Gino Raat: "We houden ons bezig met innovatie en flexibiliteit."
Gino Raat: "We houden ons bezig met innovatie en flexibiliteit." (Foto: Han Giskes)

Maru adviseert ondernemers over duurzame energie

“Wij hebben de duurzaamste solaroplossing in de buurt”

De rijksoverheid streeft naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. Dat klinkt nog ver weg, maar in aanloop naar die datum moet in 2023 ieder kantoorgebouw in Nederland over minimaal energielabel C-certificering beschikken. Wie niet aan de eisen voldoet, heeft een groot probleem. “Dat is al over twee jaar, dus ondernemers moeten nú in actie komen”, zegt Gino Raat van Maru Systems uit Zuidoostbeemster. Hij adviseert ondernemers over mogelijke oplossingen.

“Als ik een ondernemer vertel wat er na het in gebruik nemen van zonnepanelen onderaan de streep overblijft, heb ik meteen de aandacht”, zegt Gino Raat. Hij is Sales Engineer Solar & Elektrotechniek bij Maru Solar, onderdeel van de Maru Groep. Dit snelgroeiende bedrijf aan de Vredenburghweg uit Zuidoostbeemster is sinds 2007 gespecialiseerd in duurzame techniek en milieu. De eigen R&D afdeling ontwikkelt in hoog tempo duurzame en innovatieve oplossingen voor de zakelijke en particuliere markt. Gino: “We zijn geen standaard installatiebedrijf, maar een onderneming die zich onderscheidt door innovatie en flexibiliteit.”

Veel winst te behalen

Gino zit dagelijks bij veel ondernemers in Noord-Holland aan tafel. ‘Een kopje koffie te drinken’, zoals hij het noemt. In de praktijk betekent het dat hij drukbezette ondernemers zo helder mogelijk uitlegt wat de mogelijkheden zijn in zonnestroominstallaties en vooral wat het hen oplevert. “Er is nog zoveel winst te behalen op het gebied van het opwekken van duurzame energie”, zegt hij. “Niet alleen is het belangrijk om de uit het klimaatakkoord voortvloeiende opgave te behalen via duurzame elektriciteit: een grootschalige reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 van 49% in 2030 en 95% in 2050. Bovendien moet vanaf 2023 elk kantoorgebouw in Nederland minimaal over een energielabel C-certificering beschikken. Heel veel kantoorgebouwen voldoen daar niet aan. Met name kantoorgebouwen van vóór 2000 hebben vaak slecht geïsoleerde daken, een oude gasketel of tl-balken als verlichting."

Van A tot Z

"Als ik bij een ondernemer aan tafel zit, kom ik samen met hem al snel tot een aantal quick-wins. Zoals het plaatsen van slimme ledverlichting, maar uiteraard ook het plaatsen van een zonnestroominstallaties al dan niet gekoppeld aan accuopslag. Wij verzorgen het van a-z: vanaf het advies, via de subsidieaanvragen, tot de installatie en uiteindelijk het onderhoud.” Een batterij-installatie zorgt voor de opslag van energie op het moment dat deze niet gebruik wordt. “De meeste overcapaciteit behalen we op het midden van de dag. Als we die opgewekte energie opslaan, zorgen we er met een smart systeem voor dat deze elektriciteit op een ander moment kan worden ingezet. Bijvoorbeeld als de elektrische bedrijfsauto’s aan de laadpalen worden gezet. Dit wordt met name interessant wanneer de salderingsregeling wordt aangepast. De salderingsregeling houdt in dat huishoudens en mkb’ers zelfgeproduceerde stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet en kunnen wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Naar verwachting wordt de salderingsregeling 1 januari 2023 afgebouwd.”

Vanaf 2023 moet ieder kantoorgebouw over energielabel C beschikken

Voor de ondernemers en particulieren die de standaard blauwe zonnepanelen op het dak een minder fraai gezicht vinden, heeft Maru Solar ook een oplossing. “We leveren full black zonnepanelen. Die zijn heel populair. Vooral als de installatie vanaf de straat goed zichtbaar is, wordt daar tegenwoordig vaak voor gekozen.” Het installatieteam van Maru zorgt ervoor dat de klemmen en montagerails in dezelfde kleur zwart worden gemonteerd. Gino lacht: “We vinden dat het helemaal af moet zijn. Dat zijn precies de details waarmee we ons onderscheiden.”

Verscherpte regelgeving

Onlangs werd Gino gebeld door iemand die een zonnepaneelinstallatie op het dak had laten installeren en op zolder een brandlucht rook. “Het bedrijf dat deze installatie had geplaatst was inmiddels failliet verklaard, dus belde hij ons. Binnen een kwartier stond ik bij hem op de stoep”, zegt Gino. Regelmatig halen de brandveiligheid van zonnepanelen het nieuws. “Feitelijk zijn zonnepanelen veilig. Als het mis gaat, zijn installatiefouten vaak de oorzaak. Installateurs maken geen goede verbinding tussen de zonnepanelen en andere elektrische apparaten. Dan stapelt de warmte zich op met mogelijk brand tot gevolg. In dit geval waren verschillende stekkers gebruikt.” Hij vervolgt: “Tot voor kort kon iedere dakdekker of loodgieter zonnepanelen plaatsen. Dit jaar gaat de Europese regelgeving ten aanzien van de aansluiteisen van kracht. Deze verscherpte regelgeving en verplichte certificering is een goede ontwikkeling. Het zal ervoor zorgen dat alleen nog gecertificeerde en erkende installateurs zoals wij deze installaties mogen plaatsen.”

Regionaal

De Maru groep profileert zich als regionale partner op het gebied van zonnestroom en batterij-installaties. Een bewuste keuze volgens Gino. “In Noord-Holland is meer dan genoeg werk voorhanden. Wij willen onze opdrachtgevers snel en vakkundig van dienst zijn. Dat wij in de buurt gevestigd zijn, betekent dat we onmiddellijk service kunnen verlenen of kunnen adviseren als dat nodig is.”

Mooie projecten

Groene stroomvoorziening op natuurgebied de Marker Wadden, een zonnepanelenschans met Growatt omvormer in Purmerend, een walstroom project in de Port of Rotterdam: de tijdlijn van de LinkedInpagina van Maru toont een groot aantal mooie projecten met hoogwaardige zonnepanelen, accuopslag, laadpalen en elektrische installaties. Gino: “Op bouwlocaties is vaak geen vaste stroomaansluiting aanwezig. Een bouwkeet wordt daarom van stroom voorzien door middel van een aggregaat. Dat gaat gepaard met uitstoot en overlast. Iets wat in binnenstedelijk gebied niet meer geaccepteerd wordt. Opdrachtgevers willen dat bouwbedrijven rekening houden met de omgeving en emissievrij en geluidsarm werken. Met De Groene Aggregaat helpen wij een duurzame, emissievrije bouwkeet te ontwikkelen.”

Innovatieve producten

De afdeling Research & Development bedenkt voortdurend producten die bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Gino: "We hebben een prachtige oplossing in ontwikkeling voor het centrum van een grote stad, waar uitstoot geen optie is, waar geen ruimte is voor grote voertuigen en waar je soms vanaf de gracht moet werken met lage bruggen: The Power Boat. Dat is een drijvende batterij die bijvoorbeeld voor herstelprojecten aan de kademuren kan worden ingezet. Met onze nieuwe Solar Frames kunnen bouwketen of containers snel worden omgebouwd tot een duurzame stroombron. Ze zijn stapelbaar, makkelijk te transporteren en eenvoudig te verankeren. De frames zijn ook als veldopstelling te plaatsen.”

"De kern van onze bedrijfsfilosofie is functionele duurzaamheid"

Gino besluit: “De kern van de bedrijfsfilosofie van de Maru Groep is functionele duurzaamheid. Op die manier willen wij ons steentje bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Of een ondernemer nu een keuze voor een duurzame energieoplossing maakt vanwege de regelgeving, uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen of dat het een kostenoverweging is: ik neem de uitnodiging om een kop koffie te komen drinken heel graag aan!”

Meer informatie

https://maru.energy/

"Omdat we in de buurt zitten kunnen we onmiddellijk advies geven."