Afbeelding

Het Alkmaarvirus

Het begon allemaal zo mooi. Vele honderden ondernemers kwamen goed geluimd en vol positieve energie naar het AFAS-stadion om elkaar een geweldig 2020 te wensen. Alle seinen stonden immers op groen, al moesten we nog wel even afrekenen met het stikstofprobleem en PFAS. Maar we hadden wel voor hetere vuren gestaan. Toch?

Op dat moment was er ergens op een lokale vismarkt in de Chinese provinciestad Wuhan net een partijtje 'vers' slangenvlees van eigenaar verwisseld. Het bleek de bron te zijn van een gemeen nieuw griepvirus. Ik hoef u de details verder niet uit te leggen. U bent vast op de hoogte van de rest van het verhaal. Want hoe een lokale Chinese markt de wereldmarkt flink zou gaan verstoren, is inmiddels bij iedereen wel genoegzaam bekend.

Deden we in het begin nog wat lacherig en smalend over dit toch vooral Chinese probleem, al snel bepaalde het coronavirus ons dagelijks nieuws en sloeg de schrik ons alsnog om het hart. De beurzen begonnen te wiebelen en toen Saudi-Arabië ook nog eens de oliekraan wagenwijd open ging zetten, was het feest compleet. We zijn nog geen drie maanden op weg en het lijkt alsof we er al een compleet jaar op hebben zitten. Uit het niets doemt er zomaar iets op, waar geen enkele beursanalist ons voor heeft gewaarschuwd. Dus, zoals mijn wijlen vader altijd wijselijk zei: 'als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten.'

Nou, dat ben ik dan maar eens lekker gaan doen. Terwijl ik dit schrijf zit ik namelijk heerlijk op Terschelling. Weg van alle sores, met uitzicht op het alleraardigste vakantieoptrekje van een bekende Nederlander die het portretteren van onze vaderlandse adel tot zijn business heeft verheven, blijkbaar met succes. Te midden van de mooiste natuur van ons land en weg van de alledaagse hectiek van de grotemensenwereld leg ik onder een pril voorjaarszonnetje de laatste hand aan het eerste Regio Alkmaar Magazine van dit jaar. Deze keer besteden we volop aandacht aan de ontwikkeling van onze stad, de winkels, de marketing en alle partijen die hun krachten hebben gebundeld om Alkmaar 'viral' te laten gaan. Want het Alkmaarvirus mag wel de hele wereld overgaan. Daar word je immers niet ziek, maar vooral vrolijk van. En dat kunnen we nu wel even gebruiken.

Laten we hopen dat tussen deze editie en de volgende alle zorgen wat zijn afgenomen en dat we ons weer druk kunnen maken om gewone alledaagse zaken en, wie weet, mogen juichen als onze plaatselijke voetbaltrots eind van dit voorjaar bezit weet te leggen op de mooiste bitterballenschaal van Nederland.

Blijf uw handen wassen. Nies in uw elleboog. Eet even geen slangenvlees en geniet van ons mooie blad. Nog steeds het enige zelfstandige businessblad van onze regio…

Maarten Schiphorst