Afbeelding
(Foto: )

De zakken van het UWV: nog dieper dan gedacht

Als u zich weleens hebt afgevraagd waarom u zoveel belasting betaalt, dan hebt u daarop het afgelopen jaar in ieder geval (deels) antwoord gekregen. Want de ‘diepe zakken’ van Wopke Hoekstra hebben geresulteerd in de een aanzienlijk aantal noodmaatregelen met het doel om werkgelegenheid te behouden. Op 9 oktober jl. is de NOW 3-regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Ook voor de Corona-crisis bestonden al compensatieregelingen om werkgevers tegemoet te komen die uit algemene middelen bekostigd dienen te worden. De meeste werkgevers kennen inmiddels de Regeling compensatie transitievergoeding. Op grond van deze regeling compenseert UWV de werkgever voor de transitievergoeding die hij betaalt bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van zijn werknemer.

Maar de zakken van UWV zijn dieper dan gedacht. Op 1 januari 2021 treedt namelijk de zogenaamde Compensatieregeling Transitievergoeding in werking. De regeling biedt kleine bedrijven (maximaal 25 werknemers) die stoppen wegens bedrijfsbeëindiging onder voorwaarden de mogelijkheid om compensatie te krijgen voor betaalde transitievergoedingen bij ontslag. De maatregel is specifiek gericht op MKB-ondernemers. Voor het aanvragen van compensatie voor de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging gelden een aantal voorwaarden:

. voor in ieder geval één werknemer heeft UWV toestemming gegeven om de arbeidsovereenkomst op te zeggen door (voorgenomen) bedrijfsbeëindiging of heeft de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbonden;de arbeidsovereenkomst is beëindigd, omdat de arbeidsplaats is verdwenen door beëindiging van de onderneming door pensioen, ziekte of overlijden van de werkgever;

- bij pensioen geldt dat de werkgever de AOW-leeftijd heeft bereikt of binnen 6 maanden bereikt nadat hij de ontslagvergunning heeft aangevraagd;

- bij ziekte geldt dat de werkgever niet binnen 26 weken is hersteld

- bij overlijden geldt dat de erfgenamen of medewerkgevers binnen 12 maanden na overlijden een verzoek hebben gedaan om toestemming voor

- het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

het bedrijf had gemiddeld niet meer dan 24 werknemers in dienst in het jaar vóór de ontslagvergunning;de bruto transitievergoeding is helemaal betaald op of na 1 januari 2021 en afdracht aan de Belastingdienst heeft plaatsgevonden;de transitievergoeding is 9 maanden na de verkregen ontslagvergunning c.q. de ontbindingsbeschikking betaald.

  1.          - bij pensioen geldt dat de werkgever de AOW-leeftijd heeft bereikt of binnen 6 maanden bereikt nadat hij de ontslagvergunning heeft                                aangevraagd;
  2.          - bij ziekte geldt dat de werkgever niet binnen 26 weken is hersteld;
  3.          - bij overlijden geldt dat de erfgenamen of medewerkgevers binnen 12 maanden na overlijden een verzoek hebben gedaan om toestemming voor         - het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

De regeling is bedoeld voor ondernemers / natuurlijk personen en derhalve niet voor rechtspersonen. Hebt u vragen: bel of mail ons gerust!

Schipper en Lof Advocaten
Astrid Lof



Startende ondernemers kunnen weer meedoen aan de ‘Van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs’

Komend voorjaar wordt voor de tweede keer de ‘Van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs' vergeven. De prijs, een cheque van € 30.000,-, is bedoeld om startende en vernieuwende ondernemers een vliegende vervolgstap te geven. Inschrijven kan tot 1 april 2021.

De prijs is gericht op jonge ondernemingen die twee tot vijf jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en groeipotentieel kunnen aantonen. Zij worden gevraagd zich online aan te melden via het aanvraagformulier op de website www.vhvop.nl. Deelname is gratis. Uit de aangemelde bedrijven stelt de jury in een aantal stappen een shortlist samen. De bedrijven die in aanmerking komen voor een nominatie worden beoordeeld op maatschappelijke betrokkenheid, innovatie, duurzaamheid, organisatie- en personeelsbeleid, groei, implementatie en onderbouwing van het bedrijfsplan en toekomstplannen. De uiteindelijke winnaar krijgt naast de geldprijs, die in twee jaar in 3 termijnen wordt uitbetaald, in diezelfde periode ook de begeleiding van een ervaren ondernemer.

Uitreiking tijdens VLIEG Haringborrel

Tijdens de traditionele haringborrel van de VLIEG Advies Groep, medio juni 2021, presenteren zich drie finalisten ten overstaan van een groot aantal ondernemers en speciale gasten uit het bedrijfsleven. Uit deze groep wordt dan een winnaar gekozen door de jury en ter plekke bekend gemaakt. De organisatie van de van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs bestaat uit de selectiecommissie + jury voorgezeten door H.W. van Hylckama Vlieg. De dagelijkse leiding van de organisatie berust bij dhr. F.B. Winkelhuis, secretaris en plaatsvervangend voorzitter van de selectiecommissie & jury.

Van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs:

www.vhvop.nl
info@vhvop.nl

Afbeelding
Afbeelding