Vini Amici: wijnfestival in de Grote Kerk

Uit
Lida Mathot en Frank Kuijpers zijn klaar voor Vini Amici.
Lida Mathot en Frank Kuijpers zijn klaar voor Vini Amici. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Muziek, heerlijke gerechtjes van diverse restaurants en wijn. Veel wijn. Vini Amici is de naam van Alkmaars eerste grootschalige wijnevent dat 17, 18 en 19 maart plaatsvindt in de Grote Kerk van Alkmaar. De organisatie is in handen van stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk en de opbrengst van het evenement wordt gebruikt voor (restauratie)projecten van de kerk. Geniet van het al het lekkers dat Vini Amici te bieden heeft en sponsor meteen de prachtige Sint Laurenskerk: typisch gevalletje wijn/win. 

Het wijnevent stond al eerder op de planning, maar kon twee keer niet doorgaan. Nu staan alle seinen op groen en dus vormt de Grote Kerk straks het epicentrum voor iedereen die van wijn, lekker eten én gezelligheid houdt. De organisatie is ook verantwoordelijk voor het succesvolle bierfestival Vriendenbock. “We zeiden toen al tegen elkaar: als het bierfestival aanslaat organiseren we ook een wijnevenement”, zegt Frank Kuijper namens Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk. Samen met Lida Mathot organiseert hij dit grootschalige wijnevent. “Vriendenbock is inmiddels een van de topevenementen van Alkmaar, dat afgelopen november voor de zevende keer werd georganiseerd. De vrijdag en zaterdag waren stijf uitverkocht en zondag is het altijd gezellig druk. We verwachten dat dit wijnevenement ook een succes wordt. Alle ingrediënten zijn aanwezig, dus dat gaat zeker lukken. We ontvangen de bezoekers met een glas bubbels. Ze krijgen vervolgens een glas en kunnen daarmee wijnen proeven van diverse wijnschenkers. Kies voor een glas, of een proefglas dat minder gevuld is zodat je eenvoudig meerdere wijnen kunt proberen. De wijnschenkers hebben een heel divers aanbod en als je wat lekkers proeft, kun je dat altijd in de buurt kopen. Je kunt als vriendengroep natuurlijk ook een fles kopen en die samen opdrinken. Verder hebben we vier deelnemende restaurants: Vito, Turfmarkt, De Fransman en pop-up restaurant Het Tuindiner. Zij maken de lekkerste gerechtjes voor de bezoekers. Muziek is er van zanger Fernando, met zijn prachtige Julio Iglesias-stem. Verder zijn er optredens van Jos van Beesd en de Alkmaarse Simone Dekker, die jazz/pop zingt. DJ Michael Admiraal maakt het muzikale aanbod compleet.”

Goed doel

De opbrengst van Vini Amici is - net als Vriendenbock - voor de Grote Kerk. Lida Mathot: “Onlangs hebben we de gewelfschotels grotendeels gerestaureerd. Die zien er weer schitterend uit, maar zoiets kost 120.000 euro. De opbrengst van het wijnevenement gaat in het laadje, want er liggen mooie projecten op stapel - zoals het Grote Raam - en de kosten zijn al snel hoog. Het is een mooi en goed doel om in de kerk te investeren. Dat is misschien wel het belangrijkste doel van onze stichting: de Grote Kerk publiek bezit maken zodat iedereen ervan kan genieten. Zo was er laatst een man op Vriendenbock die op nog geen honderd meter van de kerk woont, maar nog nooit de binnenkant had gezien. Net als een groepje jongeren dat na een verhaaltje over de gerestaureerde gewelfschotels omhoog keek en zichtbaar onder de indruk was. Dan geniet ik echt, want daar doen we het allemaal voor. Daarbij krijgen we veel hulp van alle vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken. Samen maken we er een heerlijk weekend van!”

Kaarten voor Vini Amici zijn verkrijgbaar via www.viniamici.nl  


.

Afbeelding
Coalitie én college Alkmaar gevallen Politiek 14 mrt., 13:28
Afbeelding
Lezing architect Sjoerd Soeters Uit 14 mrt., 13:28
Afbeelding
Stadswandeling 'Vrouwen van Alkmaar' Cultuur 10 mrt., 13:51
Afbeelding
Innovatie versterken in de regio Noord-Holland Noord Algemeen 9 mrt., 12:29
Afbeelding
BAS stapt uit Alkmaarse coalitie: 'Geen tweede Ter Apel in Alkmaar' Politiek 7 mrt., 12:56
Afbeelding
Verkiezingsdebat Provinciale Staten Algemeen 3 mrt., 09:25
Afbeelding
Minibossen tegen fietsenchaos op station Nieuws 3 mrt., 09:09
Afbeelding
Vini Amici: wijnfestival in de Grote Kerk Uit 3 mrt., 09:08
Afbeelding
Hallo2023!: Proosten en verbinding zoeken Algemeen 9 jan., 20:10
Afbeelding
Vrouwenvoetbal terug bij AZ Algemeen 30 dec. 2022, 11:19
Afbeelding
Nieuwe archieven Tweede Wereldoorlog openbaar Algemeen 29 dec. 2022, 11:42
Afbeelding
Halte Werk en WNK in 2023 verder als Zaffier Algemeen 28 dec. 2022, 10:36
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek ZARA, voorzitter Bolwerk niet verbaasd Algemeen 23 dec. 2022, 12:14