Afbeelding
(Foto: )

Statement in horecamode

Le Nouveau Chef uit Heiloo ontwerpt, produceert en verkoopt hoogwaardige koks- en horecakleding. Steeds meer maakt duurzaamheid deel uit van de kwaliteitsuitstraling van het merk.

Tekst: Berend Berlijn                 Beeld: Ernest Selleger

Het logo van Le Nouveau Chef met zijn gestileerde H staat voor klasse en (draag)comfort. Het is tegelijkertijd een herinnering aan de oprichter van het familiebedrijf, Robert ten Hoope. Hij begon in 1986 met ‘Ten Hoope Textiles’. In die tijd leverde het bedrijf verschillende artikelen die in de professionele horeca gebruikt worden, van tafellinnen tot schoenen en bestek. De kok als uithangbord Dat veranderde toen zijn dochter Madelon en man Paul van Luipen twaalf jaar geleden actief werden in Le Nouveau Chef. Zij besloten zich volledig toe te leggen op de kleding, maar dan wel van de snit waarmee je trots rondloopt in keuken en restaurant. "Mijn schoonvader was al bezig met die opwaardering. De traditionele koksjas van 35 jaar geleden was gemaakt van 100% katoen en elke pasvorm ontbrak. Het was meer een harnas dan een kledingstuk," lacht Paul. "Natuurlijk, een horecaoutfit is werkkleding. Het moet tegen een stootje kunnen. Je moet het regelmatig en op hoge temperatuur kunnen wassen omdat in de keuken een vlek snel is opgelopen. ‘Maar dat betekent niet dat je perse in iets vormeloos en ongemakkelijks achter de pannen hoeft te staan. Wij zijn naar luxere varianten gaan zoeken. Te meer omdat de open keuken populair werd en de betere chef-koks steeds meer van anonieme maaltijdbereiders uithangborden van een restaurant werden. Daar past een bepaalde kledingstijl bij", legt Paul uit.

Een merk

Topchefs als Jonnie Boer en Sergio Herman dragen al jaren Le Noveau Chef. En vergeet de opkomst van de vrouwelijke professionele koks niet. Paul: "We hebben dames- en herenlijnen in onze collectie, zijn allang afgestapt van het ouderwetse wit, maar werken met andere, warmere kleuren. We laten ons inspireren door fashion en design omdat we vinden dat onze klanten stijlvol en comfortabel hun werk moeten kunnen doen. Het heeft de ‘H’ het hoogst haalbare opgeleverd: het is een merk geworden. Een merk met internationale allure. We leveren aan veertien landen in Europa, doen zaken in Rusland en staan op het punt Le Nouveau Chef in Amerika te lanceren. Le Nouveau Chef wil niet alleen trendsettend zijn in de presentatie van horecakleding, maar ook in de manier waarop het geproduceerd wordt. Paul: ‘Duurzaamheid groeit uit tot meer dan het goede doen voor de planeet. Het wordt ook een kwaliteitskenmerk."

Geen circulair textiel

Le Nouveau Chef heeft meegedaan aan de Rabo Circulair Ondernemen Challenge. Een leerzame ervaring, noemt Paul het. "Een circulair productieproces is de overtreffende trap van duurzaamheid, maar wij kwamen er al gauw achter dat de textielbranche moeilijk circulair te krijgen is. Dat zou namelijk betekenen dat je (afgedragen) stoffen steeds weer hergebruikt. Dat is lastig, als je weet dat die stoffen vaak uit combinaties van vezels bestaan, zoals katoen en polyester. Die zou je eerst allemaal apart moeten scheiden. Een bewerkelijk en niet echt duurzaam proces. En als je, zoals bij Le Nouveau Chef, met beperkte volumes werkt, span je het paard achter de wagen." Le Nouveau Chef heeft het over een andere boeg gegooid. Aan de voorkant zorgt het ervoor dat het alleen nog maar duurzaam geproduceerde materialen toepast in haar kleding, zoals bio- of fairtrade katoen en gerecycled polyester. "Wij hebben zelfs meerdere koksjasjes in het assortiment die gemaakt zijn van Tencel. Daarvoor zijn eucalyptusplanten de grondstof. Die kun je kweken zonder pesticiden, hebben nauwelijks water nodig, groeien snel en worden steeds opnieuw aangeplant."

Zendingswerk

Door de coronapandemie kreeg Le Nouveau Chef ook tijd om met een duurzame kam door allerlei andere accessoires en hulpmiddelen te gaan. De verpakkingen zijn tegenwoordig van gerecycled karton en folies. "We hadden al langer een groene kledinglijn, maar nu hebben we vrijwel ons hele aanbod vergroend. De klant kan nog wel een keuze maken voor het duurzaamheidsniveau. We hanteren een schaal van 1 tot en met 5. Er is bij onze klanten nog wel wat zendingswerk te verrichten. Want hoewel biologisch koken hot is, leggen chefs nog niet de link naar duurzame kleding. En toch zou dat moeten, vinden wij. Het maakt het verhaal compleet."

Binnen dit verhaal ziet Paul nog een andere mogelijkheid. "Weet je wat super duurzaam is: 100% polyester. Gaat als materiaal heel lang mee, is makkelijk te recyclen en behoudt zijn kracht. Aan de andere kant: het ademt slecht, je gaat erin zweten en na verloop van tijd gaat de stof glimmen. Het heeft de beeldvorming tegen. Maar stel dat je die bezwaren kunt wegnemen met nieuwe, hightech materialen. Dat lijkt me nog wel een mooie uitdaging."

Accountmanager Bedrijven Mathijs Vink van Rabobank Alkmaar e.o.: "Het is geweldig om te zien hoe Le Nouveau Chef bezig is op het gebied van duurzaamheid en daarin keuzes durft te maken. Bedrijven die bezig zijn met circulariteit zijn de koplopers van de toekomst."

Afbeelding
Afbeelding