Ellen Galavazi en Jolanda Bakker
Ellen Galavazi en Jolanda Bakker (Foto: )

Gratis ontwikkeladviestrajecten zijn weer beschikbaar

Vanaf 1 december zijn de gratis ontwikkeladviestrajecten weer beschikbaar! Goed om jouw medewerkers te laten weten dat duurzame inzetbaarheid jouw aandacht heeft en dus attendeer hen op deze subsidieregeling.

Medewerkers kunnen vanaf 1 december kosteloos een ontwikkeladviestraject volgen bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Daarmee krijgen mensen zicht op hun talenten, vaardigheden en potentieel en loopbaanmogelijkheden. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk.

De vorige tranche van 22.000 trajecten was, in de zomervakantie, al binnen een maand vol. Nu zijn er 50.000 trajecten beschikbaar gesteld door Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit lijkt veel, is het ook, maar de animo is ook groot. Het pakket biedt (niet) werkenden, waaronder flexwerkers, zzp’ers en zelfstandig ondernemers, de mogelijkheid een eerste stap te zetten in een (her)oriëntatie op hun loopbaanmogelijkheden en/of duurzame inzetbaarheid.

Leven lang ontwikkelen

Het ontwikkeladvies is een kort traject, bedoeld om stil te staan bij het punt in je loopbaan waar je nu staat. Van hieruit inzicht te krijgen in talenten, wensen, competenties en de persoonlijke arbeidsmarktpositie. Een eerste stap om vanuit het credo; ‘Een leven lang ontwikkelen’ regie te nemen en te houden over de eigen loopbaan. Dit tijdelijke crisispakket komt bovenop de reguliere inzet op Leven Lang Ontwikkelen (LLO), zoals de SLIM regeling voor het MKB, waarvoor dit jaar 48 miljoen euro beschikbaar is.

De subsidieregeling

Voor deze regeling, die weer opengesteld wordt op 1 december 2020 zijn 50.000 trajecten beschikbaar. De aanvraag van de subsidie wordt geheel door de betrokken loopbaanadviseur geregeld, hier heb je als deelnemer of organisatie geen omkijken naar. Medewerkers kunnen zich nu al aanmelden!

Ontwikkeladvies voor werknemers

Het Ontwikkeladvies kan op verschillende manieren worden ingezet. Je kunt je aanmelden als werknemer om te onderzoeken hoe je in je huidige functie duurzaam inzetbaar kunt blijven, of om je te oriënteren op de arbeidsmarkt binnen of buiten je eigen werkgebied.

Ook kan het initiatief bij de werkgever zelf vandaan komen, bijvoorbeeld om de verplichtingen van de NOW 2.0 te voldoen.

Met het Ontwikkeladvies kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen, denk bijvoorbeeld aan:

Talentenonderzoek;
Sollicitatievaardigheden;
Studieadvies;
Toekomstbestendigheid;
Plan B bij mogelijk baanverlies.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Het biedt de mogelijkheid om, in een veilige omgeving en zonder verplichtingen, met een professionele loopbaanadviseur, over dit soort vragen na te denken.

Wat houdt het ontwikkeladvies in?

Globaal houdt een ontwikkeladviestrajecten het volgende in:
Afname van een zgn. arbeidsmarktscan
Afname van een persoonlijkheidsvragenlijst (interesses en competenties)
Twee á drie individuele (online)coachgesprekken van totaal 4 uur

Gekwalificeerde loopbaanadviseurs

De loopbaanprofessionals van Bureau Hoofdstuk hebben ruime ervaring met loopbaanbegeleiding en het geven van ontwikkeladvies. Allemaal zijn zij aangesloten bij NOLOC of NIP en voldoen aan de kwaliteitseisen die vanuit het Ministerie van SZW vereist worden. NOLOC, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals, heeft een speciale zoekmachine ontwikkeld voor deze regeling. Zoek je een bij Noloc aangesloten loopbaanprofessional in de buurt? Kijk dan op www.noloc.nl/deelnemers-ontwikkeladvies

Bureau Hoofdstuk
Eeuwigelaan 3
1861 CL Bergen NH
072 220 92 64 - 06 27 20 27 55


www.hoofdstuk.nl
info@hoofdstuk.nl