Coalitie én college Alkmaar gevallen

Politiek
Coalitie en college zijn maandagavond uit elkaar geknald.
Coalitie en college zijn maandagavond uit elkaar geknald. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR - Tijdens een extra ingelaste raadsvergadering op maandagavond 13 maart zijn de Alkmaarse coalitie en college gevallen. De emoties liepen maandagavond hoog op en de overgebleven coalitiepartijen probeerden (na het vertrek van BAS) de boel nog te redden, maar en bleek geen houden aan. D66 diende een motie in die door de oppositie en BAS werden aangenomen en dat betekende het einde van coalitie. Omdat het college niet uit zichzelf wilde opstappen werd een ontslagbesluit ingediend en aangenomen. Daardoor werden de zes overgebleven wethouders naar huis gestuurd en staat burgemeester Anja Schouten er voorlopig alleen voor. D66 is nu weer aan zet om een nieuwe coalitie te smeden.

Het werk van wethouders Nicole Mulder, Robert Te Beest, Gijsbert van Iterson Scholten, John Hagens, Jakob Wedemeijer en Joël Voordewind zit erop. Voordewind was onder meer verantwoordelijk voor asielzaken en de komst van een Centrale Ontvangst Locatie (COL) naar Alkmaar. Dat bracht voor Ben Bijl te veel onduidelijkheid met zich mee waardoor BAS uit de coalitie stapte. ‘Ik vind het nogal wat dat een tweede Ter Apel naar Alkmaar komt’, liet Bijl eerder optekenen. Voordewind reageerde teleurgesteld en was nog - in opdracht van de raad - bezig met een businesscase. Zover kwam het allemaal niet en dus zal de vaart uit het dossier COL gaan. De extra raadsvergadering was door de VVD en OPA op de agenda gezet. Victor Kloos van OPA vond het logisch dat deze coalitie is gevallen omdat er volgens hem intern geen duidelijke afspraken waren gemaakt. Kloos denkt dat de val de coalitie goed voor de stad is. De voorbereidingen voor de ontvangstlocatie voor vluchtelingen worden voorlopig gestaakt. Een motie om de voorbereidingen voor de ontvangstlocatie zonder coalitie voort te zetten, werd weggestemd. Hoe het nu verder gaat, is nog de vraag. Volgens OPA en VVD is D66 aan zet om een nieuwe coalitie te vormen. In april 2022 werd D66 nog aan de kant werd gezet door een kleine meerderheid onder leiding van GroenLinks, maar nu zijn de rollen omgedraaid en is het D66 weer die met een motie het roer in handen kreeg. 

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen