Alex Sijm
Alex Sijm (Foto: Ed van de Pol)

Alex Sijm: Succesvolle ondernemer met een verhaal

"Ik geloof vooral in mindset"

Alex Sijm (45) weet uit eigen ervaring hoe je je droom laat uitkomen. Dat mag blijken uit zijn succesvolle circusbedrijf, waarvan de contouren al lang geleden in zijn hoofd stonden geschetst. De werkbare principes houdt hij niet als een geheim recept voor zichzelf. Hij wil andere mensen – voornamelijk ondernemers – inspireren zijn voorbeeld te volgen. En dus liet hij zijn levensverhaal, gelardeerd met stevige handvatten, optekenen in een boek, begeleidt hij ondernemers en geeft hij lezingen. “Alles is mogelijk, maar je moet er wel zelf in geloven.”

De roem lijkt hem vooruit te snellen. Toen het boek nog niet eens op de drukpers lag had hij al vijfhonderd bestellingen binnen en zijn agenda liep ook al meteen vol met afspraken. Maar hij staat dan ook bekend als een succesvolle ondernemer met een verhaal. En van zo iemand neem je graag iets aan, laat je je graag vooruit helpen. Dat was anders geweest als hij een bedrijf zou runnen dat nauwelijks van de grond komt of als hij een ondernemer zou zijn die door de coronocrisis aan de drank is geraakt.

Diepe dalen en hoge bergen

Zo is het dus niet. Alex Sijm (45) weet waarover hij het heeft, is vertrouwd met diepe dalen en hoge bergen. Zijn eerste obstakel heeft hij meteen bij zijn geboorte meegekregen: een spasme. Zijn rechterbeen leidt een geheel eigen leven. Hij leerde ermee omgaan. En het heeft hem gehard en gemaakt tot wie hij is geworden: iemand die een droom najaagt, daarin gelooft en zich daar niet van af laat brengen. Daarbij kon hij zijn ouders, ondernemers in de bloembollenexport, als voorbeeld nemen. Hun motto: ‘Als je doet wat je leuk vindt, kun je daar altijd je brood mee verdienen.’

In het circus

Waar Alex zijn brood mee wilde verdienen, dat wist hij als kind al. “Ik zei vaak: ‘Als ik groot ben, word ik circusdirecteur’. Ik speelde door het hele huis met een circus van Play Mobil. De buitenwereld kwam met bezwaren. Het was een moeilijke branche, zei men, het zou me nooit lukken. Maar ik heb het toch gedaan. Op mijn achttiende ben ik in een circus gaan werken en in het jaar 2000 begon ik mijn eigen circusbedrijf, met het hoofdkantoor hier in Broek op Langedijk. Jaarlijks trok ik honderdduizend bezoekers.”


Een groot succes, de droom die hij als kleine jongen al koesterde als een dierbaar erfstuk was uitgekomen. Reden genoeg om daar volop van te genieten. Maar niet Alex Sijm. “Het was mei 2018, ik had alles bereikt wat ik wilde bereiken, en ik dacht: is dit het? Nee. Ik wilde terug naar school. Ik heb de twintig jaar volgemaakt en het bedrijf overgedragen aan de Duursma Groep.”

Nieuw doel voor ogen

En toen? Toen begon hij aan een studie haptonomie en een opleiding NPL. Want hij had een nieuw doel voor ogen: mensen begeleiden die ook een droom hebben maar daar geen werk van maken vanwege de obstakels die ze op hun weg tegenkomen. “Mijn gevoel heeft me ingegeven dit te gaan doen – zoals ik ook ijscoman had kunnen worden als mijn gevoel dat aan aangegeven. Ik wil met name MKB’ers coachen; voor hen is er op dat gebied heel weinig.”


Coaches zijn er bij bosjes. Maar Alex onderscheidt zich met de kennis die hij tijdens zijn opleidingen heeft opgedaan in combinatie met zijn eigen ervaring en enthousiasme. “Ik geloof vooral in mindset”, legt hij uit. “Wat zeg je tegen jezelf? Alles is mogelijk, maar je moet er wel zelf in geloven, dicht bij jezelf blijven, je hart volgen. Jezelf afvragen: hier staat ik nu, maar waar wil ik heen? Obstakels horen er bij. Moffel die niet weg, maar los ze op. Als je lekkage hebt in je pand, moet je die verhelpen voordat je gaat behangen. Als circusdirecteur bestond zestig, zeventig procent van mijn werk uit problemen oplossen. Een circusgezelschap leeft vierentwintig uur per dag op elkaar, het is een reizende Big Brother. Dan gebeurt er wel eens wat. En elke week naar een nieuwe locatie, dus steeds opnieuw vergunningen bij politie en brandweer aanvragen. Rekening houden met het weer, dat ook. Het kan dertig graden zijn, maar het kan ook stormen. En natuurlijk het transport. Ik was vrachtwagenchauffeur, marketingman, sociaal werker en nam tussendoor beslissingen over bijvoorbeeld de verentooi die moest worden gedragen. De voorstellingen moesten ook worden gemaakt. En ik presenteerde alles.”

Circus als metafoor

Zijn ervaringen met het bonte circusbedrijf zet hij in als coach en spreker. Nodigt een bedrijf hem uit om het personeel vanwege een op handen zijnde fusie of reorganisatie van wat peptalk te voorzien, dan legt hij daar ook graag een link mee.

Hij neemt zelfs circusartiesten mee. Gaat het over samenwerking, dan laat hij acrobaten een menselijke toren opbouwen die alleen slaagt als ze een team vormen. Mag het personeel zich wel wat flexibeler opstellen, dan zien ze op het podium een dame achter een bureau zitten die zich symbolisch in allerlei bochten vouwt. Het circus als metafoor.

Documentaire

De coaching-gesprekken vinden plaats in het kantoor, dat voor deze gelegenheid is verbouwd. Filmmaker Miranda Koning, die zich door Alex heeft laten inspireren, heeft een documentaire over hem gemaakt, journalist Jan Vriend tekende zijn levensverhaal op in het boek ‘Z’n leven, z’n lopen, z’n lef’. Alex leidt elk hoofdstuk in met een concreet handvat en doet aan het eind steeds een aanbeveling.

Ook via zijn boek weet Alex Sijm een inspirerende vonk over te brengen. Een aanstekelijk verhaal over een ondernemer die in zichzelf geloofde, obstakels overwon en zijn droom heeft waargemaakt. En die na het behalen van de gouden medaille iets anders ging doen.


Het boek is op 12 juni officieel gepresenteerd, met de uitreiking van het eerste exemplaar aan Karin Bloemen. Het ligt nu in de boekhandel.

Meer weten?

Kijk op website www.alexsijm.nl.


"Mijn gevoel heeft me ingegeven dit te gaan doen"

"Alles is mogelijk, maar je moet er wel zelf in geloven"

Afbeelding