Schuurman Groep bestaat 100 jaar: ‘De wortels van ons bedrijf liggen in de regio Alkmaar’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Het begon als een groothandel in elektrotechniek, inmiddels handelt Schuurman ook in consumentenelektronica en keukens én is het een internationale speler op de markten van Renewable Solutions - met de focus op duurzame opslag en -opwekking van energie. Schuurman Groep bestaat 100 jaar en heeft de wortels in Alkmaar en omgeving. Directeur Willem Schuurman vertelt. 

“Vóór mijn opa Schuurman in 1923 oprichtte, heeft hij de elektrificatie van Noord-Holland op zich genomen. Hij plaatste elektriciteitspalen in de omgeving van Alkmaar, om nabijgelegen dorpjes van elektriciteit te voorzien. Uiteindelijk vond hij handel leuker, en begon hij met de verkoop van elektrotechnische materialen aan installateurs.” 

De drie generaties Schuurman die tot nu toe aan het roer stonden bij Schuurman Groep komen allemaal uit de regio Alkmaar. “We voelen ons nog steeds ontzettend verbonden met de omgeving. Maatschappelijke betrokkenheid als ondernemer is er door mijn opa en vader echt ingehamerd. Mijn vader en ik zijn beiden voorzitter geweest van Maatschappij voor Nijverheid en Handel NHN en ik ben een van de oprichters van De Waaier (Doe’s Goed). Mijn vader kreeg een erepenning van de stad Alkmaar, vanwege zijn tienjarig voorzitterschap van de KvK. Ook steunen we met Schuurman sportverenigingen en liefdadigheidsinstellingen waar onze medewerkers banden mee hebben.”  

Geïnspireerd door mens, natuur en technologie
Mensen. Dat is waar het bij Schuurman allemaal om draait. “We hebben oprechte interesse in ‘onze’ 180 mensen. We werken volgens vijf kernwaarden: betrouwbaarheid, betrokkenheid, professionaliteit, plezier en puurheid. Werknemers mogen zichzelf zijn en inclusiviteit staat hoog in het vaandel. Het enige wat telt, is hoe iemand in elkaar zit - dat diens ethisch kompas goed is. Dat vind ik overigens ook heel belangrijk in het zakendoen. Aan de hand van het ethisch kompas bepaal ik of we iets wel of niet doen, bijvoorbeeld in zee gaan met een leverancier. We willen iets bijdragen aan de wereld en dat geeft onze werknemers een extra drive.”

De pay-off van Schuurman is ‘Geïnspireerd door mens, natuur en technologie.’ “En dan zit er tussen de woorden ‘mens’ en ‘natuur en technologie’ vrij veel denkbeeldige ruimte, als je begrijpt wat ik bedoel. Met mensen werken vind ik het mooiste wat er is. Emotie mag er zijn en er is bij ons alle ruimte om fouten te maken. Het is niet erg als er iets misgaat. Hoe iemand het oplost, is veel belangrijker.”

Noord-Hollandse nuchterheid
Schuurman beschrijft de structuur van zijn bedrijf als ‘plat’. “Het is geen piramide met zes lagen. Mensen besteden zó’n groot deel van hun leven op de werkvloer, dat ik het belangrijk vind dat zij zich er prettig voelen. Hierdoor is de loyaliteit groot. Er werken nu mensen wiens ouders ook voor Schuurman hebben gewerkt. Leuk detail: er zijn zelfs huwelijken ontstaan op de werkvloer.”

Schuurman omarmt de Noord-Hollandse nuchterheid en voert dat door in het bedrijf. “Ik ben een zakenman, maar blijf met mijn poten in de klei staan. De rest van Nederland vindt ons soms iets té recht door zee. Té direct. Dat zie ik juist als onze kracht.” De cultuur die Schuurman omschrijft, zie je terug op het hoofdkantoor op de Boekelermeer. Tijdens een rondleiding blijkt dat de kantoorruimtes, het magazijn en het distributiecentrum niet alleen werkplaatsen, maar ook sociale ontmoetingsplekken zijn. Schuurman begroet elke werknemer bij voornaam en maakt kort een praatje. Alsof hij ze in de kroeg tegenkomt.

Muziek en creativiteit
Of Schuurman het bedrijf altijd al wilde overnemen van zijn vader (en indirect zijn opa)? “Eigenlijk wilde ik beroepsmuzikant worden. Ik heb in Groningen toelatingsexamen voor het Conservatorium gedaan, maar uiteindelijk ben ik toch afgestudeerd in Bedrijfskunde. Mijn vader was ook muzikaal, dus ik ben met muziek opgegroeid. Creatief zijn, samen met andere mensen, is de kern van mijn leven. In tegenstelling tot mijn vader heb ik niet direct na het afstuderen het bedrijf overgenomen. Ik heb in Londen en Canada gewoond en gewerkt en toen ik terugkwam ben ik in de Jordaan beland. Uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan en nu leid ik Schuurman Groep al ruim dertig jaar met veel plezier.” 

Het pad naar duurzaamheid
Schuurman is nauw betrokken bij de ontwikkeling en vermarkting van duurzame energieopslag en -transitie. Ze werken samen met het Zweedse bedrijf Nilar, dat duurzame en milieuvriendelijke batterijen ontwikkelt. Schuurman heeft hier een superslim energiemanagementsysteem aan toegevoegd. “Onze batterijen bevatten geen brandbare metalen als lithium en kobalt - zoals de batterijen in elektrische auto’s. Ze zijn gemaakt met een elektrolyt op waterbasis en zijn daarom ontzettend duurzaam en superveilig.”

Volgens Schuurman gaat er vanaf nu veel veranderen op het gebied van energieopslag. “Wij zijn hier voorloper in. We hebben ontzettend moeten lobbyen om de landelijke brandweer en verzekeraars te overtuigen dat wij écht op een ander spoor zitten. Sterker nog: Schuurman heeft de oplossing voor de landelijke elektriciteitscrisis. Nu moet de overheid dat nog inzien en met investeringen komen. Energietransitie begint bij een mentale transitie. Die komt nu langzaam op gang.“

Een essentiële ontwikkeling, aldus Schuurman. “Sinds de industriële revolutie bouwen mensen dingen die niet goed zijn voor de wereld. En daar gaan we gewoon mee door, zelfs nu de aarde ‘in de fik’ staat. Dat móét anders en daar dragen we met Schuurman graag een steentje aan bij. En nee, ik ben geen wereldverbeteraar; ik ben een ondernemer. Maar ik vind het heel belangrijk om met mijn bedrijf een goed pad te volgen.”

Schuurman kijkt uit naar het jubileum van volgend jaar - een absolute mijlpaal, die drie generaties en een groep fantastische medewerkers samen hebben bereikt.. “Honderd jaar duurzaam ondernemen is en blijft mensenwerk!”

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen