Het pand van Eriks.
Het pand van Eriks. (Foto: aangeleverd)

200 miljoen O-ringen in Alkmaar

Wat is er zo interessant aan een O-ring? Laat staan aan 200 miljoen O-ringen – 15.000 verschillende typen – die op een steenworp van het AZ stadion bij ERIKS op de plank liggen? Wist je dat er in elk Nederlands huishouden wel een O-ring te vinden is die in Alkmaar heeft gelegen?

Er werd al heel lang met rubber gewerkt, maar pas in 1936 was het Niels Christensen die de O-ring uitvond. De O-ring was in het begin niet eens een heel populaire afdichting, tótdat de enorme vraag naar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog op gang kwam. Christensen begon pas echt O-ringen te verkopen toen hij hun effectiviteit op een Northrop-vliegtuig had aangetoond. In no-time werd de O-ring dé standaard afdichting voor hydraulische systemen van de luchtmacht. De VS deelde daarna talloze militaire patenten met fabrikanten, waardoor eindeloze toepassingen mogelijk werden.


ERIKS, ontstaan in Alkmaar, is al ruim 80 jaar een belangrijke speler op de wereldmarkt voor O-ringen. Of een O-ring nu statisch of dynamisch – bijvoorbeeld roterend - wordt toegepast, ze liggen op voorraad van enkele stuks tot in de miljoenen. Waar vindt je die O-ringen in de dagelijkse praktijk zoal terug?

De toepassingen van de O-ring zijn ongelooflijk breed. Ze zitten in een plantenspuit, in de koppeling van je tuinslang, in de CV ketel, in je keukenkraan, in een beertender, gasmeters, in je Tesla tot aan de hightech chipmachines van ASML. Zonder zo’n ‘eenvoudige’ afdichting zouden veel van die apparaten niet functioneren en zouden technisch vernuftige innovaties nooit mogelijk zijn geweest.


Kan toch niets kosten zo’n rubber ringetje? Wel, O-ringen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten materialen, van oliebestendig NBR tot chemisch bestendig Viton en superhoogwaardige Kalrez. Kalrez is per gram kostbaarder dan goud! Die materialen hebben bovendien allemaal een andere toepassing. Afdichtingen die voedselveilig zijn voor de voedingsmiddelenindustrie en het drinkwaternetwerk, maar ook die hele agressieve stoffen kunnen verdragen in een chemische installatie. En dan heb je nog de verschillende afmetingen. Van klein – nog geen halve millimeter - voor bijvoorbeeld horloges of medische toepassingen tot aan O-ringen met een diameter van enkele meters voor de scheepvaart of fabriek.

Dat het cruciaal is om de juiste O-ring te selecteren blijkt helaas bij een voorbeeld uit de ruimtevaart. Door een onjuist toegepaste O-ring bezweek kort na een lancering de externe brandstoftank van een Space Shuttle, met desastreuze gevolgen. Een juiste toepassing van O-ringen maakt het gelukkig veilig om jouw elektrische tandenborstel ‘gewoon’ onder de kraan te houden. Sta daar de volgende keer poetsen eens bij stil, wetende dat ERIKS dé kennispartner is die samen met machine- en apparatenbouwers zo’n weloverwogen O-ringselectie maakt, en dat die afdichting van de plank in Alkmaar kwam.

ERIKS Nederland

www.eriks.nl

+31 88 855 85 58

200 miljoen O-ringen in Alkmaar.