Stedelijk Museum Alkmaar: schatkamer van de regio

Algemeen
Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar (Foto: Ed van de Pol)

Directeur Patrick van Mil over SMA’s plannen voor de toekomst

Kunst, geschiedenis, nijverheid; het komt allemaal samen in Stedelijk Museum Alkmaar. Directeur Patrick van Mil vertelt: “We hebben een prachtige collectie zestiende en zeventiende eeuwse kunst en maken tentoonstellingen over wereldberoemde kunstenaars. Daarin zijn wij uniek in het gebied van Noord-Holland boven het IJ. Stedelijk Museum Alkmaar is voor de hele regio van belang.”

Stedelijk Museum Alkmaar geeft deze rol als culturele schakel in Noord-Holland (Noord) de komende jaren nóg meer betekenis. “We zijn een van de oudste musea van Nederland en hebben behalve schitterende objecten ook bijzondere verhalen over Alkmaar en omgeving in de collectie. Zo is er nu een expositie met schilderijen van de Alkmaarse meester Allart van Everdingen en in juli is De Vaandeldrager van Rembrandt een maand lang bij ons te bewonderen. De plannen van Stedelijk Museum Alkmaar voor de komende jaren? We zitten allesbehalve stil,” zegt Van Mil. 

Grootschalige verbouwing

Een paar weken geleden stond het ontwerp voor het nieuwe gebouw van de Bibliotheek Kennemerwaard, Artiance en Stedelijk Museum Alkmaar in de krant. De reden voor deze grootschalige verbouwing? “Alkmaar groeit en heeft behoefte aan een bruisende plek in een iconisch gebouw, waar cultuur en ondernemen samenkomen. Het ontwerp sluit aan op het daklandschap en is duurzaam en licht. Er komt meer ruimte voor tentoonstellingen, een zaal voor lezingen en een restaurant op het dak (met uitzicht op de Grote Kerk). We hopen dat de coalitie die na de verkiezingen het gemeentebestuur vormt, de plannen omarmt. De stad is eraan toe.”

CuratorLab on Tour: scholieren en kunst

Ook qua educatie speelt Stedelijk Museum Alkmaar een rol in de regio. “In Noord-Holland Noord zijn relatief veel VMBO-scholen en we hebben subsidie gekregen om drie jaar lang projecten te ontwikkelen voor jongeren. In CuratorLab on Tour praten we met jongeren over wat zij in ons museum willen zien. Het beste idee gaan we realiseren. We beginnen dit jaar met een pilot, daarna rollen we het uit in de provincie.”

450 jaar Alkmaar Ontzet

In 2023 is het 450 jaar geleden dat Alkmaar de Spanjaarden versloeg, op 8 oktober 1573. “Uiteraard gaat Stedelijk Museum Alkmaar daar iets bijzonders mee doen. We vragen kunstenaars een werk te maken over de betekenis van vrijheid anno 2023. De inwoners van Alkmaar krijgen een stem in de selectie van de werken.”

Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier

Vanaf mei 2023 schitteren Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier in Stedelijk Museum Alkmaar. “We halen belangrijke werken uit binnen- en buitenland naar de stad en zetten met ondernemers activiteiten op die aansluiten op de tentoonstelling (wandelroutes, speciale menu’s bij restaurants, etc.). Uiteraard zetten we de tentoonstelling ook in voor een citymarketingcampagne.”

Van Mil stelt dat Stedelijk Museum Alkmaar niet alleen de schatkamer, maar ook een boegbeeld en magneet voor de regio is. “We staan open voor samenwerkingen met ondernemers, zodat we met elkaar van de regio Alkmaar, nog meer dan nu, the place to be kunnen maken.”

Tekst: Robin Pusch
Fotografie: Ed van de Pol

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen