Technobis - baanbrekend in het belang van patiënten

Algemeen
Arnoud Schoorl, John de Kok en Coen Michielsen.
Arnoud Schoorl, John de Kok en Coen Michielsen. (Foto: Martijn Voorhout Fotografie)

Aan de rand van de Alkmaarse Boekelermeer huist Technobis. Het bedrijf ontwerpt high tech oplossingen voor de medische en farmaceutische sector en bestaat al sinds 1996. Binnen de eigen vakwereld is Technobis met name in de farmaceutische markt wereldberoemd, maar binnen onze regio is het bedrijf minder bekend. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden ze bij Technobis. Met een beetje hulp van Rabobank. 

Wie aan het eind van de Pyrietstraat het moderne zwarte gebouw van Technobis ziet liggen, zal niet meteen vermoeden dat daar hard wordt gewerkt aan technologie die helpt om mensenlevens te redden. Tot voor kort gaf het bedrijf daar ook niet veel ruchtbaarheid aan, maar sinds het toetreden van een nieuwe aandeelhouder een paar jaar geleden, is er een andere wind gaan waaien. 

Wereldspeler in de kristallisatietechnologie

We gaan terug in de geschiedenis. Het is 1996 en Pim Kat, daarvoor werkzaam als onderzoeker bij Hoogovens, begint een eigen bedrijf in optomechatronica. Het bedrijfspand is een caravanstalling in Uitgeest. In het prille begin heeft Technobis drie medewerkers, allen met een diepe liefde voor techniek. Het bedrijf ontwikkelt zich in 25 jaar tot wereldspeler in de ontwikkeling en productie van optomechanische en thermomechanische instrumenten voor de medische wereld, de farmaceutische industrie en de life-science-sector. In 2019 vindt het bedrijf een koper, Active Capital Company. Directeur Pim Kat zet een stapje terug. Sinds november 2020 is John de Kok Chief Executive Officer en treedt het bedrijf meer naar buiten.

Ontwikkeling van innovatie

John de Kok: “Technobis bestaat uit twee onderdelen: Technobis High Tech Solutions en Technobis Crystallization Systems. Klanten komen bij ons met een idee en wij ontwikkelen dat voor ze, en produceren de betreffende machine vervolgens ook. Een voorbeeld? NRG in Petten vroeg ons om een ampul te ontwikkelen met radioactieve jodium. Wij gaan dan, met al onze kennis van de wereldwijde medische richtlijnen en in samenwerking met de klant, het idee schetsen en doorontwikkelen. Dit traject voor NRG duurde anderhalf jaar, maar we zijn bijvoorbeeld ook bezig met de ontwikkeling en productie van een nieuw anesthesiesysteem, in opdracht van een van onze wereldwijde klanten. Daar zijn we inmiddels zo’n zeven jaar mee bezig.” 

Van binnen naar buiten

In het pand aan de Pyrietstraat is de assemblagevloer van zo’n 2.000 vierkante meter goed zichtbaar vanaf de vide, die toegang geeft tot de kantoren. Op de assemblage-afdeling werken medewerkers in alle rust en geconcentreerd aan het samenstellen van verschillende instrumenten. Secuur werk: soms hangen er mensenlevens vanaf. “Bij de hele Technobis Groep werken momenteel ongeveer 60 mensen”, vertelt Coen Michielsen, Chief Financial Officer sinds 2018. Hij was het die de verkoop aan Active Capital Company begeleidde. “De cultuur in ons bedrijf is aan het veranderen: waren we eerst wat naar binnen gericht en vooral bezig met techniek, nu richten we onze blik steeds meer naar buiten. We willen meer in verbinding zijn met onze omgeving en daaraan een duurzame bijdrage leveren.” Een van de manieren waarop Technobis dat naast de core business doet, is het helpen van startups. Michielsen: “Dat is echt leuk. Mensen komen hier soms binnen met geweldige ideeën, maar hoe ze die dan technisch moeten uitvoeren en met welke regelgeving en richtlijnen ze allemaal rekening moeten houden en met welke partijen ze zouden kunnen samenwerken, daar hebben ze minder kaas van gegeten. Die kennis over techniek, richtlijnen en regels hebben wij in huis en die stellen we, net als ons netwerk, graag ter beschikking, zonder dat we daar zelf beter van hoeven worden. Als er uiteindelijk maar mensen geholpen zijn met het eindproduct. Zo zijn we nu bezig om een startup te helpen die bezig is met een thermische hoofd/halskraag voor patiënten met tumoren in deze streek, die door verhitting van de tumoren een effectievere bestralingsbehandeling ondergaan en daardoor een hogere levensverwachting krijgen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Martijn Voorhout Fotografie)

Rabobank

Die maatschappelijke rol, de inzet van het eigen netwerk voor de maatschappij en het kennis delen ten bate van het grotere geheel is een van de aspecten waar ook Rabobank zich hard voor maakt en sterk in is. Accountmanager Arnoud Schoorl kent als sectorbankier Industrie de uitdagingen die Technobis tegenkomt als geen ander. Vanaf het eerste gesprek is hij ervoor gegaan om Technobis de bancaire ruimte te geven om verder te groeien. Niet zo vreemd dus, dat Technobis afgelopen zomer voor de Rabobank koos als financier voor de internationale groei-ambities. Michielsen: “Tijdens de gesprekken met Rabobank was er een klik, en ze geloofden in onze plannen. Wij zien goede verdere uitbreidingsmogelijkheden voor onze kristallisatietechnologie in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië, en de bank zag die mogelijkheden ook en zet haar wereldwijde netwerk hiervoor in. Het geloof van de bank in onze groeipotentie geeft energie en zorgt voor een frisse, nieuwe samenwerking. Rabobank heeft een sterk ontwikkeld lokaal maar ook internationaal netwerk, dus we verwachten dat we daar ook zeker wederzijds de vruchten van zullen plukken voor onze groeiplannen met startups. Onze samenwerking is nog heel vers, de inkt van het contract is net opgedroogd, dus we kunnen daar nog niet heel veel over zeggen. Maar we hebben een heel mooie start gehad.’

Internationaal zakendoen

Rabobank heeft meer dan 320 kantoren buiten Nederland. In 120 landen wereldwijd kunnen klanten gebruikmaken van de kennis, het netwerk en de oplossingen van de bank. Speciaal voor Nederlandse klanten zijn er international desks, in meer dan 17 landen over de hele wereld. Hierdoor kom je minder snel voor verrassingen te staan bij het zakendoen in het buitenland. De international desks staan wereldwijd voor je klaar, met ondersteuning voor ondernemingen in alle sectoren en bedrijfsgroottes. Ze kunnen helpen bij het afdekken van handelsrisico’s, internationale betalingen, en financieringen in het buitenland. Meer weten? https://www.rabobank.nl/bedrijven/ondernemen/internationaal-zakendoen.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen