Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht

Uitgaan
Dit jaar keren de Lindegrachtconcerten terug naar daar waar ze horen.
Dit jaar keren de Lindegrachtconcerten terug naar daar waar ze horen. (Foto: Alef Starreveld)

ALKMAAR - Na twee jaar corona én een fikse verbouwing van het Gulden Vlies naar Mooij keren de Lindegrachtconcerten eindelijk weer terug naar de locatie waar het hoort: de Lindegracht. Dat er op de dinsdagen 11 en 25 juli en 8 augustus steeds om 20.15 uur weer muziek op deze historische plek klinkt, tovert een grote glimlach op het gezicht van Hans Visser, medeverantwoordelijk voor de programmering van de concerten.

“Natuurlijk zijn we hier ontzettend blij mee”, zegt Visser. “Het hele project is hier geboren, dat was in 2003. Noodgedwongen hebben we de concerten door corona moeten overslaan en vorig jaar werd er hier volop verbouwd en weken we uit naar het Canadaplein. Ook een mooie locatie, maar hier aan de Lindegracht komen we weer thuis. We hebben weer een fraai programma samengesteld met bekende namen en aanstormend talent. Het is allemaal heel gemoedelijk: het publiek dat vaak al uren van tevoren klaar zit met eigen stoeltjes. Dat is een prachtig gezicht. Bovendien zijn de concerten gratis te bezoeken en de kwaliteit van de optredens is top.” 

Lindengrachtconcert Alkmaar (Foto: Alef Starreveld)

11 juli

Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt vanaf 19:45 uur het carillon van de Grote Kerk. Hij blikt vooruit op het concertprogramma dat begint met het Ragazze Quartet, met Rosa Arnold (eerste viool)Jeanita Vriens-Van Tongeren (tweede viool), Annemijn Bergkotte (altviool) en Rebecca Wise (cello). Het gezelschap speelt onder meer muziek van Mozart, Schubert en Glass. Na de pauze is er een optreden van Lenneke Ruiten (sopraan) en Thom Janssen (piano). Zij spelen onder meer muziek van Strauss, Mozart, Donizetti en Puccini. 

25 juli

Na het optreden van stadsbeiaardier Christiaan Winter begint het concert met Channa Malkin (sopraan) en Izher Elias (gitaar). Het gezelschap speelt onder meer muziek van M. de Falla, F. García Lorca, I. Albéniz en E. Granados. Na de pauze is het podium voor het Kliphuis Trio & Janneke van Prooijen (viool). Het Tim Kliphuis Trio bestaat uit Tim Kliphuis (viool), Nigel Clark (gitaar) en Roy Percy (bas). Ze spelen muziek van Simeon ten Holt en Tim Kliphuis. 

8 augustus

Ook op de laatste concertavond opent stadsbeiaardier Christiaan Winter de avond. Dan is het podium voor pianist Thomas Beijer. Hij speelt onder meer muziek van Isaac Albéniz, Enrique Granados en Manuel de Falla. Ook speelt hij ’Soleá y Zapateado’, dat hij speciaal voor Alkmaar 450 jaar Ontzet schreef en deze avond in première gaat. De titel verwijst naar twee Spaanse dansen. Na de pauze is er een optreden van La Sfera Armoniosa, onder leiding van de Alkmaarder Mike Fentross. Zij spelen de Soundtrack van het beleg van Alkmaar waarin een aantal bijzondere, oude instrumenten te horen is. La Sfera Armoniosa bestaat uit Iris Bouman (alt-mezzo), Emilio Aguilar (tenor), Wouter Verschuren (bas-dulciaan en aanvoerder loudband), Laura Audonnet (alt pommer/schalmei, alt dulciaan, blokfluit), William Gough (tenor pommer/schalmei), Floris van Dallen (trombone), Ivan Gianakis (percussie), Constanze Alanic (harp), Paulina van Laarhoven (vihuela d’arco en viola da gamba) en Mike Fentross (vihuela da mano en theorbe). 

“Het is een fantastisch programma”, vervolgt Visser. “Sommige klassieke stukken zijn bekend, maar élke uitvoering is uniek. Dat maakt het ook altijd weer bijzonder om mee te maken. Vooral hier aan de gracht, want deze setting is geweldig. Er zijn natuurlijk meer steden die een grachtenconcert hebben, maar dit stukje Alkmaar is toch wel heel fraai. Ik heb meerdere keren het Prinsengrachtconcert in Amsterdam mee mogen maken. Mooi hoor, maar het mist de intimiteit van een Lindegrachtconcert. De akoestiek is overigens ook heel mooi. Het podium ligt over de volle breedte van de gracht en bootjes kunnen er gewoon onderdoor varen. Het publiek in die bootjes kan aan beide kanten van het podium het concert volgen. Sommigen mensen zitten al uren van tevoren vooraan op hun eigen stoeltje en zorgen zelf voor een hapje en drankje. Die maken de soundcheck ook mee, dus genieten dus eigenlijk twee keer van het optreden. Waar ik zelf naar uitkijk? Nou, ik denk dat alle avonden bijzonder zijn, maar de laatste concertavond klinkt de soundtrack van het Alkmaarse beleg. Je kunt in het museum de schilderijen van het beleg zien, maar hoe vertaal je dat naar muziek? We gaan het 8 augustus meemaken, met heel bijzondere instrumenten. Het wordt heel speciaal en ik kijk er ontzettend naar uit!”

Meer informatie op www.lindegrachtconcert.nl .


Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen