzes te maken. Die combinatie maakt deze manier van werken voor mij heel aantrekkelijk. Het gaat erom dat we klanten zo goed en snel mogelijk kunnen helpen. Dat betekent niet alleen dat onze kennis op orde is, maar ook dat we flexibel moeten kunnen blijven.” 

Lovend

‘Martijn verstaat zijn vak en werkt supernetjes’ en: ‘Goede service en kreeg een super leenauto mee zonder extra kosten. Auto was klaar op afgesproken tijd!’ De vele reviews van Autotaalglas Alkmaar zijn nagenoeg allemaal even lovend over het door Martijn en zijn team afgeleverde werk. Martijn lacht: “Ik lees de reviews regelmatig, maar het is voor mij een vanzelfsprekendheid dat we kwalitatief goed werk afleveren, onze afspraken nakomen en de mensen met een lach weer in hun auto stappen.” Die vanzelfsprekendheid geldt ook voor zijn oog voor detail, wat blijkt uit het feit dat een van de klanten in zijn review melding maakt van het feit, dat de auto op het afgesproken tijdstip klaar stond in de goede rijrichting. “Ik kan het me niet herinneren”, zegt Martijn eerlijk. “Sommige dingen doe je gewoon onbewust. We zijn een specialist op ons vakgebied, het herstellen van ruitschades. Dat betekent dat we ons volledig focussen op de kwaliteit en de service. Dat doen we in onze werkplaats of desgewenst op locatie. We zijn 24/7 bereikbaar via de telefoon of WhatsApp en als de klant dat wenst, staat er een gratis MINI Electric klaar.”

Veiligheid

Martijn zit zelf ook regelmatig op de weg, waar hij de meest opvallende dingen constateert. “Ik let daar vanuit mijn vak natuurlijk extra op, maar ik zie regelmatig werkbussen rijden met een dikke laag tape over een ruit dat kapot is. Kan gebeuren, want de chauffeurs laden talloze keren per dag materiaal en gereedschap in en uit. Maar ik zie maar al te vaak schades die al langere tijd bestaan. Als ik onderweg ben, kom ik wel in de verleiding ze even voorbij te rijden, zodat ze misschien door mijn logo op het idee worden gebracht om me even te bellen om het op te lossen. Dat is zo gebeurt.” Gebrek aan tijd is geen reden om het niet te laten repareren. Martijn: “”In overleg kunnen we een reparatie ook op de locatie doen waar de mensen op dat moment aan het werk zijn.” Vanuit zijn vakmanschap kan het hem soms opvallen dat niet iedereen zo bevlogen onderneemt als hijzelf: “Los van het feit dat een bedrijfswagen het visitekaartje is van het bedrijf en het logo er vaak met grote letters op staat, gaat het ook om de veiligheid en het werkplezier van de chauffeur. Met de krapte op de arbeidsmarkt, zou je er als organisatie extra veel aandacht aan moeten geven, dat het materiaal waarmee je je mensen de weg op stuurt, in orde is.” Bovenal gaat het Martijn om het veiligheidsaspect: “Een autoruit is een belangrijk onderdeel van de totale carrosserie van een auto en zorgt voor de stevigheid en stabiliteit van de auto. Als er een ongeluk gebeurt en de airbag wordt geactiveerd, dan drukt deze tegen de autoruit. Dan is het van levensbelang dat deze goed en stevig verlijmd is. Als de ruit kapot of beschadigd is, vermindert dat de stijf- of stevigheid. Sla je over de kop, dan kan dat net het verschil maken. Daarom: zorg ervoor dat dat in orde is.’

Precisiewerk

Of er nu een hightech elektrische auto of een oude eend in de werkplaats staat: het team aan Zeglis 168 werkt met even veel plezier aan de auto. “Dat is het mooie aan ons vak: het principe van een ruit herstellen is voor elk type auto hetzelfde. Het is echt een ambacht.” Tegelijkertijd vormt de technologie een steeds belangrijker onderdeel van het werk en die ontwikkelingen volgen zich de laatste jaren in rap tempo op.

Martijn: “Steeds meer auto’s zijn uitgerust met de zogenaamde Advanced Driver Assistance Systems, de rijhulpsystemen. Dit veiligheidssysteem waarschuwt en of corrigeert de bestuurder met behulp van camera’s, radar, sensors en nachtvisiesystemen. Ruiten zijn dus steeds vaker voorzien van een groot aantal sensoren en camera’s. Dat is een perfect afgesteld systeem. Als wij een autoruit vervangen hebben we te maken hebben met precisiewerk. Want als een camera uit positie raakt, werkt het systeem niet meer nauwkeurig. Daarom werken we met professionele kalibratie-apparatuur en worden we getraind door experts op dat gebied. Die kennis en kunde om veiligheid en kwaliteit te kunnen garanderen, is bij ons gewaarborgd doordat we via de landelijke organisatie Autotaalglas kunnen rekenen op de meest optimale en up-to-date meetapparatuur en we de kennis en kunde op peil houden door middel van trainingen. Na kalibratie geven we een garantie-certificaat uit, waarmee we garanderen dat alle functies doen wat ze moeten doen. Veiligheid is onze verantwoordelijkheid!”

Tekst: Linuccia Burghoorn__Fotografie: Norbert Reijngoud

Afbeelding
Afbeelding
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid Nieuws 13 okt., 09:30
Afbeelding
De Schuurman Groep viert 100-jarig jubileum Nieuws 13 okt., 09:29
Afbeelding
'Gezamenlijk verantwoordelijk om wegen tijdens kooloogst veilig te houden' Nieuws 13 okt., 09:20
Afbeelding
PVONH helpt ondernemers criminaliteit aan te pakken Nieuws 13 okt., 09:17
Afbeelding
Ondernemend Dijk en Waard: belangenbehartiger en bruggenbouwer Nieuws 13 okt., 09:15
Afbeelding
Stichting Hart van Noord-Holland maakt verdiepingsslag in identiteit van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:12
Afbeelding
Rutger de Boer (DTX) over cybersecurity en AI Nieuws 13 okt., 09:09
Afbeelding
Gemeente Alkmaar en politie over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid Nieuws 13 okt., 09:05
Afbeelding
Het iconische ijkgebouw door de eeuwen heen: van ijkkantoor naar de 'huiskamer' van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:04
Afbeelding
Stad Alkmaar Logistics wint 'De Waaghals' op gala-avond Ondernemend Alkmaar Zakelijk 11 sep., 23:28
Afbeelding
De route naar duurzame afspraken Partnerbijdrage 9 aug. 2023, 09:11
Afbeelding
Dit wordt de nieuwe skyline van Alkmaar Nieuws 1 aug. 2023, 10:52
Afbeelding
Minder treinverkeer Alkmaar: Rover luidt noodklok Nieuws 31 jul. 2023, 14:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen