Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Hoge opkomst bijeenkomsten over bedrijventerreinen en winkelgebieden

Op 3 februari werden meer dan 50 ondernemers in 'Heer Hugo' verwelkomd door de wethouders Jasper Nieuwenhuizen (Economische Zaken, Langedijk) en Monique Stam (Economische Zaken, Heerhugowaard) om mee te praten over de kansen en knelpunten voor de bedrijventerreinen en winkelgebieden in beide gemeenten. Tijdens deze avond deelden de adviesbureaus Bureau Stedelijke Planning en Stec Advies hun eerste analyses, waarop de aanwezigen konden reageren.

Tijdens de sessie over de werklocaties werd meegedacht over het toekomstperspectief van de bedrijventerreinen. Aan bod kwamen de thema's bereikbaarheid, mobiliteit, schoon-heel-veilig, verduurzaming en functiemenging. De inbreng van de ondernemers wordt gebruikt om de eerste analyse van bureau Stec Advies aan te scherpen en aanvullende input te leveren voor de visie over toekomstbestendige werklocaties.

Vitale winkelgebieden

Bij de sessie detailhandel ging Bureau Stedelijke Planning kort in op de actuele ontwikkelingen, waarbij het bureau aangaf aan dat de winkelgebieden in deze regio het best zwaar hebben. Met de belangenvertegenwoordigers is gesproken over de uitkomsten van de analyse, die onder andere is gebaseerd op de bustour die in november langs de winkelgebieden is gemaakt. Met de ondernemers is gesproken over vestigingspotentie, innovatie, promotie, duurzaamheid, onderscheidend vermogen en samenwerking, waardoor de kansen en knelpunten nog beter in kaart zijn gebracht. Deze vormen samen met de analyse van het bureau de basis voor de visie 'detailhandel en commerciële voorzieningen'.

Geslaagde netwerkbijeenkomst

Een geslaagde en inspirerende avond, aldus wethouder Nieuwenhuizen. ,,Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook als netwerkbijeenkomst. Zo hebben ondernemers uit Langedijk en Heerhugowaard nader met elkaar kennis gemaakt." Wethouder Stam toonde zich verheugd over het grote aantal deelnemers. ,,Op dit moment lopen er verschillende trajecten in Heerhugowaard en Langedijk, waarbij we vragen naar input van ondernemers, zoals de Regionale Energie Strategie en de regionale visie op werklocaties. Fijn dat er vanavond opnieuw zoveel ondernemers willen meedenken." Medio april krijgt het traject een vervolg. De analyses zijn dan uitgewerkt tot concept-visies. Voor de vervolgsessies volgt nog een uitnodiging. Het doel is om voor de zomer de visies aan de twee gemeenteraden ter besluitvorming voor te leggen.

Op zoek naar locaties voor zonne- en windenergie

Gemeenten in regio Noord-Holland Noord stellen samen met professionele partijen, zoals netwerkbeheerders, voor de regio een Regionale Energie Strategie (RES) op. Om dit toe te lichten en ideeën op te halen, organiseerde gemeente Langedijk begin februari twee 'meedenkavonden'. Gevraagd werd naar de mogelijkheden voor het opwekken van meer duurzame energie, waarbij vooral werd gesproken over geschikte locaties voor zonne- en windenergie.

Nederland moet meer duurzame energie opwekken. Dit staat beschreven in het nationale Klimaatakkoord. Uiteindelijk wil Nederland geen fossiele brandstoffen, zoals aardgas, steenkool en olie, meer verbruiken. Voor alle gemeenten in Nederland wordt nu uitgezocht hoe en waar die duurzame energie kan worden opgewekt. Er zijn nog geen concrete locaties benoemd, maar wel zijn er ideeën en denkrichtingen, die bestaan uit verschillende bouwstenen.

Zon op bedrijfsdaken

Uit de meedenkavonden kwam als grote lijn naar voren: gebruik grote bedrijfsdaken voor zonnepanelen en plaats windmolens langs wegen, maar houd daarbij ook rekening met eventuele nadelen. Zo is men bij windmolens beducht voor overlast door geluid en slagschaduw. Ook vonden de deelnemers dat de natuurgebieden, zoals het Geestmerambacht, moeten worden ontzien. Eind maart wordt de opbrengst uit de sessies openbaar. Daarna kunnen tot de zomer (exacte data volgen nog) zienswijzen worden ingediend. Vervolgens nemen college en raad een definitief besluit over de Regionale Energie Strategie, die wordt opgenomen in de Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord.

Nieuwe stap fusie: herindelingsadvies vastgesteld

De colleges van Langedijk en Heerhugowaard hebben het herindelingsadvies voor het samengaan van beide gemeenten vastgesteld. Met het vaststellen van dit document is een bestuurlijke fusie op 1 januari 2022 weer een stap dichterbij.

In het advies wordt uitgegaan van een ongedeelde fusie, dus inclusief Sint Pancras en Koedijk. De naam van de nieuwe gemeente, Dijk en Waard, is opgenomen in het herindelingsadvies. Het advies is op 11 maart besproken in een gezamenlijke raadsvergadering van Langedijk en Heerhugowaard. Daarna nemen beide gemeenteraden een besluit en volgt een procedure via de provincie, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de ministerraad, de Raad van State, Tweede Kamer en Eerste Kamer. In november 2021 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Naar verwachting is de nieuwe gemeente op 1 januari 2022 een feit.

Breekland doet het goed!

Breekland scoort 'excellent' volgens de Next Economy Effect Rapportage van Stec Advies, het bureau dat in opdracht van de fusiegemeente de vitaliteit en potentie van de werklocaties onderzoekt.

Het bedrijvenpark scoort goed wat betreft 'circulariteit en duurzaamheid', 'smart industry & logistics' en de uitstraling van het park. Daarnaast waren er afgelopen jaar weer diverse ontwikkelingen op Breekland, zoals de uitbreidingen bij PAT Europe en de nieuwbouwplannen van Microtherm Kunststofbewerking en Twenty Two Import. Het pand van Berg Veranda is vrijwel klaar en de uitbreiding van AKFI is gereed en volop in gebruik. Recent waren er twee feestelijke openingen: de nieuwbouw van het R&D Center van InnoVfoam en het bedrijfspand voor de buitendienst van Langedijk, het eerste pand in de regio dat aan de BENG-norm voor duurzaamheid voldoet. Voor 2020 zijn er weer gesprekken gaande voor nieuwe ontwikkelingen op Breekland. Verder worden de komende tijd diverse beheerzaken opgepakt. Zo komt er meer groen op het terrein en wordt het traject Keurmerk Veilig Ondernemen weer opgepakt voor het gehele bedrijfspark.

Afbeelding
Afbeelding