Afbeelding
(Foto: )

Kaptein gaat voor duurzaam ondernemen

Kaptein in Heiloo is een specialistisch productiebedrijf in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas. Omgaan met energie is een belangrijke pijler binnen de bedrijfsvoering.

Kaptein heeft met de bouw van het nieuwe pand aan Het Gemaal 2 in 2016 meteen ingezet op duurzaamheid. Zo wordt de Nederlandse kaas- en botertraditie in Heiloo inmiddels aardgasvrij voortgezet. Innovatie is iets wat bij Kaptein gebeurt op allerlei vlakken. Op het gebied van productontwikkeling, duurzame verpakkingsmogelijkheden, maar ook bij de productiefaciliteiten en op het gebied van markt- en klantinzichten.

,,Bij het bouwen van dit pand in 2016 konden wij de aannemer rekening laten houden met het hele technische gedeelte van het bedrijf. Je kunt wel zonnepanelen plaatsen, maar als dit niet goed doordacht functioneert met de rest van het productieproces, dan heb je niet het beste rendement. We zijn in dit traject goed begeleid, waardoor dit relatief eenvoudig is gegaan”, vertelt duurzaamheidsmanager Mario Dijcks. ,,Wij maken uiteraard veel gebruik van koeling die we van eigen energie kunnen voorzien. De restwarmte proberen we ook zoveel mogelijk in te zetten door er bijvoorbeeld water mee te verwarmen. We hebben nog restwarmte over en dat proberen we ook weer op een andere manier te gaan inzetten.”

Misschien dat dit vorm kan gaan krijgen op het stuk grond naast het bedrijf dat is aangekocht. ,,Daar willen we de smeltfabriek uit Oosthuizen naar toe verhuizen. Weer een nieuw pand dat wij goed doordacht willen gaan neerzetten om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Verduurzaming gaat ook daar een grote rol spelen.”



De gemeente Heiloo steunt het verduurzamingsproject ‘Verzilver uw Dak’. Provincie Noord-Holland en adviesbureau Over Morgen begeleiden ondernemers met een bedrijfsdak groter dan 1000m2 gratis bij het realiseren van zonnepanelen op hun dak. Geïnteresseerd in de opties voor zonnepanelen op uw dak? Neem dan contact op met Over Morgen via e-mailadres: max.vandenberg@overmorgen.nl.
Wilt u direct een gratis dakscan? Meld u aan via het aanvraagformulier via de website: https://overmorgen.nl/verzilveruwdak/

<foto invoegen Mario Dijks>




Team Herstelfonds Heiloo ‘We zijn er voor elkaar

Na het uitbreken van Corona eerder dit jaar heeft gemeente Heiloo vrij snel een Herstelfonds in het leven geroepen om hulp te bieden aan ondernemers, verenigingen en clubs in de cultuur, muziek en sport.

De situatie van de ondernemers in Heiloo is niet anders dan de landelijke. De restaurants zijn zwaar getroffen en worden flink ondersteund door de bewoners van het dorp met afhaalmaaltijden. In de maand december zullen de restaurants en verswinkels door het Herstelfonds extra worden ondersteund met een smaakvol katern in het nieuwsblad Uitkijkpost waarin zij hun kerstmenu's en afhaalgerechten aanprijzen onder het motto ‘Samen maken we er een onvergetelijke kerst van'. Hiervan wordt ook een folder gemaakt.

Toneel- en dansverenigingen, koren, muziekgezelschappen en sportverenigingen konden een beroep doen op het Herstelfonds voor ondersteuning van toekomstbestendige activiteiten en acties. Dat heeft tot een groot aantal, veelal creatieve aanvragen geleid die door de leden van het Herstelfonds verder zijn bewerkt om voor te leggen aan het College van B&W. Ook is er een speurtocht naar speelruimte opgezet, dat inmiddels geleid heeft tot een positief resultaat bij een van de koren.

In Heiloo wordt samengewerkt onder het motto ‘We zijn er voor elkaar’.

Meer informatie: www.natuurlijkheiloo.nl

Mario Dijcks