Stad Alkmaar Logistics wint ‘De Waaghals’ op gala-avond Ondernemend Alkmaar

Zakelijk
Stad Alkmaar Logistics is de winnaar van de Waaghals 2023. (Foto: )
Stad Alkmaar Logistics is de winnaar van de Waaghals 2023. (Foto: ) (Foto:Norbert Reijngoud)

ALKMAAR - De gala-avond van Ondernemend Alkmaar smaakte maandag 11 september als een verleidelijk lekkere cocktail. Niet vreemd met deze ingrediënten: glitterjurken, smokings, strak gedekte tafels met wit linnen én een kerk vol ambitieuze ondernemers. Mix alles samen in de schitterende Grote Kerk en je hebt zomaar een heerlijk avondje uit. Dat werd het! Hoogtepunt van de avond was de onthulling van ‘De Waaghals’ voor de beste onderneming van 2023. Die werd toegekend aan Stad Alkmaar Logistics. 

“Een prachtig bedrijf dat zo’n 150 jaar bestaat”, laat de jury in een reactie weten. “Het is een echt Alkmaars bedrijf met een prachtige geschiedenis. Stad Alkmaar Logistics heeft zichzelf ontwikkeld en op de kaart gezet. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vijfde generatie. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw onderkomen op industrieterrein de Boekelermeer. Op deze nieuwe locatie met ruim 15.000 palletplaatsen en 2500 vierkante meter crossdock-ruimte kan Stad Alkmaar nog beter kunnen inspelen op de wensen van haar klanten. Kort samen gevat is het gewoon een prachtige tent!” Vorig jaar ging ‘De Waaghals’ naar De Burg Group uit Heerhugowaard. 


Heerlijk stukje blijdschap in de Grote Kerk. (Foto: Norbert Reijngoud)

Historie Stad Alkmaar

De geschiedenis van Stad Alkmaar is doordrenkt van traditie en gaat terug tot 1878, toen het bedrijf begon als een beurtdienst. In die tijd waren de landelijke vervoersverbindingen nog beperkt, waardoor schepen een efficiënter transportmiddel waren dan wagens en rijtuigen. Vanaf het Damrak in Amsterdam vervoerde Stad Alkmaar goederen per boot via de Zaanstreek naar Luttik Oudorp in Alkmaar. Beurtschippers moesten wachten op hun beurt om te laden en vervolgens mochten ze om de beurt vertrekken, wat de term ‘beurtvaart’ verklaart. Elke boot had aan het Damrak zijn eigen steiger en bestemming. De basis van het familiebedrijf was de ‘Stad Alkmaar’. Het begon met een zeilboot, evolueerde later naar een stoomboot en uiteindelijk naar een motorboot. Ze vervoerden diverse goederen - waaronder bedden, vaten bier en suiker - naar Alkmaar, terwijl kaas de weg terug naar Amsterdam vond.

Het transport van deze goederen gebeurde aanvankelijk met handkarren en paarden met wagens. Pas veel later verschenen vrachtwagens met de naam ‘Stad Alkmaar’ op de wegen. Door de verbetering van het wegennetwerk namen vrachtwagens geleidelijk de plaats in van boten. In 1969 verhuisde het bedrijf van het stadscentrum naar de Herculesstraat, waar het zich ontwikkelde tot de grootste transporteur van Alkmaar. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van 2024 zijn intrek te nemen in een nieuw pand in de Boekelermeer.
Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen