Commissie Werklocaties is lekker op dreef

Column
Wouter Voerman
Wouter Voerman (Foto: Norbert Reijngoud)

De commissie werklocaties van de Bedrijfskring Heerhugowaard en Langedijk is een levendige en vooruitstrevende commissie. Omdat de commissie vooral achter de schermen actief is, vroegen we voorzitter Wouter Voerman om eens een kijkje in de keuken te geven. 

Wouter Voerman is al ruim twee jaar betrokken bij de commissie werklocaties. Sinds een maand of acht hanteert hij de voorzittershamer. “Momenteel zijn we bezig de commissie opnieuw vorm te geven”, vertelt hij. “De gemeentelijke fusie vormt een mooie gelegenheid om dat op te pakken.” 

Persoonlijke interesses

Wouters persoonlijke interesses en expertises komen bij de commissie werklocaties mooi samen. In het dagelijks leven houdt hij zich onder andere bezig met gebiedsontwikkeling. “Ik adviseer Nederlandse gemeentes bij de ontwikkeling van weiland tot woonwijk of bedrijventerrein”, vertelt hij. “Ik vind het leuk dat ik deze kennis via de commissie ook in mijn eigen woonomgeving kan inzetten. Daarnaast help ik teams en organisaties graag om hun doelen te benoemen en te behalen door anders samen te werken. Deze kennis komt weer van pas bij het opbouwen van de nieuwe commissiestructuur.”

Ondernemers zijn er in alle soorten en maten en dat geldt ook voor werklocaties.

Doel

Op dit moment bestaat de commissie uit vijf leden. Naast Wouter zijn dat Remco Koper, Michiel van Overbeek, Rick van der Bijl en Piet de Geus. Het doel van de commissie is om de huidige werklocaties duurzaam beschikbaar te houden en om een adviserende rol te spelen bij de ontwikkeling van nieuwe werklocaties. “Met werklocaties bedoelen we trouwens niet alleen bedrijventerreinen”, verduidelijkt Wouter. “Het gaat om bedrijfsverzamelgebouwen, winkels, kantoren aan huis, alles waar wordt gewerkt. Ondernemers zijn er in alle soorten en maten en dat geldt ook voor werklocaties. Er is momenteel veel gaande. Denk aan de huidige woningnood, maar ook aan de trend om thuis te werken. Al deze zaken kunnen gevolgen hebben voor de huisvesting van bedrijven. Als commissie komen we op voor de belangen van de ondernemers, maar ook voor de werknemers en voor de gemeenschap als geheel.”

Samenwerken

De commissie werkt nauw samen met de gemeente. “De gemeentes stellen de ruimtelijke randvoorwaarden in de bestemmingsplannen op. Het is voor ons dus belangrijk om in een vroeg stadium onze inzichten en standpunten te delen. Gelukkig is de samenwerking met de gemeentes uitstekend. Sterker nog, bij de vergaderingen sluiten altijd twee mensen vanuit de gemeente Heerhugowaard en Langedijk aan. Dat werkt erg prettig. We kunnen ons goed in elkaar verplaatsen en het zorgt voor korte lijntjes.”

Drie werkgroepen

De commissie komt gemiddeld zes keer per jaar bij elkaar. Wouter: “Onlangs hebben we de commissie in werkgroepen verdeeld. Iedere werkgroep houdt zich met een thema bezig, zoals ‘fysieke veiligheid en openbare ruimte’, ‘duurzaamheid en energietransitie’ en ‘ruimtelijke ontwikkeling’. Op dit moment zijn de werkgroepen nog niet volledig bemand. Voor het mooie hebben we eigenlijk nog twee of drie extra mensen nodig. Misschien zijn er wel lezers die zich tot één van de thema’s voelen aangetrokken? Bijvoorbeeld omdat het hun vak is of ze erin geïnteresseerd zijn? Ik zou zeggen: aarzel niet om contact op te nemen. We verwelkomen je graag in onze commissie. Het is heel leuk om op deze manier een steentje aan de maatschappij te kunnen bijdragen.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen