Horeca Coolplein in Heerhugowaard heeft extra terrasruimte gekregen
Horeca Coolplein in Heerhugowaard heeft extra terrasruimte gekregen (Foto: D.Jepma)

Steunfonds voor ondernemers, verenigingen en stichtingen

De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard hebben op 2 juni ingestemd met de oprichtingen van een Coronasteunfonds voor maatregelen ter ondersteuning van ondernemers, verenigingen en stichtingen die in financiële problemen zijn of verwachten te komen door het coronavirus. Voor Heerhugowaard is 2,5 miljoen euro beschikbaar, voor Langedijk 400 duizend euro.

Op 30 juni bespreken de raden de toetsingscriteria voor het beoordelen van initiatieven en een eerste aanzet tot besteding. Duurzaam herstel van de lokale economie moet daarbij leidend zijn.

Op dit moment is de impact van de crisis nog moeilijk te overzien, vinden beide gemeenten. De echte knelpunten zullen echter steeds duidelijker worden. Natuurlijk is er geld nodig, realiseren zij zich. Daarvoor heeft het rijk allerlei steunmaatregelen in het leven geroepen. Ook bij de provincie zijn steunmaatregelen aangekondigd. Maar ook lokale overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vinden beide gemeenten. Vandaar het lokale steunfonds bovenop alle maatregelen die er al zijn. Daarmee kan maatwerk worden geleverd. Verder wijst wethouder Monique Stam graag op de landelijke actie ‘Koop lokaal’: ,,Wij zoeken naar manieren zoeken om daar lokaal ook werk van te maken. Zeker omdat dit kansen biedt niet alleen voor nu, maar zeker ook voor de lange termijn: Never waist een good crisis zou ik willen zeggen.’’

Geld en samenwerking

Concreet denken gemeenten financiële bijdragen aan musea, theater, gemeentelijke accommodaties en sportkantines. Daarnaast onderzoekt de gemeente de mogelijkheid van hulp aan ondernemers en tegemoetkomingen in huren en pachten. Naast financiële steun zien beide gemeenten ook veel in samenwerking tussen allerlei partijen. De komende periode gaan de gemeenten dan ook op zoek naar brede coalities van ondernemers en/of verenigingen en/of stichtingen. Samenwerken en initiatieven ontplooien in het algemeen belang en passend binnen het doel van het programma. Dat is de ambitie.

Ideeën ophalen

Via de reguliere overleggen die beide gemeenten hebben met sectoren van het bedrijfsleven – horeca, Bedrijfskring, agribusiness – worden ideeën opgehaald voor besteding van het steunfonds. Een voorbeeld daarvan is het overleg binnen Greenport Noord-Holland Noord: het samenwerkingsplatform van onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers. Daar is onder andere gesproken over de mogelijkheid van het opzetten van een publiekscampagne à la de landelijke campagne ‘Koop lokaal’. Ook worden scholieren opgeroepen vakantiewerk te doen tijdens de zomervakantie, omdat er in de sector vanwege het coronavirus een schreeuwend tekort is aan seizoensarbeiders.

Lokale maatregelen voor ondernemers en zzp’ers


Extra steunmaatregelen voor verenigingen en sociale, culturele en maatschappelijke instellingen: Uitstel van betaling wordt gegeven aan ondernemers, verenigingen en sociale, culturele en maatschappelijke instellingen voor diverse facturen.

Het betreft uitstel van betaling van:

Coronaloket Kamer van Koophandel

Ondernemers kunnen terecht bij het ‘Corona-loket’ van de Kamer van Koophandel. Ook wordt nu in samenwerking met het Ontwikkelingsbedrijf NHN gewerkt aan een forum voor ondernemers en zetten zij een website op. Daarnaast is er een loket waar ondernemers vragen kunnen stellen. Dit is een regionaal platform om informatie op te nemen met een doorlink naar de juiste instanties en regelingen. Hierin wordt met verschillende gemeenten samengewerkt (onder andere Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard en Langedijk). Dit is allemaal in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat dit snel gereed komt.

Ondernemersklankbord

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen als ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld een dreigend faillissement door de coronacrisis. Zij kunnen hiervoor terecht bij de Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Door een extra subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is de eigen bijdrage die ondernemers voor een klankbordtraject moeten betalen verlaagd van € 200 naar nihil.


Gemeente gaat verder met spoorondergang en verdere ontwikkeling stationsgebied

Het college wil de vaart houden in de ontwikkeling van het stationsgebied tot modern OV-knooppunt. De spooronderdoorgang van de Zuidtangent is daar een (belangrijk) onderdeel van. ProRail is de partij die, samen met een ingenieursbureau, het ontwerpplan voor die onderdoorgang moet maken en de aanbesteding voor de uitvoering gaat voorbereiden. Overleg met de ondernemers en bewoners in het gebied vormen een belangrijk onderdeel van het project.

Ook wordt met Hoogheemraadschap een plan worden gemaakt voor de (veranderende) waterhuishouding als de onderdoorgang er ligt. Tegelijkertijd wil de gemeente ook al inspelen op opgaven op het gebied van klimaat en de energietransitie. Om al die voorbereidende werkzaamheden te kunnen uitvoeren vraagt het college de gemeenteraad om een budget van 1,3 miljoen euro vrij te geven

Versterking lokale economie

,,Juist in deze tijden van economisch zwaar weer door de Corona-crisis, is het van belang dat de gemeente blijft investeren in de ontwikkeling van de stad. Met de ontwikkeling in het Stationsgebied creëert ze de randvoorwaarden voor nieuwe voorzieningen, wordt de woningnood verlicht en de lokale economie versterkt”, aldus wethouder Monique Stam. ,,En dat doen we niet alleen! De komende tijd gaan we de samenwerking met spoorpartijen en provincie verder uitwerken. En het zijn natuurlijk de ontwikkelaars, bewoners, scholen en ondernemers die ons nieuwe stationsgebied mede vorm geven!”, besluit de wethouder.

‘Het is voor ons financieel niet haalbaar om beperkt open te gaan’, aldus de eigenaar van Grand Café Marktzicht