181119_01: PUNT SYSTEEMBOUW, WINKELCENTRUM RINGERS V/H OVERSTAD EN / OF NOORDERARCADE
181119_01: PUNT SYSTEEMBOUW, WINKELCENTRUM RINGERS V/H OVERSTAD EN / OF NOORDERARCADE (Foto: jan jong fotografie beeldproductie / Jan Jong)

Jubilerend Punt Systeembouw haalt de toekomst in huis

Een 40-jarig jubileum laten samenvallen met het vastleggen van een nieuwe jonge aandeelhouder. Dat getuigt van een duidelijke visie en vertrouwen in de toekomst. Bij Punt Systeembouw gebeurt het. Exact op de verjaardag van het bedrijf, 11 december vorig jaar, is Paul Strijbis (29) toegetreden als nieuwe aandeelhouder. ‘Een mooi moment waar we met recht trots op zijn’, zegt vader en DGA, Peter Strijbis.

Het is een symbolische stap die aangeeft dat Punt Systeembouw weliswaar 40 jaar oud is, maar jong van geest en de blik op de toekomst heeft gericht. Het management bestaat nu uit drie aandeelhouders, Tjasso Druyf, Peter Strijbis en Paul Strijbis. Een mooie combinatie van jarenlange ervaring en nieuwe jeugdige energie. Bij Punt Systeembouw werken circa 25 mensen in vaste dienst en bestaat er een netwerk van 60 tot 80 zzp’ers die met grote regelmaat op projectbasis voor het bedrijf werken.

Punt op de gevel

Punt Systeembouw is een begrip in de regio en heeft een goede reputatie. Het bedrijf werkt door heel Nederland en is gespecialiseerd in systeemafbouw van winkels, ziekenhuizen, woningen en scholen. Tevens is de onderneming actief in de entertainmentbranche.

De naam Punt, grondlegger van het bedrijf, is weliswaar niet meer terug te vinden in het driekoppige directieteam. Toch is zijn naam nooit van de gevel verdwenen, ook al heeft hij al een tijdje niks meer met het bedrijf te maken. "Joop Punt startte Punt Systeembouw eind jaren ’80 om met name de droge afbouw te verzorgen van zijn eigen verworven onroerend goed. Toen zijn vastgoedportefeuille echter te groot werd, deed hij zijn bedrijf in ’89 van de hand’’, vertelt Peter Strijbis, die ons daarmee meeneemt naar de oorsprong van zijn bedrijf.


"De koper toentertijd, een aannemingsbedrijf uit Stadskanaal, wilde met Punt Systeembouw haar positie in de Randstad verstevigen. Maar helaas liep dat anders. Dat bedrijf ging failliet. Vanuit de gedachte ‘elke crisis is een kans’ kocht ik samen met mijn collega Tjasso Druyf het bedrijf van de curator. Omdat het pand nog wel van Punt Beheer BV was, hadden we uiteraard met Joop Punt te maken. Maar hij ontpopte zich naast verhuurder steeds meer tot mijn vertrouwensman en bedrijfsadviseur. Hij nam mij in die begintijd onder zijn hoede en hielp ons daar waar dat mogelijk was met zijn ervaring en adviezen. Al vrij snel hebben we het pand gekocht, maar is in de loop der jaren het zakelijke contact gebleven. Het ‘Punt-DNA’ en de daarbij behorende kernwaarden zijn nog wel steeds stevig in ons bedrijf verankerd. Zoals; altijd klaar staan voor je klant, hard werken en zuinig zijn.’’

Flexibel en snel

Wanneer je als bedrijf 40 jaar doorstaat, dan moet je onderweg toch wel wat tegenwind hebben gehad. Sterker nog, terwijl je de glazen heft op het jubileum, zit de wereld midden in een pandemie, met verstrekkende economische gevolgen. Op welke krachten kun je dan leunen? "We hebben inderdaad heel wat stormen overleefd’’, beaamt Peter. "Onze kracht zit ‘m voor een groot deel in onze flexibiliteit en snelheid van acteren. We beschikken over een groot magazijn en eigen logistiek. Dat maakt ons redelijk onafhankelijk. Dus als een opdrachtgever belt, dan kunnen we bij wijze van spreken meteen aan de slag gaan. Dat is bijvoorbeeld de reden dat we bij calamiteiten als brand, snel kunnen handelen. We zijn trouw aan onze klanten en dat is wederzijds. En als we zeggen dat we iets doen, dan doen we dat ook en altijd met de kwaliteit die men van ons gewend is. Verder denk ik dat het faillissement waaruit we het bedrijf hebben gekocht, een goede leerschool is geweest. Het heeft ons bewust gemaakt van het feit dat je moet sparen als het kan. Dan hoef je in moeilijkere tijden niet bij een bank aan te kloppen, die je dan dikwijls nul op het rekest geeft. We zijn mede daardoor een gezond bedrijf dat een stootje kan hebben. Dan overleef je ook de mindere tijden. Wat de coronacrisis betreft kan ik zeggen dat we daar weinig last van hebben. We draaien volop door en de orderportefeuille is nog steeds goed gevuld. De bouw heeft feitelijk nog geen last van deze crisis gehad. En wij zijn als afbouwer een bedrijf dat hoofdzakelijk werkt in opdracht van aannemers. Maar wanneer de economie in recessie komt dat zullen wij dat ongetwijfeld ook gaan merken. Voorlopig hebben wij onze handen vol aan verworven orderportefeuille.’’

Inspelen op verandering

Een jubileum is een verleidelijk moment om vooral tevreden terug te blikken. Maar stilzitten en op de lauweren rusten, zit niet in het bloed van het management van Punt. "Nee, zeker niet’’, zegt Peter. "Want er zijn voldoende uitdagingen in onze branche die aandacht verdienen en mogelijkheden bieden. De bouw verandert continu en ook nu staan we weer aan het begin van een nieuwe periode. We zien dat aannemers meer en meer generalisten worden, noem het bouwmanagers, die de kennis per project bijeen halen. Daarmee wordt ons specialisme belangrijker en verschuift onze rol als afbouwexpert meer naar voren. Je ziet nu al dat BIM-modelleurs behoefte hebben aan onze kennis. Dat betekent dat we dus eerder bij projecten betrokken gaan worden. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar het brengt tevens risico’s met zich mee. Immers, kosten gaan daarmee voor de baten uit en je moet dan als afbouwspecialist het vertrouwen hebben dat je de afbouwopdracht mag realiseren. Wij zijn als Punt Systeembouw klaar voor die rol! Door de ontwikkelingen in de kantorenbranche, zoals het vele thuiswerken, zien we de vraag in de markt veranderen. In onze 40 jaar dat wij bestaan hebben wij verschillende trends zien komen en weer gaan. Door ons expertise kunnen wij inspringen op de behoefte van de klant en daarin een goed gefundeerd advies geven en marktconform aanbieden.’’

Of groei een primaire uitdaging is voor de komende jaren laat Peter wat in het midden liggen. "Op de eerste plaats zijn we trots op het feit dat we 40 jaar bestaan en een gezond perspectief hebben. We hebben een fantastisch team en dat is een meer dan belangrijke succesfactor. Dat koesteren we. Onze jaaromzet schommelt tussen de 8,5 en 9,5 miljoen euro. Er is zeker groei mogelijk binnen onze topspecialismen, de afbouw van scholen en ziekenhuizen. We zijn goed in die omgeving en in staat om dergelijke projecten uit te voeren met een grote empathie voor de omgeving. We denken mee en voeren werkzaamheden uit met verstand en grote zorgvuldigheid. Zeker het afgelopen jaar hebben we daar een mooie groei kunnen maken, omdat veel projecten in deze sectoren naar voren werden getrokken vanwege corona. En waar wellicht nog andere groeimogelijkheden liggen, is in onze eigen regio. We bestaan al 40 jaar en toch zijn er lokaal bouwbedrijven waar we graag onze expertise mee zouden willen delen. Het zou een mooie kroon op ons jubileum zijn als we een keer voor die lokale bouw- en aannemingsbedrijven aan de gang mogen gaan’’, sluit Peter af met een knipoog.

Punt Systeembouw B.V.

Amperestraat 44
1704 SN Heerhugowaard
www.puntsysteembouw.nl
info@puntsysteembouw.nl

100320_02: PUNT SYSTEEMBOUW, SOPHISTA FUSIES & OVERNAMES, VICTORY BUILDING
181119_01: PUNT SYSTEEMBOUW, WINKELCENTRUM RINGERS V/H OVERSTAD EN / OF NOORDERARCADE
100320_02: PUNT SYSTEEMBOUW, SOPHISTA FUSIES & OVERNAMES, VICTORY BUILDING
100320_02: PUNT SYSTEEMBOUW, SOPHISTA FUSIES & OVERNAMES, VICTORY BUILDING
181119_01: PUNT SYSTEEMBOUW, WINKELCENTRUM RINGERS V/H OVERSTAD EN / OF NOORDERARCADE