Lezing architect Sjoerd Soeters

Uit
Sjoerd Soeters ontwierp onder meer Inverdan.
Sjoerd Soeters ontwierp onder meer Inverdan. (Foto: Mike Bink fotografie)

ALKMAAR - Architect Sjoerd Soeters (bureau PPHP) verzorgt dinsdag 21 maart de lezing ‘New Urban Picturesque’. De lezing wordt georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en begint om 20.00 uur in de Pleinzaal van theater De Vest. 

Sjoerd Soeters ontwierp onde rmeer het stadhuis van Zaandam. Het onderwerp van de lezing heeft alles te maken met de plannen voor de bouw van 15.000 woningen, voornamelijk in etagebouw, op locaties langs het Noordhollandsch Kanaal in Alkmaar. Een grote en uitdagende opgave. Hoe geef je dat vorm, welke voorzieningen horen daarbij en hoe kom je bij een dergelijke ontwikkeling tot een prettig stedelijk milieu. 

Soeters: “Na de Eerste Wereldoorlog ontstond het idee dat het beter was om ‘de oude stad’ in zijn geheel te slopen en te vervangen door nieuwe stedelijke structuren gebaseerd op ‘licht, lucht en ruimte’. Nieuwe steden zouden in de eerste plaats ‘functioneel’ moeten zijn, gebaseerd op een scheiding tussen ‘wonen, werken en recreëren’. Bekende voorbeelden zijn Alexanderpolder in Rotterdam, de Bijlmermeer in Amsterdam, Robin Hood Gardens in London en de inmiddels beruchte banlieues rond de Franse steden. Hoewel we allemaal wel eens verliefd zijn geweest op een van de beroemde voorbeelden van moderne architectuur, is de liefde voor de ‘moderne stad’ niet wijd verspreid. We bezoeken op vakantietripjes liever oude steden! Hoe zou dat toch komen? En hoe kunnen we proberen nieuwe stukken stad te maken die wel gezellig zijn?” 

Na zijn afstuderen begon Sjoerd Soeters als ontwerper bij architectenbureau VDL in Amsterdam, om in 1979 zijn eigen architectenbureau te starten. Van 1997 tot 2016 werkten Sjoerd Soeters en Jos Van Eldonk onder de naam Soeters Van Eldonk architecten elk aan hun eigen projecten. In 2016 gingen Soeters en Van Eldonk uit elkaar en werd PPHP opgericht, waarin het team van Sjoerd Soeters zijn activiteiten continueert. Op dit moment werken binnen PPHP circa tien mensen aan stedenbouwkundige en architectonische projecten. Enkele bekende stedenbouwkundige en architectonische projecten die door of onder verantwoordelijkheid van Sjoerd Soeters zijn gerealiseerd, zijn Haverleij bij Den Bosch, het Stadhuis van Zaanstad, het Provinciehuis van Leeuwarden, Java-eiland, de Resident in Den Haag (co-architect met Krier, Dirrixs, Drijver, Daan), Sluseholmen in Kopenhagen, Inverdan in Zaandam en recent Holland Park in Diemen.

De lezing kost vijf euro, vrienden betalen drie euro. Aanmelding is niet nodig. Meer informatie via www.aia-alkmaar.nl.

Afbeelding
Coalitie én college Alkmaar gevallen Politiek 14 mrt., 13:28
Afbeelding
Lezing architect Sjoerd Soeters Uit 14 mrt., 13:28
Afbeelding
Stadswandeling 'Vrouwen van Alkmaar' Cultuur 10 mrt., 13:51
Afbeelding
Innovatie versterken in de regio Noord-Holland Noord Algemeen 9 mrt., 12:29
Afbeelding
BAS stapt uit Alkmaarse coalitie: 'Geen tweede Ter Apel in Alkmaar' Politiek 7 mrt., 12:56
Afbeelding
Verkiezingsdebat Provinciale Staten Algemeen 3 mrt., 09:25
Afbeelding
Minibossen tegen fietsenchaos op station Nieuws 3 mrt., 09:09
Afbeelding
Vini Amici: wijnfestival in de Grote Kerk Uit 3 mrt., 09:08
Afbeelding
Hallo2023!: Proosten en verbinding zoeken Algemeen 9 jan., 20:10
Afbeelding
Vrouwenvoetbal terug bij AZ Algemeen 30 dec. 2022, 11:19
Afbeelding
Nieuwe archieven Tweede Wereldoorlog openbaar Algemeen 29 dec. 2022, 11:42
Afbeelding
Halte Werk en WNK in 2023 verder als Zaffier Algemeen 28 dec. 2022, 10:36
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek ZARA, voorzitter Bolwerk niet verbaasd Algemeen 23 dec. 2022, 12:14