Stad Alkmaar Logistics wint ‘De Waaghals’ op gala-avond Ondernemend Alkmaar

Zakelijk
Stad Alkmaar Logistics is de winnaar van de Waaghals 2023. (Foto: )
Stad Alkmaar Logistics is de winnaar van de Waaghals 2023. (Foto: ) (Foto:Norbert Reijngoud)

ALKMAAR - De gala-avond van Ondernemend Alkmaar smaakte maandag 11 september als een verleidelijk lekkere cocktail. Niet vreemd met deze ingrediënten: glitterjurken, smokings, strak gedekte tafels met wit linnen én een kerk vol ambitieuze ondernemers. Mix alles samen in de schitterende Grote Kerk en je hebt zomaar een heerlijk avondje uit. Dat werd het! Hoogtepunt van de avond was de onthulling van ‘De Waaghals’ voor de beste onderneming van 2023. Die werd toegekend aan Stad Alkmaar Logistics. 

“Een prachtig bedrijf dat zo’n 150 jaar bestaat”, laat de jury in een reactie weten. “Het is een echt Alkmaars bedrijf met een prachtige geschiedenis. Stad Alkmaar Logistics heeft zichzelf ontwikkeld en op de kaart gezet. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vijfde generatie. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw onderkomen op industrieterrein de Boekelermeer. Op deze nieuwe locatie met ruim 15.000 palletplaatsen en 2500 vierkante meter crossdock-ruimte kan Stad Alkmaar nog beter kunnen inspelen op de wensen van haar klanten. Kort samen gevat is het gewoon een prachtige tent!” Vorig jaar ging ‘De Waaghals’ naar De Burg Group uit Heerhugowaard. 


Heerlijk stukje blijdschap in de Grote Kerk. (Foto: Norbert Reijngoud)

Historie Stad Alkmaar

De geschiedenis van Stad Alkmaar is doordrenkt van traditie en gaat terug tot 1878, toen het bedrijf begon als een beurtdienst. In die tijd waren de landelijke vervoersverbindingen nog beperkt, waardoor schepen een efficiënter transportmiddel waren dan wagens en rijtuigen. Vanaf het Damrak in Amsterdam vervoerde Stad Alkmaar goederen per boot via de Zaanstreek naar Luttik Oudorp in Alkmaar. Beurtschippers moesten wachten op hun beurt om te laden en vervolgens mochten ze om de beurt vertrekken, wat de term ‘beurtvaart’ verklaart. Elke boot had aan het Damrak zijn eigen steiger en bestemming. De basis van het familiebedrijf was de ‘Stad Alkmaar’. Het begon met een zeilboot, evolueerde later naar een stoomboot en uiteindelijk naar een motorboot. Ze vervoerden diverse goederen - waaronder bedden, vaten bier en suiker - naar Alkmaar, terwijl kaas de weg terug naar Amsterdam vond.

Het transport van deze goederen gebeurde aanvankelijk met handkarren en paarden met wagens. Pas veel later verschenen vrachtwagens met de naam ‘Stad Alkmaar’ op de wegen. Door de verbetering van het wegennetwerk namen vrachtwagens geleidelijk de plaats in van boten. In 1969 verhuisde het bedrijf van het stadscentrum naar de Herculesstraat, waar het zich ontwikkelde tot de grootste transporteur van Alkmaar. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van 2024 zijn intrek te nemen in een nieuw pand in de Boekelermeer.
Afbeelding
Martijn Vrijheid: veiligheid is onze verantwoordelijkheid Nieuws 13 okt., 09:30
Afbeelding
De Schuurman Groep viert 100-jarig jubileum Nieuws 13 okt., 09:29
Afbeelding
'Gezamenlijk verantwoordelijk om wegen tijdens kooloogst veilig te houden' Nieuws 13 okt., 09:20
Afbeelding
PVONH helpt ondernemers criminaliteit aan te pakken Nieuws 13 okt., 09:17
Afbeelding
Ondernemend Dijk en Waard: belangenbehartiger en bruggenbouwer Nieuws 13 okt., 09:15
Afbeelding
Stichting Hart van Noord-Holland maakt verdiepingsslag in identiteit van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:12
Afbeelding
Rutger de Boer (DTX) over cybersecurity en AI Nieuws 13 okt., 09:09
Afbeelding
Gemeente Alkmaar en politie over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid Nieuws 13 okt., 09:05
Afbeelding
Het iconische ijkgebouw door de eeuwen heen: van ijkkantoor naar de 'huiskamer' van Alkmaar Nieuws 13 okt., 09:04
Afbeelding
Stad Alkmaar Logistics wint 'De Waaghals' op gala-avond Ondernemend Alkmaar Zakelijk 11 sep., 23:28
Afbeelding
De route naar duurzame afspraken Partnerbijdrage 9 aug. 2023, 09:11
Afbeelding
Dit wordt de nieuwe skyline van Alkmaar Nieuws 1 aug. 2023, 10:52
Afbeelding
Minder treinverkeer Alkmaar: Rover luidt noodklok Nieuws 31 jul. 2023, 14:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen