De last mile moet groen zijn’

Algemeen
Peter de Moel.
Peter de Moel. (Foto: Ed van de Pol)

Als logistiek specialist met diverse vestigingen en disciplines heb je te maken met een fiks aantal vervoerbewegingen. En dus met verscherpte milieu-eisen, vooral als het gaat om het verminderen van co2-uitstoot. Voor TMA Logistics een reden te meer om nadrukkelijker in te zetten op duurzaamheid – omdat de klanten daarom vragen, maar ook omdat het bedrijf hier zelf de noodzaak van inziet. In gesprek met mede-directeur Peter de Moel.

Groot, groter, grootst. Eenmaal gekozen voor het ondernemerschap kwam Peter de Moel in een maalstroom terecht waarin hij met zijn bedrijfsvoering de ene groeistuip na de andere doormaakte. Hij heeft daar nooit van durven dromen, is er ook nooit op uit geweest om veel geld te verdienen. Het enige wat hij wilde was ondernemen, uitgaande van een principe dat in West-Friesland gangbaar is: Als je een spijkerbroek wilt kopen, moet je het land op. Hard werken dus.

“Ik ben in Warmenhuizen geboren”, vertelt hij. “Mijn vader was werkzaam bij een handels- en opslagbedrijf voor groente en fruit, JPB Warmenhuizen. In de vakanties hielp ik hem, zat ik op een heftruck. Laden en lossen, geen dag hetzelfde – het begon bij mij te kriebelen. Dit wilde ik. Ik heb een HBO-opleiding externe logistiek gevolgd en daar leerde ik een jongen kennen van wie de vader eigenaar was van een transportbedrijf in Amsterdam, Van Duuren. Daar ben ik in 1986 begonnen. Het hele bedrijf heb ik doorlopen; ik deed uiteindelijk de planning in Amsterdam en erna in Vianen. Om de afstand met Vianen te verkorten ben ik in 1993 in Alkmaar gaan wonen. Daarna heb ik als logistiek manager bij Daalimpex gewerkt van 1995 tot 2002. Toen heb ik met André Molendijk ACS Logistics opgericht in het Amsterdamse westelijke havengebied.”

Al het spaargeld

Het was een nogal risicovolle stap, want om de gewenste BV op te kunnen richten moest De Moel al zijn spaargeld inzetten; zou het avontuur mislopen, dan zou dat ten koste gaan van het huis dat hij net had gekocht. Het pakte echter allemaal goed uit – meer dan dat zelfs. Het ondernemersduo begon bescheiden met één loods ergens in de luwte. Daar bleef het niet bij. Het werden er binnen afzienbare tijd twaalf met een totale oppervlakte van zesendertigduizend vierkante meter op een terrein dicht tegen containerterminals aan. 

Dat het zo goed ging kwam ook vooral door onze West-Friese mentaliteit

Dat ACS Logistics groeide was mede te danken aan de andere ondernemers die daar actief waren. De twee nieuwelingen werden niet beschouwd als concurrenten, maar als mede-ondernemers die een handje moesten worden geholpen. De Moel: “Ze vonden ons stoer – zelf vonden we het in het begin vooral allemaal eng – en we kregen werk van de andere bedrijven. Van drieduizend vierkante meter gingen we naar zesduizend vierkante meter en van zesduizend gingen we naar negenduizend. Dat het zo goed ging, kwam vooral door onze West-Friese mentaliteit: Het moét voor elkaar komen, klokkijken kunnen we niet – na vijven kunnen ze ons ook nog bellen - en je moet het met zijn allen doen; de schoonmaakster is net zo belangrijk als de directeur.”

Uitbreiding

In de drang om groter te groeien smolt ACS Logistics samen met MEO – Medemblik En Omstreken – en daarmee breidde de warehousing zich uit tot vijftigduizend vierkante meter. Het plaatje werd compleet in 2011, toen Thor Shipping & Transport (TST) erbij kwam. De drie werkmaatschappijen vormden samen het huidige TMA Logistics. Het biedt langs het gehele Noordzeekanaal warehousing, douanewerkzaamheden, forwarding, agentschappen, stuwadoren, terminals en transporten. De Moel: “Het is allemaal op ons pad gekomen. En we hebben het geluk gehad dat we goede mensen in dienst hebben.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


TMA Logistics biedt onder meer warehousing.  - Ed van de Pol

Lat ligt hoog

André Molendijk is inmiddels met pensioen. Peter de Moel stippelt nu samen met drie compagnons het beleid van TMA Logistics uit. De lat leggen ze niet al te laag: doelstelling is het gehele Noordzeekanaal gebied te ontzorgen. Met klanten in de orde van grootte van TATA Steel en SABB, het Zweedse bedrijf dat heeft geprobeerd de Nederlandse Hoogovens over te nemen, lijkt dat al aardig te lukken. 

De groei zit er nog altijd in. Nieuwe projecten worden gestart, onder meer in de foodsector, en TMA Logistics wil een nevenvestiging in Alkmaar beginnen. De Moel: “Sinds 2016 zijn we actief in Alkmaar en daar bouwen we nu op een terrein in de Boekelermeer een warehouse van tienduizend vierkante meter. Alkmaar en omstreken is heel belangrijk voor ons. Er zit daar veel industrie, veel potentie.”

Maar het draait niet alleen om groei. De roep om meer duurzaamheid en minder CO2-uitstoot vraagt om een andere bedrijfsvoering. “Onze klanten vragen hier nu nadrukkelijk om. TATA Steel bijvoorbeeld wil dat we vrachtwagens gaan gebruiken die op waterstof rijden. Maar we willen dit zelf ook, want het milieu is belangrijk en het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid om daar iets mee te doen. Vrachtwagens moeten van de weg af, indien mogelijk. Voor het containertransport zetten we nu meer binnenvaartschepen in, van alle Rotterdamse en Antwerpse terminals naar onze binnenvaartterminals. Alleen het laatste stukje naar de eindbestemming – de last mile – doen we met vrachtwagens of terminaltrekkers. Het rondje om de kerk, noemen we dat. Daarvoor hebben we nu twee elektrische vrachtwagens aangekocht, en er komen er meer. Hiermee willen we koploper zijn. De last mile moet groen zijn.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen