Vastgelopen erfrechtzaken specialiteit van Schipper & Lof

Algemeen
Mathieu Schipper en Astrid Lof bleken moeiteloos door één deur te kunnen. Dat was de reden om samen een advocatenkantoor te beginnen.
Mathieu Schipper en Astrid Lof bleken moeiteloos door één deur te kunnen. Dat was de reden om samen een advocatenkantoor te beginnen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Mathieu Schipper staat te boek als een autoriteit in erfrecht. Geen wonder dat veel mensen met erfrechtvraagstukken- en problemen juist aankloppen bij het advocatenkantoor dat hij nu al bijna vijftien jaar samen met Astrid Lof runt. Schipper en Lof Advocaten is gespecialiseerd in arbeidsrecht en erfrecht. “We zijn het beste erfrechtkantoor boven het Noordzeekanaal en dat willen we blijven, we willen voorop blijven lopen”, aldus Astrid Lof. Geen opschepperij, maar gewoon een feit. 

Grote witte letters op een rode muur springen in het oog wanneer je in de ontvangstruimte van het kantoor plaatsneemt: ‘Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt’, staat er. Het zijn de wijze woorden van wijlen topvoetballer, filosoof en orakel Johan Cruijff. Meer van zijn wijsheden zijn vastgelegd in het boek dat op de tafel ligt, met als titel ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’. 

Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt

Maar waarom staat die kreet zo opvallend op die muur? Het blijkt geen lukrake keuze te zijn. Integendeel. Astrid Lof: “Toen we van Heerhugowaard naar Alkmaar verhuisden en het huidige pand betrokken zochten we iets voor op die muur, iets wat past, iets wat alles zegt over ons kantoor. De spreuk van Johan Cruijff is een waarheid als een koe, in ons werk helemaal. Mensen die bij ons aankloppen zitten vaak vast. En ja, dan moet er iets gebeuren. Klanten die in de wachtruimte zitten zien die kreet en dat levert twee soorten reacties op. De een zegt: ‘Ja, wat daar staat is waar.’ De ander vraagt: ‘Zijn jullie fan van Johan Cruijff?’” 

Met name als het om erfrecht gaat zijn klanten erbij gebaat dat er iets gebeurt, iets wordt losgewrikt, desnoods iets wordt geforceerd. En dan zitten ze bij Schipper en Lof goed. De naamgevers hebben elkaar ooit getroffen op een opleiding en ze bleken moeiteloos samen door één deur te kunnen. Het heeft geleid tot het besluit om samen een advocatenkantoor te beginnen, en dat heeft in 2007 zijn beslag gekregen. Met arbeidsrecht en erfrecht als specialiteit. 

Specialist en docent

Mathieu Schipper is 100% gespecialiseerd op het gebied van het erfrecht. Naast zijn functie als advocaat is hij op dit gebied docent. Hij geeft les aan advocaten, rechtsbijstandjuristen en andere vakgenoten. Ook is hij co-auteur van enkele boeken over het erfrecht. Astrid Lof is wat meer georiënteerd op het arbeidsrecht, maar is evengoed zeer bekwaam in het erfrecht. Het kantoor heeft nog een derde erfrechtspecialist in huis: Tessa Proper. 

Vooroplopend

Het is niet vanzelfsprekend dat een advocatenkantoor zich voor de volle honderd procent met erfrecht bezighoudt. “Erfrecht is een rechtsgebied dat advocaten er vaak bij deden”, vertelt Mathieu Schipper. “Het hoorde eigenlijk bij notarissen thuis en er was onder advocaten weinig kennis aanwezig. Die kennis is gedurende de afgelopen tien jaar opgetrokken. Notarissen doen de vastlegging, maken het testament, en als het misgaat, dan komt het bij de advocaten. Wij lopen hiermee voorop. Wij geven professionele bijstand en adviezen in erfrechtkwesties. We krijgen veel doorverwijzingen vanuit notarissen. Dat zegt wel iets.” 

Het erfrecht is flink in beweging, onder meer door het toenemende financiële misbruik van ouderen

Het erfrecht is flink in beweging. Dat heeft onder meer te maken met het toenemende financiële misbruik van ouderen. Mathieu Schipper: “Veel ouderen hebben een vermogen opgebouwd, maar zijn kwetsbaar en te goed van vertrouwen, zeker in coronatijd. Daar wordt soms misbruik van gemaakt.” Vaak zijn het zelfs eigen familieleden die zich van een onvermoede kant laten zien. Geld verdwijnt, het vermogen blijkt ineens stukken minder hoog uit te vallen of de verkeerde personen zijn als begunstigde aangewezen. En dat komt dan na het overlijden aan het licht. Zie dat dan maar eens recht te breien. 

Een schone taak voor advocatenkantoor Schipper en Lof, dat steeds meer met dit soort onverkwikkelijke zaken te maken krijgt. Gelukkig hoeft het verdwenen geld niet altijd als verloren te worden beschouwd. Er zijn mogelijkheden om het terug in het vermogen te krijgen. Denk aan vorderingen om schenkingen te vernietigen, vorderingen op grond van onrechtmatige daad en het vorderen van een verbeurdverklaring. Komt aan het licht wie zich schuldig heeft gemaakt aan het financieel misbruik, dan kan die persoon civielrechtelijk worden aangepakt en kan het geld worden teruggevorderd. Maar het is en blijft allemaal heel complex en delicaat. Het gebeurt ook dat familieleden vals worden beschuldigd. ‘Jij was de laatste maanden toch heel vaak bij moeder?’, klinkt het dan.

Kennis en ervaring

Duidelijkheid kan er komen door de administratie en stukken van de overledene in te zien. Erfgenamen en executeurs hebben daar recht op. Zo kan boven water komen wat er met het vermogen is gebeurd. Dat wil echter nog niet zeggen dat deze gegevens automatisch worden vrijgegeven; een mede-erfgenaam kan een obstakel opwerpen. Maar een erfrechtadvocaat lukt dat in veel gevallen wel. En zeker een erfrechtadvocaat met de vereiste kennis en ervaring.

Vastgelopen in een erfrechtkwestie? Advies of bemiddeling nodig? Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Begin met het benaderen van Schipper en Lof Advocaten, Keesomstraat 6B 1821 BS Alkmaar (Oudorp), 072 - 572 35 37, info@schipperenlof.nl. Zie ook www.schipperenlof.nl/

(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen