Joost Balje, bestuurslid ‘Het zou schitterend zijn als we dit als regio verder kunnen ontwikkelen.’
Joost Balje, bestuurslid ‘Het zou schitterend zijn als we dit als regio verder kunnen ontwikkelen.’ (Foto: doornorbert.nl)

Aandacht houden op verbinding

Vorig jaar is met succes de eerste fase van Heerhugowaard Maakt Werk Door Verbinding (HMWDV) gerealiseerd. Gemeente, onderwijs en het bedrijfsleven uit Heerhugowaard werken nauw samen om aanstormend talent vroegtijdig in verbinding te brengen met het lokale bedrijfsleven.

Nog te vaak zien en horen wij dat beide groepen elkaar niet weten te vinden en dat talent daardoor op zoek gaat naar een uitdagende baan buiten de regio. Het succes van vorig jaar is met name het Banenfestival. Bedrijven en leerlingen presenteerden zich aan elkaar. En met succes. Diverse matches werden gemaakt en net zo belangrijk voor de toekomst: er ontstond een netwerk om ook in de toekomst matches te realiseren.

Banenfestival 2 april

Zodoende vindt er dit jaar, op 2 april, wederom een Banenfestival plaats. Horizon College Heerhugowaard organiseert wederom het festival waar bedrijven en leerlingen elkaar ontmoeten. Kijk voor meer informatie op www.nhnbanenfestival.nl

Ondanks dit lokale succes was vanaf de eerste dag duidelijkheid dat dit initiatief naar de regio gebracht moet worden. Wonen, leren en werken wordt nu eenmaal regelmatig buiten de gemeentegrenzen gedaan. Naast praktische invulling van het programma is de regio dus vorig jaar ook al betrokken geraakt. Gesprekken over het initiatief en het belang voor de regio vinden momenteel plaats. Momenteel wordt er onderzocht in welke vorm dit initiatief naar de regio gehaald kan worden.

Direct contact

Ondertussen blijven wij de focus houden op de praktische invulling. Naast het Banenfestival op 2 april, ligt er ook een grote focus op bieden van gastlessen. Ondernemers brengen hun kennis over op leerlingen. Naast kennisoverdracht uit de praktijk, heeft dit als voordeel dat er direct contact is tussen de ondernemer en de leerlingen. Regelmatig mondt dit uit in bijvoorbeeld een stage of bijbaan. Het feit dat de regio het belang van dit initiatief inziet en ook kijkt naar de resultaten die de praktische aanpak geboden hebben, geeft de behoefte van verbinding aan. ,,Wij staan te trappelen om de regionale daadkracht van HMWDV te vergroten. Natuurlijk bewaken wij als kring hierbij wel dat je als ondernemer praktisch en snel geholpen moet blijven'', aldus bestuurslid Joost Balje.