Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals

Zakelijk
Occo Koedijker in gesprek met Aranka Blaauw van SEW (Broek op Langedijk) over het SLIM-programma.
Occo Koedijker in gesprek met Aranka Blaauw van SEW (Broek op Langedijk) over het SLIM-programma. (Foto: Suzanne Dubbeldam (Suus Fotografie om in te lijsten)

Begin juni vond hét strategisch netwerkevenement van Noord-Holland Noord plaats in Theater Cool in Heerhugowaard. Werkgevers, directieleden en HR-professionals kwamen bijeen om te leren en praten over strategische en actuele HR-gerelateerde onderwerpen. 

SLIM-programma

Directeur Occo Koedijker trapte af met een update over het SLIM-programma, waar werknemers van partners aan mee kunnen doen. Huis van het Werk heeft een arbeidsmarktscan van de regio laten doen en vervolgens een programma opgezet waarin deelnemers een persoonlijk ontwikkelplan maken, legt Occo uit. “Mensen die blijven leren en hun skills uitbreiden, hebben meer plezier in hun werk. Ze presteren beter en kijken met meer vertrouwen naar hun carrière. Het SLIM-programma draagt bij aan LLO; Leven Lang Ontwikkelen. Deelnemers leggen de focus op hun duurzame inzetbaarheid, loopbaanontwikkeling en leervermogen. Deelname is gratis, omdat het programma gesubsidieerd is vanuit de SLIM-regeling van de overheid. Het komende half jaar is er nog ruimte om mee te doen. Aanmelden kan via www.huisvanhetwerk.nl.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Michaël van Leijen over Performance Culture en de groeimindset. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

Performance Culture en groeimindset

Vervolgens nam Michaël van Leijen, trainer bij het MKB Ontwikkelcentrum en teamverbeteraar, de microfoon over. Hij nam bezoekers mee in de wereld van Performance Culture, waarvoor vier randvoorwaarden zijn om het te laten werken: betrokken doelen in de organisatie, inspirerend leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en open communicatie. 

Met dubbele stellingen bracht hij het gesprek op gang, waaronder: ‘Ga staan als je denkt dat talent aangeleerd is. Blijf zitten als je gelooft dat het aangeboren is.’ De ‘groeimindset’ gaat ervan uit dat je alles kunt leren, vertelt Michaël. “In ieder geval betekent het dat je ergens beter in kunt worden dan nu - zolang je er maar voor gaat.”

Ook in leiderschap maakt het een groot verschil als je werkt vanuit de groeimindset, stelt Michaël. “Als iets fout gaat, vraagt een leidinggevende zich vanuit de statische mindset soms (gefrustreerd) af hoe dat heeft kunnen gebeuren. Vanuit de groeimindset accepteer je de fout (wie ‘m ook heeft gemaakt) en gaat het hele team op zoek naar een oplossing. Zo voelt degene die verantwoordelijk is, zich veel veiliger. Als werknemers mogen leren in plaats van dat zij moeten presteren, is de kans op fouten veel kleiner en ontwikkelen zij zich sneller. Ook open communicatie maakt hierin een groot verschil. Daag werknemers uit openhartig te zijn naar elkaar. Vind je iets van de manier waarop Piet werkt? Zeg het tegen Piet - niet achter zijn rug om tegen Kees.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Jeanneke Scholtens over ‘de langer levende mens’. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

De langer levende mens

Na de pauze was het woord aan Jeanneke Scholtens. De toekomstonderzoeker duikt in thema’s waar mens, technologie, wetenschap en filosofie samenkomen. Haar inspirerende lezing ging over wat het voor de maatschappij en het bedrijfsleven betekent dat mensen steeds ouder worden. 

Ze begon met de vraag wie er gezond 130 zou willen worden. Aarzelend ging de helft van de handen de lucht in. Waarschijnlijk gaan mensen die leeftijd op relatief korte termijn bereiken, vertelt Jeanneke. “In 1800 was de levensverwachting circa 40 jaar, nu is dat al 85. Sindsdien heeft de mens uitvindingen gedaan die het leven verlengen - waaronder antibiotica. De oudste mens ooit werd 122. Een anti-verouderingsmedicijn komt waarschijnlijk binnen tien jaar op de markt en de schatting is dat het vanaf 2045 mogelijk is om jezelf ‘onsterfelijk’ te maken.” 

Veroudering terugdraaien ethische vraagstukken

Want, legt Jeanneke uit; overal ter wereld zijn pioniers bezig met uitvindingen die ons leven verder kunnen verlengen - met anti-verouderingspillen, robot-organen, cryonisme en senolytica (het afvoeren van ‘verroeste’ cellen die zichzelf niet meer kunnen delen). “Sommigen houden zich bezig met Longevity Velocity Escape: zorgen dat je steeds nét lang genoeg leeft om profijt te hebben van een nieuwe uitvinding die je leven verlengt. Zo draai je veroudering sneller terug dan het proces van ouder worden gaat.”


Maar, zijn we daarmee niet een enorm probleem aan het creëren? Wat betekent steeds ouder worden voor hoe we leven? Werken we dan nóg langer door? Moeten we niet gewoon ‘plek maken’ voor de volgende generaties? Mogen we in de toekomst maar één kind krijgen, om overpopulatie in te dammen? Wat gebeurt er op het gebied van klimaatverandering, pandemieën en vergrijzing? Allemaal serieuze vragen die we onszelf moeten stellen om de ethische dilemma’s van de langer levende mens te voorkomen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Sfeerimpressie netwerkevenement Huis van het Werk. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

Stichting Huis van het Werk

Stichting Huis van het Werk is een netwerkorganisatie voor ondernemers, werkgevers, managers en HR-professionals in de regio. Werkgever of HR-professional zijn brengt uitdagingen met zich mee. Maar ook kansen. En je staat er niet alleen voor. Huis van het Werk behartigt de belangen van haar partners, verbindt ze met elkaar en deelt informatie en inspiratie. Samen groeien organisaties beter en sneller en kunnen zij een vuist maken om de regionale arbeidsmarkt nog beter op de kaart te zetten. Huis van het Werk organiseert het hele jaar door Boardroomsessies, Kennissessies, Meet&Greets, Strategische Events en netwerkborrels. Interesse om aan te sluiten? Mail naar o.koedijker@huisvanhetwerk.nl of bel naar 06-29159093. [1]         

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen