KBL helpt bedrijven met een bewuste keuze/duurzame schoonmaak

Nieuws
KBL helpt bedrijven met een bewuste keuze/duurzame schoonmaak.
KBL helpt bedrijven met een bewuste keuze/duurzame schoonmaak. (Foto's: Ed van de Pol)

ALKMAAR - KBL Circulair uit Alkmaar helpt haar klanten een positieve bijdrage te leveren aan het creëren van een groene toekomst. Dat doet zij met het leveren van duurzame schoonmaakmiddelen en refurbished schoonmaakmateriaal. Het aanbod draait volledig om maximaal hergebruik van ieder product en alle grondstoffen.

Hoewel Hilco Kooistra, eigenaar van KBL Circulair uit Alkmaar, volstrekt transparant is over de grootte van zijn bedrijf (16 medewerkers, circa 4 miljoen omzet op jaarbasis) laat hij onmiddellijk daarop volgen: “Maar het gaat mij niet om het geld.” Waar het hem wel om gaat, wordt snel duidelijk: bij de servicegerichte groothandel draait alles om een schoonmaakproces waarbij de stappen zo duurzaam en circulair mogelijk zijn. Hilco: “Wij leveren duurzame schoonmaakmiddelen en refurbished materiaal. De service staat op één: klanten willen tegenwoordig allemaal ontzorgd worden. Dus als een klant zegt: we willen dat product om 17 uur op de derde etage, in die bedrijfsruimte geleverd hebben, dan doen we dat. We maken het hen zo gemakkelijk mogelijk om een keuze te maken voor een groene schoonmaak.” 

Kleine veranderingen

De onderneming gaat in 2007 op industrieterrein De Berenkoog van start om zich gaandeweg te specialiseren in het leveren van artikelen die een volledig duurzame schoonmaak mogelijk maken. Hilco: “Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op het milieu en onze planeet. Bij KBL Circulair geloven we sterk in het belang van duurzaamheid in de schoonmaakwereld. Duurzame schoonmaakmiddelen maken een groot verschil voor het milieu en voor de gezondheid en het welzijn van mens en dier, omdat ze geen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn. Door als ondernemer te kiezen voor duurzame schoonmaak, creëren we een veiligere en gezondere leefomgeving voor iedereen.”

Inspireren

Het aanbod van KBL draait volledig om het maximaal hergebruiken van ieder product en alle grondstoffen. “In een circulaire economie praten we niet meer over afval, maar over materiaalstromen. Afval is een nieuwe grondstof. Tegelijkertijd is het van belang om hoogwaardige recycling veilig, gezond en op een duurzame manier te laten plaatsvinden”, legt Hilco uit. Om dat te kunnen borgen, bestaat een nauwe samenwerking met GP Groot. Het afvalverwerkingsbedrijf uit Alkmaar heeft een gedeelde visie met KBL: het bieden van oplossingen om bedrijven te helpen bij duurzaam ondernemen op weg naar een circulaire en energieneutrale toekomst. Hilco “In 2050 wil Nederland een volledig circulaire economie zijn, waar we zuinig en slim omgaan met grondstoffen en producten. Een toekomstbestendig bedrijf is een bedrijf dat duurzaam onderneemt. De oplossing ligt voor een belangrijk deel in de ketensamenwerking.” KBL Circulair gaat daarom verder dan alleen het leveren van producten. Hilco: “Onze circulaire experts adviseren ondernemers op het gebied van afval, reinigen, schoonmaakmachines en sanitair. We denken mee over de juiste producten en kijken naar mogelijkheden om kosten te besparen. En natuurlijk helpen we bij het organiseren van afvalscheiding en recycling en zoeken we de samenwerking. We zeggen er wel altijd bij: er is tijd nodig om dat proces te veranderen en om daar draagvlak voor te creëren. Houd rekening met een implementatietraject van drie tot vier maanden. Wij zorgen ervoor dat we een voorstel op maat ontwikkelen en begeleiden de ondernemer bij de te nemen stappen.” 

Trots 

De ISO 9001 gecertificeerde organisatie bracht onlangs haar mvo- en duurzaamheidheidsverslag uit. Hilco: “Trots? Zeker! In dit jaarlijkse verslag staat beschreven wat wij in 2022 hebben gedaan om de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen te realiseren. Het doel van het verslag is dat wij inzicht geven in de manier waarop wij werken aan een duurzame toekomst. Via deze weg hopen we ook andere bedrijven te inspireren.” De organisatie heeft onlangs een bedrijfsovername afgerond van een organisatie gespecialiseerd in sanitaire hygiëne diensten. “Die overname was voor ons belangrijk, omdat het een prachtige aanvulling op ons aanbod is en deze uitbreiding onze organisatie verder versterkt”, zegt Hilco. Arnold Zandstra, adviseur MKB bij Rabobank in Alkmaar en omstreken speelde als huisbankier een belangrijke rol in het overnameproces. Arnold: ” Rabobank wil bijdragen aan duurzame veranderingen. Samen met klanten, leden, onze producten, netwerken en kennis werken we zo mee aan een betere wereld voor toekomstige generaties.” De financieringsaanvraag was binnen enkele weken afgerond. “Het werkt tweeledig: als zo’n kans zich voordoet moet je als ondernemer snel kunnen schakelen. Dan is een professionele, eveneens snel schakelende financiële partner noodzakelijk om de volgende stap te kunnen maken. Maar het geeft mij als ondernemer ook het vertrouwen dat als een grote bank als Rabobank mijn financieringsaanvraag goedkeurt, ik een gedegen voorstel heb neergelegd. En dat geeft mij zekerheid en dat is een bevestiging dat ik op de goede weg ben”, zegt Hilco.

Duurzame klantrelatie

Hilco neemt een vaatwastablet ter grootte van een pepermuntje tussen zijn vingers: “Een 100% biologisch afbreekbaar vaatwasmiddel zonder microplastics. Van dit soort ontwikkelingen word ik nou heel blij!” Kantoren, scholen, ziekenhuizen en industriële bedrijven: de klanten van KBL Circulair zijn in heel Nederland gevestigd. “We gaan voor een duurzame klantrelatie: een van onze grootste afnemers is al twaalf jaar trouwe klant.” Alle producten die KBL aan hen levert, neemt het bedrijf in de vorm van lege flessen, dozen en ander verpakkingsmateriaal weer mee terug. Hilco: “We bedienen onze klanten met een volledig elektrisch wagenpark. ”In de nabije toekomst zal binnen KBL Circulair een nog grotere rol zijn weggelegd voor het leveren van zogenaamde refurbished producten. Hilco: “We beschikken over een technische dienst die schoonmaakmateriaal, zoals mop- en veegmachines en stofzuigers, refurbished. Door onze jarenlange ervaring met schoonmaakproducten, kunnen we producten een tweede leven geven. We herstellen en verbeteren niet alleen de functionaliteit van apparaten, maar zorgen er ook voor dat ze er weer als nieuw uitzien. Door te kiezen voor refurbished producten, dragen ondernemers bij aan een duurzamere toekomst en wordt de hoeveelheid afval verminderd. Bovendien zijn refurbished producten vaak goedkoper dan nieuwe producten, dus het werkt ook nog eens kostenbesparend. Ons aanbod draait volledig om het maximaal hergebruiken van ieder product en van alle grondstoffen.” Hij vervolgt: “Verder zouden we in de toekomst ook graag in Groot-Alkmaar het aantal klanten willen vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat veel ondernemers in deze regio een duurzame stap kunnen maken door hun toeleveranciers in de nabije omgeving te zoeken.” 

Hoewel zijn drive en overtuigingskracht aanstekelijk is, blijft Hilco ook realistisch. “In één keer overstappen naar duurzaam ondernemen is gewoonweg niet mogelijk. Maar als je het vandaag één procent beter doet dan gisteren, dan is dat al een geweldige stap.”

Tekst: Linuccia Burghoorn__Fotografie: Ed van de Pol

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid Nieuws 13 okt., 09:30
Afbeelding
De Schuurman Groep viert 100-jarig jubileum Nieuws 13 okt., 09:29
Afbeelding
'Gezamenlijk verantwoordelijk om wegen tijdens kooloogst veilig te houden' Nieuws 13 okt., 09:20
Afbeelding
PVONH helpt ondernemers criminaliteit aan te pakken Nieuws 13 okt., 09:17
Afbeelding
Ondernemend Dijk en Waard: belangenbehartiger en bruggenbouwer Nieuws 13 okt., 09:15
Afbeelding
Stichting Hart van Noord-Holland maakt verdiepingsslag in identiteit van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:12
Afbeelding
Rutger de Boer (DTX) over cybersecurity en AI Nieuws 13 okt., 09:09
Afbeelding
Gemeente Alkmaar en politie over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid Nieuws 13 okt., 09:05
Afbeelding
Het iconische ijkgebouw door de eeuwen heen: van ijkkantoor naar de 'huiskamer' van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:04
Afbeelding
Stad Alkmaar Logistics wint 'De Waaghals' op gala-avond Ondernemend Alkmaar Zakelijk 11 sep., 23:28
Afbeelding
De route naar duurzame afspraken Partnerbijdrage 9 aug. 2023, 09:11
Afbeelding
Dit wordt de nieuwe skyline van Alkmaar Nieuws 1 aug. 2023, 10:52
Afbeelding
Minder treinverkeer Alkmaar: Rover luidt noodklok Nieuws 31 jul. 2023, 14:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen