Vitaliteit van de medewerkers is belangrijk bij Noordwest Ziekenhuisgroep

Algemeen
Jessy Spanjaard
Jessy Spanjaard (Foto: Loen van Gulick)

Hoofd HR Expertise Jessy Spanjaard vertelt hoe Noordwest Ziekenhuisgroep invulling geeft aan goed werkgeverschap: ‘Het is een vraag die ons bezighoudt, en waarop het antwoord nooit definitief is. Je moet hem blijven stellen. De vraag is steeds: hoe houden we oog voor onze medewerkers?”

“We zijn voor coronatijd gestart met het ontwikkelen van ons online portaal ‘Jouw Moment’. Dit gaat over je moment pakken, om bij jezelf stil te staan. Dat mag, dat móet, ook onder werktijd. Zorgmedewerkers vinden dat nog wel eens lastig, ze vragen niet snel om hulp. Zorgen voor een ander is hun natuur. Maar om dat te kunnen doen, moet je ook voor jezelf zorgen. Je bent immers je eigen instrument.” 

Groot aanbod

In het online portaal is een groot aanbod te vinden, online en offline. Er is informatie, er zijn leermodules, er is een online scan. Ook zijn er verschillende coachingsprogramma’s beschikbaar, zoals de budgetcoaching die ze recentelijk hebben toegevoegd op verzoek van medewerkers.  De regie ligt bij de medewerkers: zij bepalen waar ze gebruik van maken, en wat er toegevoegd moet worden aan het aanbod. Noordwest heeft ook zijn eigen bootcamp. Wie wil aansluiten is welkom. Sommigen medewerkers komen elke week, anderen zo nu en dan.

Het doorontwikkelen van het het portaal, werd een crisisopdracht

Spanjaard: “In het begin van de crisis, kwam de vraag: Gaan we hier nu mee door? Heel veel dingen zijn stopgezet vanwege de crisis. Hebben we dan wel handen beschikbaar voor dit project? En: gaat dit wel aanslaan nu? We hebben besloten: Ja, we gaan júist door. Het welzijn van onze mensen is nu des te belangrijker. Het doorontwikkelen van het portaal, werd een crisisopdracht.”

Anderen inspireren

“Ik hoop dat andere werkgevers geïnspireerd raken door onze aanpak. Volledig kopiëren, copy-paste, gaat niet werken. Wat werkt voor een bedrijf, hangt af van de medewerkers. En het proces er naartoe is essentieel voor de slagingskans. Daarom hebben wij dit ook samen met onze collega’s vormgegeven. Op basis van interviews met collega’s werd bijvoorbeeld een vierde topic toegevoegd. We hadden al de topics ‘gezondheid’, ‘balans’ en ‘ontwikkeling’. Duidelijk werd dat veel medewerkers hun werkplezier halen uit een vierde aspect: ‘samen’. De tools die daarbij toegevoegd worden in het portaal, mogen best luchtig zijn. Iets ogenschijnlijk simpels als een leuk gesprek met een collega, kan je dag maken. Indirect zorgt dat er weer voor, dat personeel gezond blijft en zich staande houdt bij de hoge werkdruk in het ziekenhuis.”

Mental check-up

Iets wat ze sinds kort hebben toegevoegd aan het aanbod binnen ‘Jouw Moment’ is de mental check-up. Omdat onze collega’s afgelopen periode onder zware omstandigheden hun werk hebben moeten uitvoeren is hun mentale gezondheid op de proef gesteld. Iedere collega krijgt daarom een gesprek aangeboden met een coach/psycholoog. Uit het gesprek formuleert de coach persoonlijke tips. Dit kunnen praktische tips zijn, of doorverwijzingen naar passende modules binnen het portaal. Waar nodig wordt er doorverwezen. “Het liefst zien we dat iedereen hier gebruik van maakt, maar het is niet verplicht. De regie ligt - alweer - bij de medewerker zelf. Dit is wel een rode draad.”

Ook bij het organisatiebrede medewerkers-tevredenheidsonderzoek is nagedacht over hoe de medewerkers hierbij meer centraal gesteld kunnen worden. Spanjaard: “We hebben het aangevuld met de kleinere pulse-onderzoeken. Kleiner, want: het kan per maand, ze zijn per afdeling, en het gaat dan alleen over de thema’s die spelen binnen die afdeling. Medewerkers nemen zelf het initiatief en dragen thema’s aan. Daarmee krijgt het betekenis binnen de teams. Belangrijk, want uiteindelijk vindt de verandering daar plaats. Niet bij HR, maar bij de teams.”

Wensprojecten

Vrienden van Noordwest zet zich in om het verblijf van patiënten net even prettiger te maken, en herstelprocessen te versnellen. Dit, door wensen te vervullen in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder. De wensprojecten, die niet uit het standaard ziekenhuisbudget kunnen worden betaald, worden gerealiseerd met giften van donateurs en sponsoren.

Met het programma Beweeg je beter! zet Noordwest Ziekenhuisgroep in op bewegen voor een sneller herstel. Vrienden van Noordwest ondersteunt dit programma onder andere met (bed)fietsen met virtuele fietstochten. Bewegen tijdens een ziekenhuisopname is belangrijk! Het vergroot de spierkracht en conditie. En het zorgt natuurlijk voor een leuke afleiding. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Virtuele fietstochten brengen patiënten enthousiast in beweging. (Foto: aangeleverd)

Voor de couveuseafdeling zijn webcams een wens. Zo kunnen ouders, wanneer zij niet in het ziekenhuis zijn, toch hun baby zien. Dat is belangrijk voor de ouder-kind hechting. Daarnaast zijn er wensen voor het prettiger aankleden van verblijfsruimten.

Steun Vrienden van Noordwest

Wil jouw bedrijf zich ook sterk maken voor de beste zorg in de regio? Steun Vrienden van Noordwest met een eenmalige of vaste donatie! Zo kun je op een betekenisvolle wijze invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook kun je een bedrijfsactie organiseren of producten leveren. Onze coördinator Bianca Wieringa denkt graag mee. Zij is te bereiken op 06 12142110.

Meer weten?

Op www.vriendenvannoordwest.nl staat meer informatie over de verschillende wensprojecten, en over hoe je kunt doneren. Hier lees je ook over de wensen, die eerder al in vervulling zijn gegaan. 

Virtuele fietstochten brengen patiënten enthousiast in beweging.
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen