Mindset voor ondernemers. Kletskoek of zinvolle wetenschap?

Algemeen
Rob van de Pas.
Rob van de Pas. (Foto: Cees Noort)

Onlangs hoorde ik een podcast van vakcollega Wendy Koning uit Edam. Wendy en ik zijn actief in werkgebied: ‘de psychologie achter communicatie’. Hoe kun je vanuit de psychologie je bedrijf managen, jouw directieteam aansturen, de sales optimaliseren en je medewerkers blijvend stimuleren? Het gaat hier over de belangrijke elementen in jouw onderneming. Niet alleen zakelijk óók privé maak je dagelijkse onbewust gebruik van de psychologie achter communicatie.

De podcast van Wendy ging over het fenomeen ‘mindset’. Steeds vaker kom je de term ‘mindset’ tegen. Misschien is het jou ook al opgevallen. Denk aan uitspraken als: “Mindset is alles” of
“Als ondernemer is een positieve mindset onmisbaar” en “Met een krachtige mindset neem je zelf de regie over wat je bereikt”. En belangrijker nog: wat je ermee kunt. En waarom het zo belangrijk is.

Een heel groot deel is Mindset
Je mindset bepaalt voor een belangrijk deel wat je doet en wat je bereikt in je leven. En met je bedrijf. Het bepaalt ook de kwaliteit van je leven. Hoe zou het anders kunnen dat de één meer bereikt dan de ander? Zelfs al heeft de één meer vakkennis en ondernemersvaardigheden dan de ander. Dan kan het zijn dat hij nog steeds niet bereikt wat een ander, die hetzelfde vak beoefent en minder kennis en vaardigheden heeft, wel bereikt.

Hoe kan het dat het bij de één altijd makkelijker lijkt te gaan dan bij de ander? Dat de één zich altijd druk maakt over wat een ander van hem denkt? En de ander boeit het totaal niet. Het verschil zit ‘m in de mindset.

Wat is Mindset?
Letterlijk vanuit het Engels vertaald: ‘Manier van denken’. Het is de manier waarop je denkt. Hoe je denkt. Je overtuigingen. De dingen die je gelooft. Over het leven. Over jezelf. Over het ondernemen. Maar ook hoe je in het leven staat. Hoe kijk je naar de dingen? En vooral: hoe je omgaat met de (onverwachtse) gebeurtenissen in het leven. Met de dingen die je in je (zakelijke) leven wilt bereiken. En met de vele uitdagingen (obstakels, tegenslagen) die je tegenkomt.

Het is de betekenis die je aan je eigen werkelijkheid geeft
Je creëert je eigen werkelijkheid door de betekenis die je geeft aan de dingen die je ziet, hoort, voelt, denkt en die er in je leven gebeuren. Datgene wat je waarneemt wordt verwerkt in je brein. Daar maakt je brein vervolgens een interne voorstelling van (een plaatje of gedachte). De interne voorstelling die je maakt, zorgt ervoor dat je in een bepaalde stemming komt. En vanuit die stemming reageer je. Handel je. Doe je wat je doet.

Growth Mindset en Fixed Mindset
Vanuit de psychologie kennen we de fixed (vaste) mindset en de growth (groei) mindset. De psychologe Carol Dweck van Stanford University heeft jaren onderzoek gedaan naar prestatie én succes. Zij ontdekte de kracht van onze mindset. Zij maakt daarin een onderscheid tussen de fixed mindset en de growth mindset.

Kort samengevat gelooft iemand met een fixed mindset dat je niet kunt veranderen. “Ik ben nu eenmaal zo.” Hij of zij voelt de drang om dit steeds opnieuw te bewijzen. Om zichzelf en anderen ervan te overtuigen dat het écht zo is. Want hij moet wel voldoen aan datgene wat hij gelooft over zichzelf. Iemand met een growth mindset gelooft dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dat je je kwaliteiten kunt ontwikkelen. Dat je kunt veranderen. Door er moeite voor te doen. Door te leren. En door ervaringen op te doen. Hij of zij is bereid om risico’s te nemen. En uitdagingen aan te gaan.

Kortom, een boeiend fenomeen.

Meer weten over mindset in jouw bedrijf?

WWW.ROBVANDEPAS.NL 

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen