Afbeelding
(Foto: )

Crisis? What Crisis?

1975, de vierde LP van Supertramp. 45 jaar voor deze crisis, een superramp. Bij de bankencrisis in 2008 was er een tamelijk afgehekt geheel: sommige banken in met name de USA hadden onverantwoorde risico’s genomen met sub-primes: slechte leningen verpakt in gouden wikkels. De rekening is toen vooral bij ondernemers en landen terecht gekomen. Maar, paar jaartjes geen recessie en dan is het voorbij.

Deze coronacrisis raakt alle mensen dieper, door ziekte, verlies van geliefden en werk. De invloed op ons allen, op ondernemingen, onderwijs, recreatie, reizen en zal nog jaren voelbaar zijn, ook met soepelere maatregelen. Scholen die beperkt open zijn, waar het normaalgesproken een komen en gaan van onze toekomst is. Gehalveerd woon-/werkverkeer vanwege thuiswerken. Bedrijven die altijd bruisen, met gesprekken bij de koffiemachine, vergaderingen, met vrachtwagens en vertegenwoordigers die af en aan rijden om producten en diensten te verspreiden.

Soms maar 3 mensen op een kantoor waar het op een normale dag 40 zijn. Het internet zoemt van de videovergaderingen, die soms verrassend effectief zijn en een vermakelijke blik in de thuiswerkruimte geven. ‘Nooit geweten dat Karel speelgoedauto’s verzamelt en van Herman Brood houdt’. Maar het is niet ‘echt’.

Er komt een dag dat we weer terugkeren naar ‘normaal’, dat wel heel anders is dan het ‘normaal’ waar we op Hallo 2020! op proostten. Als u dit leest zijn we weer een stapje verder dan de eerste week van juni, misschien mogen we weer met vakantie naar het buitenland, eigen porta potti mee. Maar toch, hoe leuk dat ook kan zijn, iedereen heeft het gevoel dat ons iets afgenomen is: de vrijheid. Van reizen, van ondernemen, van het zelf bepalen. Want ons handelen als ondernemer wordt met name bepaald door de vrijheid die we ervaren: zelf de beslissingen nemen. En dat kan pas weer als we met zijn allen hier doorheen zijn.

Wat dat laatste betreft, de gemeentes in de Regio Alkmaar hebben hun allerbeste beentje voorgezet om ondernemers te helpen. De meeste overheden realiseren zich hoe belangrijk het is dat de ondernemers aan het einde van de maand al die loonzakjes weer vullen. In alle bestuurslagen zie je dat gezocht wordt naar samenwerking tussen overheden en ondernemers. En daar ligt de sleutel tot het beste vaccin om de economische crisis te overwinnen.

Er beter uitkomen kan alleen maar als iedereen zich realiseert dat ruimte voor ondernemen, met glasheldere kaders en werkbare aanbestedingen, de trigger is om in het ‘nieuwe normaal’ weer te groeien en te bloeien. In ruimte voor ondernemen en gezond verstand moeten overheid en ondernemers bepalen wat onze nieuwe toekomst wordt. Immers, niet de overheid, maar ondernemers maken hun bedrijven schoon, efficiënt en netjes, voor een groenere en tegelijkertijd lonende toekomst.

Laat daarom de méér dan anderhalve meter afstand tussen alle partijen: overheid, politiek, onderwijs en ondernemers, virtueel varen. Schouder aan schouder om vanuit alle huidige beperkingen iets moois te maken: een gezonde, ondernemende, schone Regio Alkmaar. En dan in 2025, 50 jaar na dato: Crisis, what crisis?