Afbeelding
(Foto: Jane van Raaphorst)

Spooronderdoorgang Vennewatersweg in Heiloo weer open

Op woensdag 20 mei ging de Vennewatersweg weer open voor al het verkeer. Anderhalf jaar is er gewerkt om deze belangrijke oost-westverbinding te voorzien van een onderdoorgang. Auto’s, vrachtwagens, fietsers en voetgangers kunnen vanaf nu veilig onder het spoor door.

Wethouder Rob Opdam: ,,De Vennewatersweg is een belangrijke doorgaande route voor het verkeer. Met deze onderdoorgang zorgen we voor een betere bereikbaarheid van Heiloo die de bestaande oost west wegen ontlast.”

Duurzaam karakter

Sinds eind 2018 is door ProRail en bouwcombinatie Mobilis-Hegeman gewerkt aan de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg. Het project heeft een duurzaam karakter gekregen door het toepassen van het zogenoemde Geo-beton. Dit stukje innovatie is bijzonder, omdat de spooronderdoorgang een van de eerste grote overheidsprojecten is in Nederland waar het cementloze geopolymeerbeton is toegepast.

Door de Strandwal

De naam van de tunnel is ‘Door de Strandwal’. Dit verwijst naar de strandwal waar de onderdoorgang doorheen is gebouwd. Een dwarsdoorsnede van de grondlagen wordt getoond in het tegelwerk van de tunnel.

Herinrichting Vennewatersweg

Op dit moment worden nog enkele werkzaamheden uitgevoerd. Ook zijn tijdelijke snelheid remmende drempels aangebracht op de kruisingen Vennewatersweg – Hoogeweg en Vennewatersweg – Westerweg. De drempels blijven liggen tot het moment dat de Vennewatersweg opnieuw ingericht wordt. Naar verwachting wordt er in het tweede of derde kwartaal van 2021 gestart met de werkzaamheden voor de herinrichting van de Vennewatersweg.

[Tweede artikel:]
Gemeente Heiloo ondersteunt bedrijfsleven in coronatijd

Sinds een aantal weken staat er een bijzonder verkeersbord in Heiloo; let op overstekende obers! Met dit bord wordt het verkeer gewaarschuwd om snelheid te minderen. Door de terrasuitbreiding op het Stationsplein lopen obers vanaf 1 juni af en aan met bestellingen naar het extra terras aan de overkant van de Heereweg.

Net als in de rest van Nederland mocht de horeca in Heiloo vanaf 1 juni 12.00 uur weer open. De horecagelegenheden konden bij de gemeente een verzoek indienen voor uitbreiding van het terras. Burgemeester Hans Romeyn: ,,Het is in deze coronatijd niet gemakkelijk voor onze horeca. We hebben gekeken hoe we snel en gemakkelijk kunnen helpen. Op deze manier denken we een klein steentje te kunnen bijdragen. Nu hopen dat het een goede zomer wordt. De ondernemers reageren in elk geval positief.” Hij geeft aan dat het verkeersbord inmiddels wereldwijde publiciteit heeft gekregen. ,,We zijn zelfs wereldnieuws in Noorwegen, gaaf toch?”

Bijzondere tijden
Niet alleen voor de horeca, ook voor andere bedrijven en ondernemingen zijn het bijzondere tijden. De gemeente Heiloo kijkt waar zij kan ondersteunen, bijvoorbeeld door uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen te geven en een impuls voor de campagne Natuurlijk Heiloo. Deze campagne is vorig jaar gelanceerd om meer bezoekers naar Heiloo te trekken. Binnenkort is er weer meer te zien van deze campagne. De uitingen zijn afgestemd op het lokale bedrijfsleven en de nieuwe 1,5 meter-samenleving.

Tot slot is er een Herstelfonds; na advies van een externe taskforce (met daarin afgevaardigde van het bedrijfsleven) aan het college stelt de gemeente geld beschikbaar voor goede maatschappelijke en economische plannen met een collectief karakter. Op deze manier hopen we dat alle ondernemers en bedrijven straks weer volop mee kunnen draaien in de lokale economie.

Afbeelding